Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για τον καλύτερο σκοπό.

Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για καλό σκοπό

Πώς η γρήγορη εκμάθηση αγγλικών από το Language and Motivation ενίσχυσε τους πωλητές του περιοδικού;

ADVERTORIAL

Ζώντας στην Ουτρέχτη, όπου τα πράγματα είναι πιο σταθερά και ήρεμα, εντόπισα ότι οι άνθρωποι εκεί είναι πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και λένε καλημέρα. Αυτό λείπει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ίσως οι μόνοι άνθρωποι που έχουν πάντα μία καλημέρα να σου πουν με χαμόγελο, είναι αυτοί με τα κόκκινα γιλέκα που πουλάνε το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

 

Η Σοφία Καρφή, ιδρύτρια του κέντρου γρήγορης εκμάθησης ξένων γλωσσών Language and Motivation, γνώριζε καλά το περιεχόμενο της «Σχεδίας» γιατί στήριζε ήδη για χρόνια το περιοδικό πριν συνεργαστεί επίσημα μαζί του. Μάλιστα έξι χρόνια πριν, είχε στείλει ποιήματά της προς δημοσίευση - κείμενα που παρακινούσαν τον άνθρωπο να δράσει και να συνεχίσει τον αγώνα του.

 

Έχοντας, λοιπόν, πάντα ως αρχή πως ο εθελοντισμός είναι η ευκαιρία του ανθρώπου να προσφέρει, να μάθει και να συνδεθεί, η Σοφία και η ομάδα του Language and Motivation άδραξαν αμέσως την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε, και επέλεξαν να στηρίξουν τη «Σχεδία».

 

Σε συνομιλίες της με τη «Σχεδία» κατανόησε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές στην επικοινωνία της αγγλόφωνης έκδοσης του περιοδικού στους τουρίστες καθώς πολύ απλά δεν γνωρίζουν αγγλικά. Έτσι, αποφάσισε να τους εκπαιδεύσει ώστε να μπορούν να πωλήσουν την ειδική έκδοση σε όλους αυτούς που κατακλύζουν την Αθήνα το καλοκαίρι.

 

Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για καλό σκοπό

 

Συγκεκριμένα, η Σοφία που εδώ και πέντε χρόνια δουλεύει αποκλειστικά με τη F.A.S.T., μία μέθοδο ταχύρρυθμης εκμάθησης ξένων γλωσσών που εξασφαλίζει την κατάκτηση μίας γλώσσας σε λίγους μόλις μήνες, κλήθηκε να δημιουργήσει κύκλους μαθημάτων σε συνεργασία με το περιοδικό. Όταν ήρθε τελικά η ώρα των μαθημάτων, ξαφνιάστηκε από τη θερμή ανταπόκριση των πωλητών.

 

«Οι πωλητές της “Σχεδίας” έχουν για δεύτερη χρονιά την ευκαιρία να απευθυνθούν σε αγγλόφωνο κοινό, με τα μεταφρασμένα στα αγγλικά τεύχη», μας εξηγεί. «Εμείς ως φροντιστήριο που μαθαίνουμε στους ανθρώπους γρήγορα τις ξένες γλώσσες, έχουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε σε αυτό. Δημιουργήσαμε δωρεάν κύκλους μαθημάτων, έτσι ώστε οι πωλητές του περιοδικού να μάθουν γρήγορα τα αγγλικά που χρειάζονται για να ενισχύσουν την επικοινωνία και τις πωλήσεις τους. Κάθε πώληση είναι σημαντική και χαιρόμαστε πολύ που μέσα από αυτή τη δράση ενισχύουμε το έργο τους».

 

Σύμφωνα με την ιδρύτρια, οι άνθρωποι της «Σχεδίας» είναι συνεπέστατοι, ανυπόμονοι για να ξεκινήσει κάθε φορά το μάθημα, και ενθουσιασμένοι που επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες τους.
 

«Μία από πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες μου στιγμές από τα μαθήματα», ανέφερε στο πρόσφατο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη» της Boussias Communications όπου η πρωτοβουλία της ξεχώρισε κι ανέβηκε στη σκηνή, «ήταν όταν ένιωσα το ηθικό του πιο αρχάριου από όλους τους μαθητές να αναπτερώνεται. Από τότε είναι πολύ αφοσιωμένος και κάνει μεγάλη προσπάθεια να μάθει όσα μπορεί».

 

Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για τον καλύτερο σκοπό.

 

Πώς ξεκίνησε, όμως, το Language and Motivation;

 

«Κάπου το 2015, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερου μαθήματος σε έναν από τους πιο αγαπημένους μου μαθητές, τον Γιώργο, λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις, είχα άγχος για το αν θα έπαιρνε το πτυχίο του ή όχι», θυμάται. «Ήταν ένας άριστος μαθητής από τον οποίο δεν είχα κανένα παράπονο. Το άγχος και η αμφιβολία μου δεν δικαιολογούνταν. Τότε σκέφτηκα ότι δεν μπορεί, κάποιος τρόπος θα υπάρχει ώστε να μαθαίνουμε στους μαθητές μας τη γλώσσα πιο αποτελεσματικά. Έτσι μπήκε η ιδέα στο μυαλό μου. Ποιος να μου το ‘λεγε πως αυτό που φαντάστηκα και ακουγόταν τρελό, θα βρισκόταν στο ίδιο το πανεπιστήμιο όπου είχα σπουδάσει, από έναν καθηγητή που γνώριζα για πάνω από δέκα χρόνια».

 

Αναφέρεται στον Prof. Olivier Delhaye, έναν Βέλγο καθηγητή κάτοικο Θεσσαλονίκης που μετράει δεκαετίες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και που χαίρει την εκτίμηση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε συνεργασία μαζί του, η Σοφία κατανόησε το θεωρητικό υπόβαθρο της γρήγορης εκμάθησης και αποφάσισε να τη δοκιμάσει στην πράξη. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως.

 

Οι δύο πρώτες μαθήτριές της από τους εθελοντές που είχε βρει είχαν σταματήσει στο τρίτο κιόλας μάθημα. Η Σοφία όμως δεν το έβαλε κάτω και, κάπως έτσι, έφτασε να δουλεύει μόνο με τη F.A.S.T.

 

«Αφού δοκίμασα να διδάξω εθελοντικά Ισπανικά σε δυο φίλες και έμαθα από τα λάθη μου, το επόμενο βήμα ήταν να εφαρμόσω τη μέθοδο στα Γαλλικά. Να κάνω δηλαδή αυτό που ξέρω καλά, αλλά με διαφορετικό εκπαιδευτικό υλικό αντί για βιβλία. Το πείραμα αυτή τη φορά πέτυχε», αναφέρει. «Άρχισα να έχω μαθητές στο εξωτερικό και μάλιστα είχα αναλάβει μαθήτρια για εξετάσεις κορυφαίου επιπέδου Γ2. Πήρα το ρίσκο και τα καταφέραμε».

 

Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για τον καλύτερο σκοπό.

 

Το επόμενο βήμα ήταν μονόδρομος.

 

«Ξεκίνησα μόνη μου το 2018», τονίζει, «και συνέχισα εκπαιδεύοντας καθηγήτριες Γερμανικών. Σιγά-σιγά προσθέσαμε και άλλες γλώσσες. Αυτή τη στιγμή η εκπαιδευτική ομάδα του Language and Motivation αποτελείται από δέκα καθηγητές, ενώ παράλληλα μέσα από τις Εκπαιδεύσεις Καθηγητών ήρθαν σε επαφή με τη μέθοδό μας περισσότεροι από σαράντα καθηγητές διαφόρων γλωσσών. Και συνεχίζουμε!».

 

Η μέθοδος F.A.S.T. απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν όρεξη, ή και ανάγκη, να μάθουν γρήγορα μια ξένη γλώσσα, και είναι πλέον διαθέσιμη για Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Για την επιτυχία των Ολλανδικών σήμερα, μιλούν οι ίδιοι οι αριθμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του Language and Motivation είναι άτομα που μαθαίνουν Ολλανδικά. Παράλληλα, ανάμεσα στους μαθητές βρίσκονται και δεκάδες στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών από όλο τον κόσμο, που αναζητούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να ανοίξουν μία νέα πόρτα στην καριέρα τους.

 

Όσο για την εισαγωγή νέων επαγγελματιών στη μέθοδο F.A.S.T., το κέντρο οργανώνει εκπαιδεύσεις καθηγητών δύο φορές τον χρόνο.

 

«Για να αποκτήσει κανείς, πιστοποιημένη ή μη, άριστη γνώση και αποτελεσματική επάρκεια μίας ξένης γλώσσας, χρειάζεται να κατακτήσει τα επίπεδα Γ1 και Γ2. Εμείς ως επαγγελματίες καθηγητές, περήφανοι γι' αυτά που καταφέρνουμε, δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τίποτα λιγότερο», επισημαίνει. «Αν σκεφτεί κανείς ότι ο μαθητής φτάνει στο επίπεδο Β1 μέσα σε τρεις μόλις μήνες με τη μέθοδό μας, και στο βασικό επίπεδο Β2 σε μόλις έξι μήνες, το να έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι το κορυφαίο επίπεδο Γ2 ακολουθώντας την ίδια μέθοδο αποτελεί καινοτομία. Αυτή είναι που θέλουμε να εμπνέει τους καθηγητές μας. Έτσι θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο να εκπαιδεύσουν νέες γενιές ανθρώπων που αναπόφευκτα μαθαίνουν διαφορετικά, γιατί μεγαλώνουν σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μεγαλώσαμε εμείς».

 

Η Σοφία Καρφή διδάσκει αγγλικά τους πωλητές της «Σχεδίας» για τον καλύτερο σκοπό.

 

Και για το μέλλον του Language and Motivation, τι άλλο οραματίζεται;

 

«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε πολλούς ακόμη καθηγητές στη F.A.S.T. μέθοδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», περιγράφει κλείνοντας. «Έτσι μπορούμε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην εξέλιξη της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Ο κόσμος αλλάζει. Δεν έχουμε παρά να συμμετέχουμε και εμείς στην αλλαγή για το καλό των επόμενων γενεών, για να δίνουμε αξία στη ζωή που ζούμε».

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Language and Motivation και τη μέθοδο F.A.S.T εδώ

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ