PMI: Η καπνοβιομηχανία που οραματίζεται τον κόσμο χωρίς τσιγάρο
Η Philip Morris International (PMI), η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία, ξεκίνησε έναν μετασχηματισμό παγκόσμιας εμβέλειας που έχει στόχο «έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο».

PMI: Η καπνοβιομηχανία που οραματίζεται τον κόσμο χωρίς τσιγάρο

Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος ξεκίνησε το 2018, όταν, μετά από 87 χρόνια λειτουργίας ως κλασική καπνοβιομηχανία, η εταιρεία σταμάτησε να παράγει τσιγάρα και μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε ένα από τα τρία παγκοσμίως που παρήγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για τα νέα, μη καιόμενα προϊόντα.

ADVERTORIAL

 

H  συζήτηση για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου λιγότεροι άνθρωποι θα νοσούν και θα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το τσιγάρο, δεν είναι καινούργια, είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1980 στην Ευρώπη και στην Αμερική, όμως τότε η τεχνολογία δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει τις εναλλακτικές που θα βοηθούσαν τους αμετανόητους ενήλικους καπνιστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάτι λιγότερο επιβλαβές.

 

Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία έτρεξε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και με εφαλτήριο το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξής της στο Neuchatel της Ελβετίας, η Philip Morris International (PMI), η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία, ξεκίνησε έναν μετασχηματισμό παγκόσμιας εμβέλειας που έχει στόχο «έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο». Τις πτυχές και τα στάδια αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος παρουσιάζουν, μιλώντας στη LiFO, η Gizelle Baker, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Τομέα της PMI, και ο Tommaso di Giovanni, αντιπρόεδρος  Επικοινωνίας της PMI. 

 

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος αλλά και για την πρόληψη ώστε να μην ξεκινούν οι νέοι το κάπνισμα δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Κι αυτό γιατί πολλοί καπνιστές ανάμεσά μας που επιχειρούν να το κόψουν ξαναρχίζουν και αρκετοί δεν το σταματούν. Ήδη, από το 1997 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε διαπιστώσει την ανάγκη να μειωθεί η τοξικότητα των προϊόντων καπνού, επισημαίνοντας πως οι ενήλικοι καπνιστές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε λιγότερο τοξικά εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

 

Ακόμα και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το έτος 2025 θα υπάρχουν στον κόσμο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές, δηλαδή σε έναν πλανήτη του οποίου ο πληθυσμός πρόσφατα έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια ο ένας στους οκτώ ανθρώπους θα εξακολουθεί να καπνίζει. 

 

Όπως επισημαίνουν η Gizelle Baker και ο Tommaso di Giovanni, το μήνυμα της PMI κατά τον μετασχηματισμό της σε μια εταιρεία αποκλειστικά εναλλακτικών προϊόντων καπνού (δίχως καύση) συνοψίζεται στο τρίπτυχο: «Αν δεν καπνίζεις, μην αρχίζεις, αν καπνίζεις, διάκοψέ το και αν δεν θες ή δεν μπορείς να διακόψεις, άλλαξέ το». 

 

Η ανάγκη για την αλλαγή είναι παγκόσμια και την κατεύθυνση αυτής της αλλαγής υποδεικνύουν εμβληματικοί επιστημονικοί οργανισμοί, όπως οι βρετανικοί NICE, Public Health England και Royal College of Phisicians, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) αλλά και ο US Public Health Service, που υπογραμμίζουν ότι τα σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις τοξικές ουσίες και τα καρκινογόνα που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και όχι με τη νικοτίνη, η οποία ευθύνεται για την εξάρτηση.

 

PMI: Η καπνοβιομηχανία που οραματίζεται τον κόσμο χωρίς τσιγάρο

 

Η αποφυγή της καύσης στα καπνικά προϊόντα και η αντικατάστασή της από τη θέρμανση οδηγεί σε δραστικά μειωμένη συγκέντρωση των τοξικών και καρκινογόνων συστατικών στο αερόλυμα που προκύπτει, με αποτέλεσμα τη μείωση της βλάβης.

 

Η μείωση της βλάβης αφορά εκείνη την πολιτική υγείας που αποσκοπεί στη μείωση της βλάβης από μια επικίνδυνη δραστηριότητα και όχι στην απαγόρευσή της. Οι εκτενείς μελέτες που υποστήριξαν αυτό το συμπέρασμα είχαν ως αποτέλεσμα το 2020 η πιο αυστηρή ρυθμιστική αρχή στον κόσμο, ο FDA, να εγκρίνει τον χαρακτηρισμό «προϊόν καπνού τροποποιημένου κινδύνου» για το θερμαινόμενο εναλλακτικό προϊόν της PMI που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

 

Με επενδύσεις άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιστημονική τεκμηρίωση των εναλλακτικών προϊόντων δίχως καύση, η PMI έχει κάνει περισσότερες από 425 επιστημονικές δημοσιεύσεις και είναι η 45η εταιρεία σε κατάθεση πατέντας στον κόσμο. Παρότι στο πεδίο της Ογκολογίας οι έρευνες θα αργήσουν να δώσουν ευρήματα,  σε άλλους τομείς νοσηρότητας τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά.  

 

Μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε δραστική μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι άμεσα σχετιζόμενη με το κάπνισμα. 

 

Στην Ελλάδα, ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος (θυγατρικής της PMI) ξεκίνησε το 2018, όταν, μετά από 87 χρόνια λειτουργίας ως κλασική καπνοβιομηχανία, η εταιρεία σταμάτησε να παράγει τσιγάρα και μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε ένα από τα τρία παγκοσμίως που παρήγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για τα νέα, μη καιόμενα προϊόντα. Ήδη υπάρχουν στη χώρα μας περισσότεροι από 450.000 χρήστες των εναλλακτικών θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων. Το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από αυτά τα προϊόντα και ο στόχος είναι μέχρι το 2023 το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ