Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

Ό,τι κι αν κάνεις αυτή την Τσικνοπέμπτη, θα περάσεις καλά! Κι αυτό γιατί στο τραπέζι σου θα υπάρχει το καταλληλότερο κρασί: το λευκό, κόκκινο ή ροζέ Αλλοτινό, με την υπογραφή της «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων».

Ό,τι κι αν κάνεις αυτή την Τσικνοπέμπτη, θα περάσεις καλά! Κι αυτό γιατί στο τραπέζι σου θα υπάρχει το καταλληλότερο κρασί: το λευκό, κόκκινο ή ροζέ Αλλοτινό, με την υπογραφή της «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων».

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η απόλυτη γιορτή της κρεατοφαγίας είναι μόλις λίγα 24ωρα μακριά! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική στιγμή να αρχίσεις τις προετοιμασίες για μία τέλεια Τσικνοπέμπτη στο σπίτι που θα μείνει αξέχαστη στους καλεσμένους σου! Ο "δεκάλογος" δεν υπάρχει γιατί στην πραγματικότητα τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξεις: το φαγητό, το κρασί και η μουσική. Και ενώ όλα ακούγονται απλά και γνώριμα, η επιτυχία τους εξαρτάται από μικρά, έξυπνα tips που θα σου αποκαλύψω παρακάτω.

 

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

 

Το φαγητό

Το πρώτο βήμα είναι να προμηθευτείς τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες για το τραπέζι σου. Όσο για το μενού; Δύο πολύχρωμες σαλάτες, μια ποικιλία κρεατικών και μια απλή πιατέλα τυριών είναι ό,τι πρέπει!

 

Το μυστικό στις σαλάτες δεν είναι άλλο από το... χρώμα. Συνδύασε baby σπανάκι με φύλλα βαλεριάνας και μαρούλι και "χρωμάτισε" με ντοματίνια, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές καρότο. Ή λευκό και μοβ λάχανο με καρότο, παντζάρι και ρόδι! 

 

Το μυστικό του ζουμερού κρέατος δεν είναι άλλο από τη μαρινάδα. Εδώ όμως, θα δώσω τον λόγο στον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου και τη δική του προσωπική συνταγή για τέλεια ψητά!

 

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

 

Μαρινάδα για κοτόπουλο

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαριναρίσματος: 30 λεπτά

 

Υλικά

1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι μπύρα
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά Worcestershire sauce
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι κακουλέ τριμμένο
4 κουταλιές μουστάρδα με μέλι

Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβεις το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές και τα τοποθετείς σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετείς το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ηλιέλαιο, την μπύρα, το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, την Worcestershire sauce, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το τριμμένο κακουλέ και την μουστάρδα με μέλι και με ένα σύρμα τα χτυπάς να αναμειχθούν καλά.


Περιχύνεις με το μείγμα το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια, ανακατεύεις καλά, σκεπάζεις με μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, αποσύρεις το κοτόπουλο από το ψυγείο, περνάς τα κομμάτια σε σιδερένια καλαμάκια και ψήνεις στην ψησταριά του σπιτιού σου. Μπορείς να ψήσεις τα καλαμάκια και σε ένα ραβδωτό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά στην κουζίνα σου.

 

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

 

Η μουσική

Εδώ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν υπάρχει κάποιος στην παρέα αρκετά... μερακλής και γνώστης ώστε να παίξει τον ρόλο του DJ, πρόσφερε του τον ρόλο! Αν προτιμάς να το βάλεις στον αυτόματο, τα περισσότερα ελληνικά ραδιόφωνα μεταδίδουν ειδικό πρόγραμμα για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, για να τιμήσετε τη γιορτή καταλλήλως. Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα και το kasetophono.com που έχει έτοιμες playlist, όποια κι αν είναι η διάθεση της παρέας!

 

Το κρασί

Αν έβαλες το φαγητό και τη μουσική σε μια τάξη, το μόνο που μένει είναι το κρασί! Γι'αυτό όμως, δεν χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου, γιατί το έχει αναλάβει η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων». Ο ιδανικός συνοδός σε μια βραδιά ξεφαντώματος και κρεατοφαγίας δεν είναι άλλος από τη σειρά κρασί «Αλλοτινό»! 

 

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

 

Το μεστό κόκκινο θα συνοδεύσει άριστα το κόκκινο κρέας, το ροζέ είναι το πασπαρτού στο τραπέζι και αγαπημένο των γυναικών, το λευκό θα λατρευτεί από τους fan του κοτόπουλου αλλά και τους... vegetarian που θα απολαύσουν σαλάτα και ψητά λαχανικά. Το δε, ημίγλυκο, θα κλείσει τη βραδιά συνοδεύοντας τα γλυκά που θα φέρουν οι... καλεσμένοι!

 

Ο "δεκάλογος" της τέλειας Τσικνοπέμπτης στο σπίτι

 

Δες περισσότερα στο www.gwc-microsite.gr

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ