«Δυνατή»: Με μία ιστορία βλέπουμε πώς, άνθρωπος και τεχνολογία, συμπορεύονται για μία Καλύτερη Ζωή

Με το πρωτοποριακό αμαξίδιο Ladd//roller, η Κωτσόβολος αποδεικνύει πως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να πιστέψουμε σε μία πραγματικότητα προσβάσιμη για όλους.

«Μαχητές της ζωής», «πηγή έμπνευσης», «δύναμη ψυχής». Βρισκόμαστε σε μία εποχή που καλό είναι να πάψουμε, ως κοινωνία, να χρησιμοποιούμε αυτές τις φράσεις, όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία. Εμπόδιό τους δεν είναι το σώμα τους – αυτά που τα κρατούν πίσω, είναι η έλλειψη προσβασιμότητας, ο αποκλεισμός που βιώνουν εξαιτίας της και η καταπίεση. Δεν είναι «καθηλωμένα στο αμαξίδιο» - το αμαξίδιο όχι απλώς δεν τα καθηλώνει, αλλά κάνει το αντίθετο. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο».

Σε λιγότερο από 13 λεπτά, βλέπουμε πως ένα κορίτσι γεμάτο όρεξη για ζωή μπορεί να πορευθεί όπως του αξίζει. Σύμμαχός της, το καινοτόμο αμαξίδιο Ladd//roller, το οποίο χορήγησε η Κωτσόβολος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» και, στη συνέχεια, το δώρισε σε ένα παιδί της ΕΛΕΠΑΠ. Το παιδί αυτό ήταν η Κωνσταντίνα.

Η Κωνσταντίνα είναι 8 χρονών και γεννήθηκε με συγγενή αρθρογρύπωση στα άνω και κάτω άκρα. Πρόκειται για ένα νευρομυϊκό σύνδρομο, εξαιτίας του οποίου σήμερα χρησιμοποιεί κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι. Αυτή είναι και η μοναδική της διαφορά από τους συνομηλίκους της. Όπως όλοι τους, έτσι κι εκείνη λατρεύει το παιχνίδι, ονειρεύεται, κάνει σχέδια για το μέλλον, ζει ανέμελα. Και δε συμβιβάζεται με μία πραγματικότητα που δεν είναι αντάξια των προσδοκιών της, έχοντας πολύτιμο βοηθό το Ladd/roller.

Όταν το σχεδίαζε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός, οραματιζόταν ένα αμαξίδιο, το οποίο θα διευκόλυνε την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικές δυσκολίες. Στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος αυτού συνέβαλε και η κατασκευαστική εταιρεία μετάλλου VETA, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων του. Και κάπως έτσι, «γεννήθηκε» το Ladd//roller.

Με ειδική ρύθμιση για όρθια στάση, επιτρέπει στον κάτοχό του να κινηθεί, να εργαστεί και να συνομιλήσει στο ίδιο επίπεδο, μπορεί να διαιρεθεί σε κομμάτια, ώστε να μεταφερθεί με ευκολία, ακόμα και σε ένα πιο μικρό αυτοκίνητο, έχει ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, ώστε να ξεπερνάει μικρά αρχιτεκτονικά εμπόδια όπως κράσπεδα πεζοδρομίων, ανομοιογένειες του δρόμου καθώς και σκαλοπάτια, είναι ελαφρύ, ευέλικτο, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση και έχει εξαρτήματα που μπορούν να αλλαχθούν, ώστε να «μεγαλώνει» μαζί με τον κάτοχό του.

 

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Κωνσταντίνας, η οποία εξοικειώθηκε εύκολα μαζί του. Έτσι μετακινείται από τη μία τάξη στην άλλη, απολαμβάνει το διάλειμμα του σχολείου στο προαύλιο αυτόνομα, και συμμετέχει σε δραστηριότητες και παιχνίδια χωρίς πρόβλημα.Και τώρα πια, πηγαίνει σε συμβατικό σχολείο.

 

Με τα κατάλληλα εργαλεία, όλα είναι δυνατά. Κι η Κωτσόβολος, πιστή στο όραμά της για μία Καλύτερη Ζωή και με όχημα την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», αποδεικνύει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να πιστέψουμε σε μία πραγματικότητα προσβάσιμη για όλους.

 

Δείτε το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μία αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο» και γνωρίστε την ιστορία της Κωνσταντίνας παρακάτω:

 

 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ