Πώς να επιβιώσεις στον Μαραθώνιο της αναζήτησης κατοικίας

Πώς να επιβιώσεις στον μαραθώνιο της αναζήτησης κατοικίας

Η Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο στεγαστικό δάνειο για νέους μέχρι 40 ετών.

ADVERTORIAL

 

Μία σειρά από στάδια που θυμίζουν μαραθώνιο καλούνται να περάσουν όσοι και όσες δεν έχουν την τύχη να τους έχει αφήσει η οικογένειά τους ένα ακίνητο για να μπορούν να ζήσουν μακριά από την οικογενειακή εστία.

 

Το πρώτο στάδιο – και το πιο εύκολο - είναι φυσικά τα χαρακτηριστικά του σπιτιού: τα τετραγωνικά, η παλαιότητα αλλά και η περιοχή στην οποία βρίσκεται. Το δεύτερο στάδιο ξεκινάει με την ερώτηση «τιμή;», και εκεί αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι αρχίζουν τις εκπτώσεις, πρώτα στα τετραγωνικά, στη συνέχεια στην παλαιότητα και τέλος στην εμφάνιση: «μπαίνουν λίγα νερά από την μπαλκονόπορτα όταν βρέχει, αλλά δεν πειράζει, αν βάλεις πετσέτες δεν θα έχεις πρόβλημα».

 

Αν, όμως, έχεις την τύχη να ξεπεράσεις τους παραπάνω σκοπέλους - και μετά τις εκπτώσεις που έχεις κάνει - βρεις ένα σπίτι που σε ικανοποιεί, έρχεται το τελευταίο και ίσως το πιο τρελό στάδιο: η συνέντευξη. Να πείσεις τον σπιτονοικοκύρη-ά ότι πραγματικά αξίζεις το ακίνητο, και αν έχεις και κατοικίδιο, τόσο χειρότερα για αυτό, που θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι του αξίζει να μείνει στο νέο σπίτι.

 

Πώς να επιβιώσεις στον Μαραθώνιο της αναζήτησης κατοικίας

 

Φυσικά, το τελευταίο στάδιο μπορείς να το ξεπεράσεις αν επιλέξεις να αγοράσεις το δικό σου σπίτι, αν και τα πολλά μηδενικά που συνοδεύουν το πρώτο ψηφίο αρχίζουν και ζαλίζουν ακόμα και όσους δεν έχουν υποφέρει στο παρελθόν από ναυτία. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί του όροι ήταν μια λύση, αλλά πρώτον, δεν το δικαιούνταν όλοι, και δεύτερον, το γεγονός ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος έπρεπε να συμμετέχουν στην αγορά του ακινήτου με ίδια συμμετοχή κατά κανόνα 25% (δηλαδή για ένα σπίτι €200.000 έπρεπε να καταβάλλει κάποιος €50.000 με το δάνειο να ανέρχεται στο μέγιστο €150.000) αποθάρρυνε όσους και όσες δεν είχαν το απαιτούμενο ποσό.

 

Υπάρχει ελπίδα;

Μπορεί το «Σπίτι μου» να τελείωσε, αλλά όπως ίσως έχει παρατηρήσει όποιος έχει βγει στο σαφάρι για αναζήτηση σπιτιού, η Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο στεγαστικό δάνειο για νέους μέχρι 40 ετών. Βασικό πλεονέκτημα του νέου δανείου Alpha Πρώτη Κατοικία είναι ότι διευρύνει το εύρος των κατοικιών αλλά και των δανειοληπτών στο οποίο απευθύνεται, καθώς πρώτον δεν θέτει κριτήρια παλαιότητας και ενεργειακής κλάσης - σε αντίθεση με άλλα πακέτα δανείων - και δεύτερον μειώνει το ποσό με το οποίο πρέπει να συμμετέχει ο δανειολήπτης σε 10% και μάλιστα για σπίτια μέχρι €300.000. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο παράδειγμα που αναφέραμε πιο πάνω με το σπίτι των €200.000, η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη μειώνεται στο μισό, δηλαδή στις €20.000.

 

Πώς να επιβιώσεις στον Μαραθώνιο της αναζήτησης κατοικίας

 

Όπως ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωσή της, το συγκεκριμένο στεγαστικό δάνειο προσφέρει σήμερα τους πιο ευνοϊκούς όρους της αγοράς, καθώς δίνει τη δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου ύψους 2,50% για τα πρώτα 3 χρόνια, χωρίς μάλιστα δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης.

 

Κι επειδή ένα δάνειο προσφέρει το σπίτι, όχι όμως και το κρεβάτι ή τον καναπέ, το Alpha Πρώτη Κατοικία έρχεται να δώσει κι εδώ τη λύση, παρέχοντας τη δυνατότητα για επιπλέον προσωπικό δάνειο μέχρι και €30.000 για να καλύψεις τις πρώτες σου ανάγκες αλλά και τα έξοδα για την απόκτηση του σπιτιού όπως το φόρο μεταβίβασης αλλά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon