Η Vergos Auctions «ξυπνάει» την καλοκαιρινή μας διάθεση με νέα δημοπρασία
Αλέκος Φασιανός - Μπλε Άνθρωπος, Λάδι και γλουάς σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, 106x75cm

Το καλοκαίρι ξεκινά με σπάνια ελληνικά έργα τέχνης και την υπογραφή της Vergos Auctions

Νεοελληνικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου & 20ού αιώνα στο επίκεντρο της Έκθεσης στο Ζάππειο.

ADVERTORIAL

 

H τέχνη δεν έχει όρια, ούτε διαθέτει μόνο μία ερμηνεία. Ένα γλυπτό, ένας πίνακας ζωγραφικής ή ένα οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο καλλιτεχνικής φύσης είναι πολλά παραπάνω από τον τίτλο και τον ορισμό που του έχει δώσει ο δημιουργός του. Αυτή η ποικιλία συναισθημάτων που προκαλούν τα έργα τέχνης είναι που «καθοδηγεί» τα βήματα του κόσμου σε εκθέσεις τέχνης. 

 

Μια από αυτές τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το διάστημα 29-31 Μαΐου και θα προβάλλει έργα καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, με την υπογραφή του μεγαλύτερου και μακροβιότερου οίκου δημοπρασιών στην Ελλάδα, της VERGOS Auctions. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη μεγάλη δημοπρασία του οίκου με τίτλο «Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα» η οποία θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά το τέλος της έκθεσης (Πέμπτη, 1 Ιουνίου) στο χώρο του Ζαππείου επίσης.

 

Η έκθεση θα έχει δωρεάν είσοδο και έχει σκοπό να φέρει την νεοελληνική τέχνη κοντά στον κόσμο, κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε κύριο μέλημα της VERGOS Auctions. Ο οίκος δημοπρασιών έχει εδώ και πολλά χρόνια καθιερώσει τις εκθέσεις έργων που πρόκειται να παρουσιάσει στις δημοπρασίες του, μεταξύ των οποίων μάλιστα βρίσκονται και αρκετά έργα από ιδιωτικές συλλογές τα οποία σπανίως συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις.  

 

Η Vergos Auctions «ξυπνάει» την καλοκαιρινή μας διάθεση με νέα δημοπρασία
Pavlos (1930-2019) - Δύο λάστιχα, Χαρτί αφίσας και plexiglass,144x80cm

 

Τα έργα

Όσοι έχουν προγραμματίσει να βρεθούν στο Ζάππειο στο τέλος Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά σπάνια έργα της ελληνικής τέχνης, όπως το έργο «Μάης», ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989). Ανήκει σε μια σειρά 12 πινάκων που αφορά κάθε μήνα του έτους, μέσα από τη δημιουργική έμπνευση του μεγάλου δασκάλου.

 

Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Newspaper», μια δημιουργία της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας «Chryssa» (1933-2013) από τη δεκαετία του ’80, μια εποχή κατά την οποία δημιουργούσε έργα εμπνεόμενη από τη δομή των εφημερίδων.

 

Μαζί με τα παραπάνω, στο Ζάππειο θα βρίσκονται επίσης και έργα πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, όπως των Φώτη Κόντογλου, Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνου Παρθένη, Γκίκα (Χατζηκυριάκος), Σπύρου Βασιλείου, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη  Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη και αρκετών ακόμα θεμελιωτών της ελληνικής ζωγραφικής.

 

Η Vergos Auctions «ξυπνάει» την καλοκαιρινή μας διάθεση με νέα δημοπρασία
Takis (1925-2019), Σινιάλο (1972), Σίδηρος, αλουμίνιο και μπρούντζος, 409,5x221x40,5cm

 

Η VERGOS Auctions έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να «εκπαιδεύσει» το κοινό στην διαδικασία της δημοπρασίας. Ενδεικτικά, η δυνατότητα που παρέχει ο οίκος να συμμετέχει κάποιος ζωντανά στις δημοπρασίες μέσω του διαδικτύου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις δημοπρασίες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού, έχει απλουστεύσει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία για τους συμμετέχοντες. Επίσης, ο οίκος διοργανώνει ομαδικές ξεναγήσεις για μαθητές και σπουδαστές κατα τη διάρκεια των οποίων, γίνεται παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της έκθεσης αλλά και λύνονται απορίες σχετικά με το κομμάτι των δημοπρασιών.

 

Η Vergos Auctions «ξυπνάει» την καλοκαιρινή μας διάθεση με νέα δημοπρασία
Chryssa (1933-2013), Newspaper, Λάδι σε μουσαμά, 100x76cm

 

Για όποια απορία ή διευκρίνηση χρειαζόμαστε γύρω από την έκθεση και τη «Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα» αρκεί να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

 

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό

Δευτέρα 29 Μαΐου, 12:00 πμ -  21:00 μμ

Τρίτη 30 Μαΐου, 10:00 πμ -  21:00 μμ

Τετάρτη 31 Μαΐου, 10:00 πμ - 21:00 μμ.
 

Δημοπρασία

Πέμπτη 1 Ιουνίου, 18:30μμ

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ