Η κλιματική κρίση είναι εδώ! Αλλά το ίδιο και οι νέοι

YOUROTRIP: Οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την κλιματική αλλαγή και διαμορφώνουν το αύριο

Αφουγκραζόμενοι τη φωνή και τη θέληση των νέων ανθρώπων να επιφέρουν μία αλλαγή, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια να ενωθούν οι φωνές των νέων που κάθε μέρα βλέπουν και βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

ADVERTORIAL

 

Δανάη Καμπάνη-Μπαλτά,

Υπεύθυνη Υλοποίησης Προγράμματος

 

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις φράσεις «Αν όχι εσύ, τότε ποιος; Αν όχι τώρα, τότε πότε;». Πόσες φορές έχουμε νιώσει τη θέληση να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά σταματήσαμε πριν ακόμα κάνουμε το πρώτο βήμα, γιατί αισθανόμαστε ότι οι πράξεις μας θα έχουν μικρό έως και μηδενικό αντίκτυπο;

 

Η κλιματική κρίση είναι εδώ! Αλλά το ίδιο και οι νέοι

 

Η αλλαγή όμως, ξεκινά πάντα από εμάς. Γιατί τόσο τα λόγια όσο και οι πράξεις μας μετράνε. Ο αντίκτυπος μεγαλώνει όταν ενώνουμε τις φωνές μας, καθώς διαφορετική δύναμη έχει η φωνή ενός ανθρώπου, και άλλη οι φωνές εκατό ανθρώπων.

 

Αφουγκραζόμενοι λοιπόν τη φωνή και τη θέληση των νέων ανθρώπων να επιφέρουν μία αλλαγή, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, μέσω του «YOU.th RO.und TRIP for climate action» (YOUROTRIP), ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια να ενωθούν οι φωνές των νέων που κάθε μέρα βλέπουν και βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και επιθυμούν να λάβουν δράση – και παράλληλα να προάγει την συμμετοχή των νέων  σε δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 

Μέσα από το YOUROTRIP, έχουν δημιουργηθεί 8 Τοπικά Συμβούλια Νέων σε 8 διαφορετικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων απαρτίζονται από περισσότερους από 100 νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε 7 διακρατικές συναντήσεις, έχουν συνομιλήσει και προβληματιστεί, και πλέον, έχουν σκεφτεί και σχεδιάσει προτάσεις χάραξης πολιτικής για τον μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Προτάσεις όπως «να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ανακύκλωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», «οι Δημόσιες Υπηρεσίες να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελώντας το παράδειγμα για τον ιδιωτικό τομέα και τον γενικό πληθυσμό», «να υπάρχει υποχρέωση και όχι δέσμευση για τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα».

 

YOUROTRIP: Οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους για την κλιματική αλλαγή και διαμορφώνουν το αύριο

 

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου οι νέοι των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 17 Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών και δράσεων για τη νεολαία και το περιβάλλον.

 

Βλέπουμε λοιπόν, πως μέσα από μία πρωτοβουλία όπως το YOUROTRIP, οι νέοι μπόρεσαν να ενώσουν τις φωνές τους, και οι φωνές τους μπόρεσαν όχι μόνο να ακουστούν αλλά να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του αυριανού κόσμου. Του κόσμου που οι ίδιοι οι νέοι ζουν και επιθυμούν να βελτιώσουν. Του κόσμου που αξίζουν και ονειρεύονται.

 

Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι οι νέοι «Το κλίμα αλλάζει. Γιατί όχι εμείς;».

 

Το YOUROTRIP είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ Support for Policy Reform - European Youth Together.

 

Μάθε περισσότερα στο  https://yourotrip.eu/ και ακολούθησε στα social media το hashtag #YouthForClimateAction για να μη χάνεις καμία εξέλιξη.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ