«Γιατί Πανεπιστήμιο Αιγαίου;»: Μια απόφοιτος απαντά

«Γιατί Πανεπιστήμιο Αιγαίου;»: Μια απόφοιτος απαντά

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στεγάζονται σε υπέροχα νησιά, που διατηρούν αναλλοίωτη την ομορφιά τους.

Της Δήμητρας Δούβαλη

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

ADVERTORIAL

 

«Έχω μάθει να αντιμετωπίζω αυτή την ερώτηση με χιούμορ, καθώς γνωρίζω πολύ καλά πως η νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα γύρω από την επιλογή Πανεπιστημίου και σχολής είναι αναχρονιστική και συντηρητική.  Όταν όλοι δήλωναν σχολές γιατί "απλά μπορούσαν" λόγω μορίων, εγώ δήλωσα σχολή με κριτήριο το πάθος και την αγάπη μου για ένα κλάδο. Άλλωστε οι βάσεις εισαγωγής δεν αντανακλούν πάντα την ποιότητα σπουδών και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι καθαρά θέμα "ζήτησης". Η "ζήτηση" δεν είναι απαραίτητα αντικειμενική, ούτε αντικατοπτρίζει τις εργασιακές ανάγκες μιας χώρας.
 

Είμαι τυχερή καθώς μεγάλωσα σε μια αντισυμβατική ελληνική οικογένεια. Οι γονείς μου σπούδασαν σε Ελλάδα και εξωτερικό σε αντικείμενα πρωτότυπα τα οποία υπηρετούν με αγάπη εδώ και χρόνια. Οι γονείς μου είναι όντως ευχαριστημένοι με τα επαγγέλματά τους, νιώθουν δημιουργικοί και ακόμη σπουδάζουν! Η μητέρα μου συνηθίζει να λέει ότι: "το επάγγελμα οφείλει να είναι πάθος, αλλιώς σε σκοτώνει".  Η εμπειρία τους με βοήθησε να σκέφτομαι έξω από τα τετριμμένα. Η επιλογή Πανεπιστημίου έγινε με τη βοήθειά τους τουλάχιστον δύο χρόνια πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα σύγχρονο ίδρυμα που ιδρύθηκε μόλις το 1984 και λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα. Ένα καινούργιο Πανεπιστήμιο όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τις περισσότερες φορές έχει το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον και στην καινοτομία. 

 

Γιατί Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

 

Οικογενειακώς κάναμε σχετική έρευνα, περί της ποιότητας σπουδών που προσφέρει το ίδρυμα, και ανακαλύψαμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρωτοπόρα Πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο στην προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα και με πολύ πρόσφατη κατάταξη (ranking) και είναι πολύ ψηλά όσον αφορά την ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών, ενώ το Τμήμα του ενδιαφέροντός μου διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις, σύγχρονα εργαστήρια και πρόγραμμα σπουδών, συμμετέχει σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εγχώρια ερευνητικά projects, ενώ το πρόγραμμα Erasmus του τμήματος έχει σύνδεση με αξιόλογα ιδρύματα του εξωτερικού.    
 

Ύστερα από όλη αυτή την έρευνα και προετοιμασία ήξερα μέσα μου πως το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο που είχα επιλέξει και αγαπήσει βρήκε επιτέλους "σπίτι". Όμως οι σπουδές δεν είναι μόνο διάβασμα. Είναι εμπειρία ζωής. Είναι ενηλικίωση. 
 

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στεγάζονται σε υπέροχα νησιά, που διατηρούν αναλλοίωτη την ομορφιά τους, αφού δεν έχουν "καταστραφεί" από τον υπερβολικό μαζικό τουρισμό. Όντας παιδί της πόλης, η μετακόμιση σε ένα νησί ήταν για εμένα μια ευχάριστη έκπληξη. Με το που πάτησα το πόδι μου στο λιμάνι ένιωσα την ένταση να φεύγει. Επιτέλους ήμουν  κοντά στη θάλασσα που τόσο αγαπώ. Επιτέλους ευεξία. Εννοείται φυσικά ότι στα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν πας για να "μονάσεις". Έχουν πλούσια νυχτερινή ζωή, μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία, προσφέρονται για εκδρομές τόσο εντός του κάθε νησιού όσο και εκτός (άλλα νησιά του Αιγαίου  και Τουρκία). Το Πανεπιστήμιο διαθέτει εστίες γι’ αυτούς που πληρούν τα κριτήρια, επιδοτεί τις μετακινήσεις με τη συγκοινωνία και προσφέρει στους δικαιούχους (βάσει κριτηρίων) δωρεάν τρία γεύματα την ημέρα στη λέσχη. Όσοι δεν διαθέτουν τα κριτήρια μπορούν να σιτιστούν έναντι ενός μικρού συμβολικού ποσού. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 200-350 ευρώ για φοιτητική κατοικία (δηλ. από 25-65 τ.μ). Φυσικά αυτό εξαρτάται από το τι ποιότητα και τις ανέσεις που θεωρεί ο καθένας πως έχει ανάγκη.
 

Άλλωστε υπάρχει πάντα και η δυνατότητα εργασίας, περιστασιακής ή μόνιμης, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κανείς μεγάλες αποστάσεις από και προς τη δουλειά, όπως στις μεγάλες πόλεις. Αυτό ευνοεί όλους εκείνους τους φοιτητές που επιθυμούν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Το νησί δίνει πολλές ευκαιρίες στη φοιτητική κοινότητα, τη στηρίζει και την προστατεύει. Είναι σημαντικό σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ζωής μακριά από το σπίτι μας να αισθανόμαστε ασφαλείς κι η ασφάλειά μου είναι κάτι που δε με απασχόλησε καθόλου όλα τα χρόνια μου στο νησί.
 

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου δικαιώνει γονείς, γνωστούς και φίλους, καθώς όντως η φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι σηματοδοτεί την έναρξη της ενηλικίωσης ενός ατόμου. Είμαι τυχερή που διάλεξα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ορθή σκέψη και λογική, θέτοντας  ακαδημαϊκά  κριτήρια,  τα οποία με τη βοήθεια και τη διαπαιδαγώγηση της οικογένειάς μου ήμουν σε θέση να διακρίνω.
 

Η συμβουλή μου σε όσους είναι υποψήφιοι, είναι να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο και τη σχολή τους συνειδητά, μετά από σκέψη, χρησιμοποιώντας δικά τους κριτήρια, με γνώμονα πάντα την αγάπη τους για το αντικείμενο στο οποίο θα εντρυφήσουν για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά και τα ακαδημαϊκά προνόμια που προσφέρει το εκάστοτε ίδρυμα. Οι σπουδές είναι η μεγαλύτερη επένδυση που κάνει ένα άτομο. Καλό είναι λοιπόν,  να μην αφήνουμε αυτήν την επιλογή να επηρεάζεται από τυχαία γεγονότα και επιπόλαιες απόψεις.»

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ