Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

Μέσα από το πρόγραμμα «Προσφέρω» καθαρίστηκαν 40 παραλίες στην Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, μόνο το φετινό καλοκαίρι.

 

 

Οι επιστήμονες του περιβάλλοντος, τα στοιχεία καθώς και όλα τα καιρικά φαινόμενα συνηγορούν προς ένα μέλλον δύσκολο για το ανθρώπινο είδος, εκτός και αν κάτι αλλάξει δραστικά και μαζικά, τόσο στον τρόπο που καταναλώνουμε προϊόντα και ενέργεια αλλά όσο και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα που η θάλασσα αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ανάπτυξης και της οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθεί το Αιγαίο, το Ιόνιο και οι παραλίες μας να γίνουν χωματερές.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Μία από αυτές τις δράσεις είναι το πρόγραμμα «Προσφέρω», μέσα από το οποίο καθαρίστηκαν 40 παραλίες στην Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, μόνο το φετινό καλοκαίρι. Η P&G μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την iSea, συνεργάστηκαν με στόχο τον καθαρισμό των παραλιών στα τρία αυτά νησιά, μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια που ξέβρασε η θάλασσα ή παρέσυρε ο δυνατός αέρας. Όλο το καλοκαίρι, λοιπόν, μια ομάδα ανθρώπων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, μαζί με 420 εθελοντές, δούλεψαν αθόρυβα και μεθοδικά, για 4 μήνες από το Μάιο ως και τον Σεπτέμβριο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά 5.830 κιλά απορριμμάτων με το πλαστικό να αποτελεί το 85%.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Το πρόγραμμα «Προσφέρω» στηρίζεται στη συμμετοχή των καταναλωτών μέσα από τις αγορές προϊόντων της P&G όπως Pampers, Ariel και Always, στα καταστήματα AB Βασιλόπουλος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην iSea να δραστηριοποιηθεί, να εντοπίσει τις κατάλληλες παραλίες, να οργανώσει, να συντονίσει τις δράσεις καθαρισμού και να κάνει την επιστημονική καταγραφή των απορριμμάτων. Το 2019 είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος «Προσφέρω» της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος. Κατά τον πρώτο χρόνο του «Προσφέρω», το 2018, πραγματοποιήθηκαν 18 καθαρισμοί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λευκάδα και Πρέβεζα από όπου απομακρύνθηκαν περισσότερα 2.000 κιλά απορριμμάτων με τη συμμετοχή περισσότερων από 430 εθελοντών και οργανωμένων εθελοντικών ομάδων, ανάμεσά τους και παιδιά, παρέες, ηλικιωμένοι, ακόμα και τουρίστες. Αφού όλοι μας απολαύσαμε το φετινό καλοκαίρι σε καθαρές θάλασσες, η iSea πραγματοποίησε μία δεύτερη φάση καθαρισμών τον Σεπτέμβριο, για να μαζέψει ό,τι απέμεινε, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να βιώσουν ξανά ένα καθαρό ελληνικό καλοκαίρι την επόμενη χρονιά.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Οι δράσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αφού από τον Νοέμβριο ως και τον Ιούνιο, για όλη τη σχολική χρονιά 2019-2020, η iSea έχει προγραμματίσει την υλοποίηση 20 εκπαιδευτικών δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, για παιδιά, στο πλαίσιο του «Προσφέρω». Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνουν σε σχολεία σε περιοχές τις Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και θα έχουν ως αντικείμενο τα υδάτινα απορρίμματα ενώ αναμένεται να τις παρακολουθήσουν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των ηλικιών.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Παρότι υπάρχει ενεργή κινητοποίηση προς τη διάσωση του περιβάλλοντος και παρότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε σημαντικά ζητήματα όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της συνείδησης, μέσω καινοτόμων ιδεών για παραγωγή και συσκευασία προϊόντων.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Η P&G καινοτομεί με τις πρωτοβουλίες της σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και με προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών με πραγματικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συμβολής, αποτελεί το Head&Shoulders Beach Bottle, το πρώτο ανακυκλώσιμο σαμπουάν παγκοσμίως, μέρος του οποίου (25%) προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από παραλίες.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσές μας, είναι από τα πιο δύσκολα υλικά να ανακυκλωθούν και απειλεί να επιβληθεί στο παγκόσμιο θαλάσσιο τοπίο. Η P&G, σε συνεργασία με τους πρωτοπόρους οργανισμούς ανακύκλωσης, την TerraCycle και τη Suez, καινοτομούν περισυλλέγοντας το πλαστικό από τις ακτές της Ευρώπης και μετατρέποντάς το σε μπουκάλια σαμπουάν.

 

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

Ήρθε η στιγμή να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε, όχι μόνο ως κάτοικοι της Ελλάδας, αλλά και ενός πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ