Όλες οι δράσεις της Nestlé Ελλάς για λιγότερα απορρίμματα και πιο καθαρές θάλασσες

Nestlé Ελλάς: Δράσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης

Η Nestlé Ελλάς, μέσα από τη συνεργασία της με την Polygreen και την «Εναλεία», συνέβαλλε σε δύο σημαντικά προγράμματα και σε λιγότερη θαλάσσια ρύπανση.

ADVERTORIAL

Γνωρίζουμε πως αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας χρειάζεται τη βοήθειά μας, περισσότερο από ποτέ. Καθώς η φύση μας δίνει καθημερινά σημαντικές ενδείξεις πως είναι αναγκαίο να την προστατέψουμε, η βιωσιμότητα γίνεται ο βασικός μας στόχος - ένας στόχος που χρειάζεται να επιτευχθεί τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

 

Ζούμε σε μια χώρα που οι θάλασσες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της, προσφέροντας μια ομορφιά που θαυμάζεται παγκοσμίως. Ωστόσο, ο βυθός των θαλασσών αυτών όπως και οι μοναδικές παραλίες τους, πολύ συχνά είναι γεμάτα από απορρίμματα κάθε είδους. 

 

Η ανάγκη για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Γι' αυτό, η Nestlé Ελλάς για μια ακόμη χρονιά συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση και την επίτευξή τους, μέσα από ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που υλοποιεί μαζί με την Polygreen.

 

Όλες οι δράσεις της Nestlé Ελλάς για λιγότερα απορρίμματα και πιο καθαρές θάλασσες

 

Το WE SEA MORE II βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι εντυπωσιακά καθώς φέτος συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας με την πολύτιμη συμβολή και του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, μέσα σε μόλις πέντε μέρες.

 

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ήταν η χαρτογράφηση των απορριμμάτων  με καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους τόσο στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και στην ακτή, καθώς και η μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωσή τους. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της UcanDrone, που εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (Drones), του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα, αλλά και των δυτών της Divers' World που ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον βυθό.

 

Την συλλογή απορριμμάτων  από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων  από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτω  από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Τα απορρίμματα  που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε -ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco -συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen- για  περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

 

Όλες οι δράσεις της Nestlé Ελλάς για λιγότερα απορρίμματα και πιο καθαρές θάλασσες

 

Για ακόμα μια ενέργεια που στοχεύει στην κυκλική οικονομία, αλλά και στη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος, η Nestlé Ελλάς πραγματοποίησε ακόμα μια συνεργασία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την «Εναλεία». Μέσα από το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» η «Εναλεία» εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους ψαράδες να φέρνουν τα πλαστικά που «ψαρεύουν» πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα. Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλείας,  «Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας Mediterranean Cleanup με την "υιοθέτηση" 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά.

 

Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην  περιοχή της Βάρκιζας από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα. Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία». Μέχρι στιγμής, οι αλιείς από τη Βάρκιζα έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία θα οδηγηθούν για ανακύκλωση. Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup, έχουν συλλέξει 205.276 κιλά από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Περίπου ένα 40% των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία.

 

Όλες οι δράσεις της Nestlé Ελλάς για λιγότερα απορρίμματα και πιο καθαρές θάλασσες

 

Μέσα από πρωτοβουλίες που ενισχύουν την βιώσιμη ανάπτυξη, η Nestlé Ελλάς καταφέρνει όχι μόνο να συμβάλλει σε έναν σημαντικό στόχο, αλλά και να δώσει το έναυσμα για ακόμα περισσότερες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη. Όπως αναφέρει ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς: «Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη». 

 

Η εταιρεία, όμως, δεν σταματά εκεί. Έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Nestlé Ελλάς δεσμεύεται για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 2050, με πρώτο βήμα τη μείωση τους στο μισό έως το 2030, προχωρά σε πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025 με στόχο καμία από τις συσκευασίες της να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα και τέλος, θέτει ως προτεραιότητες τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, δουλεύοντας εντατικά για την επίτευξη των στόχων της.

 

Sponsored by Nestlé.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ