Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

Το 2020 ανακυκλώθηκαν 532.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων, μέσα από το σύστημα των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

ADVERTORIAL

Σε μια περίοδο που η ζωή στον πλανήτη μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, η προσπάθειά μας για τη διάσωσή της χρειάζεται να είναι τόσο ατομική όσο και συλλογική. Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για όσα μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον - και ειδικότερα μέσα από τη γνωστή σε όλους, ανακύκλωση.

 

Η ανακύκλωση είναι ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» μας προς έναν βιώσιμο πλανήτη και ένα καθαρό περιβάλλον - ωστόσο, πολλοί δε γνωρίζουν ακριβώς τι μπορούν να ανακυκλώσουν και τι όχι, αλλά και ποιοι είναι οι κάδοι ανακύκλωσης για τις συσκευασίες, τα γυαλιά ή το χαρτί.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

 

Οι συσκευασίες γενικότερα είναι υλικά που ανακυκλώνονται σχετικά εύκολα - αρκεί να βρεθούν στους σωστούς κάδους. Οι κάδοι αυτοί είναι οι γνωστοί σε όλους μας μπλε κάδοι της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σύμφωνα με το εθνικό νομικό πλαίσιο, οφείλουν να μεριμνούν για την ανακύκλωσή τους. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει και η ΚΕΔΕ κατά 35%.

 

Το 2020 ανακυκλώθηκαν 532.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων

Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα δραστηριοτήτων συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ, έτσι ώστε οι συσκευασίες των προϊόντων τους να ανακυκλώνονται σωστά – συνεργασία που έχει αποδώσει μετρήσιμα και σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο στο πεδίο της περιβαλλοντικής μέριμνας αλλά και στην οικονομία.

Το 2020, απ' όλες τις δραστηριότητες του Συστήματος των μπλε κάδων ανακυκλώθηκαν 532.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων. Η αλυσίδα προστιθέμενης αξίας της ανακύκλωσης στους μπλε κάδους διατηρεί ετησίως στη χώρα 2.600 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

 

Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί συμβάλλει στην κυκλική οικονομία, ενισχύοντας ταυτόχρονα διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές έχουν φτάσει τους 180 χιλ  περίπου, ενώ πρόσφατα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ παραχώρησε στους ΟΤΑ για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έφτασαν συνολικά τα 530. 32 Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με την οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑΕπίσης, με 306 ΟΤΑ να έχουν συνάψει συνεργασίας με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού της χώρας δίνοντας τη δυνατότητα σε 10,4 εκατομμύρια κατοίκους να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον Μπλε Κάδο.

 

Aξίζει να θυμόμαστε πως ο σεβασμός προς το περιβάλλον μέσα και από την συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης - μια διαδικασία που γίνεται πολύ εύκολα συνήθεια - έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, ειδικά στα κρίσιμα χρόνια που περνάει ο πλανήτης. Γι' αυτό, μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τους μπλε κάδους, σύμφωνα με τις συσκευασίες που θέλουμε να ανακυκλώσουμε.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

 

Τι ακριβώς προορίζεται για τους μπλε κάδους;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες συσκευασίες προορίζονται για το Σύστημα των μπλε κάδων έτσι ώστε, να κάνουμε σωστή ανακύκλωση. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν όλοι είναι πως οι μπλε κάδοι στοχεύουν μόνο σε συσκευασίες και συγκεκριμένα:

-αλουμινένιες: όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες κ.α.

-λευκοσιδηρές: όπως κουτάκια από κονσέρβες κ.α.

-πλαστικές: όπως μπουκάλια από νερό, λάδι, αναψυκτικά, απορρυπαντικό, γιαούρτια, σακούλες κ.α.

-γυάλινες: όπως μπουκάλια από αναψυκτικά, μπουκάλια από κρασί κ.α.

-χάρτινες: κουτιά από γάλα, χυμούς, χαρτόκουτα κ.α.

ενώ παράλληλα υποδέχονται και έντυπο χαρτί.

 

Τι είναι οι Μπλε Κώδωνες;

Όπως αναγράφουν οι μπλε κώδωνες, για αυτούς προορίζονται οι γυάλινες συσκευασίες. Στο 2020, δόθηκε έμφαση στα έργα του Μπλε Κώδωνα για τις γυάλινες συσκευασίες, που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες των σημείων με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κτλ). Στο τέλος του 2020 10.200 μπλε κώδωνες είχαν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση σχεδόν 22.000 επιχειρήσεων 

 

Πώς κάνουμε σωστή ανακύκλωση;

-Διαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο από τα υπόλοιπα απορρίμματα
-Αδειάζουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.
-Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια
-Ρίχνουμε χύμα τα υλικά στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
-Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στους μπλε κάδους

 

Μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε σωστά, σεβόμαστε το περιβάλλον μας και όλοι μαζί δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον, σε έναν πιο καθαρό πλανήτη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γνωρίζετε τι ακριβώς ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους;

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ