converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis)

Converse City Forests: Τρία βιώσιμα murals που «σπάνε τα δεδομένα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Converse συνεργάστηκε με τους INO, Σιμόνη Φοντάνα και Αργύρη Αρασλανίδη και Same84, για τη δημιουργία τριών τοιχογραφιών που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και «στέλνουν» σημαντικά κοινωνικά μηνύματα.

ADVERTORIAL

Όταν η δημιουργικότητα, η αυθεντική έκφραση και η τέχνη συναντούν τη βιωσιμότητα, το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από μοναδικές τοιχογραφίες που «σπάνε τα δεδομένα».

 

Με έμπνευση αυτό το «σπάσιμο των δεδομένων», καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο ενώνονται μέσα από μια ξεχωριστή ενέργεια για να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στο να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον σε θέματα όπως η συμπερίληψη, η ισότητα των φύλων, ο ρατσισμός και η διαφορετικότητα, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτή την προσωπική έκφραση και την ανάγκη για πρόοδο, «γεννήθηκε» η ιδέα του Converse City Forest.

 

 

Το Converse City Forest είναι ένα project που έχει καταφέρει να ενώσει τους καλύτερους τοιχογράφους του κόσμου για να δημιουργήσουν τοιχογραφίες με θέμα το Breaking Barriers, χρησιμοποιώντας βιώσιμες μπογιές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, αλλά και να προκαλέσουν έναν δημόσιο διάλογο μέσα από την street art.

 

converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis)

 

Στην Ελλάδα, τέσσερις street artists δημιούργησαν τρία murals σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν σκοπό ακριβώς αυτό: να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσά μας, να προβάλλουν θέματα που έχουν σημασία και να δώσουν το έναυσμα στο να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Οι τοιχογραφίες του INO, των Σιμόνη Φοντάνα και Αργύρη Αρασλανίδη και του Same84, είναι φτιαγμένες από eco-friendly υλικά που αλληλεπιδρούν με το διοξείδιο του άνθρακα αφήνοντας έτσι θετικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, η ΚΝΟxOUT βαφή στα έργα τους, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να μειώσει τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθαρίζοντας τον αέρα.

 

converse
Φωτο: Jenny Brachimi @shetookthat

 

Η πρώτη τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με την Converse, είναι αυτή του INO, στην πρόσοψη του boutique ξενοδοχείου The Foundry στου Ψυρρή. Λόγω της ιστορικότητας της περιοχής όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο που παλαιότερα ήταν και αυτό θέατρο αλλά και τα τελευταία δρώμενα στον χώρο του Πολιτισμού, το έργο του ΙΝΟ @inoexpo έχει ως σκοπό να αποτελέσει ένα σύμβολο της γυναικείας δύναμης, ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλαγών για το μέλλον.

 

converse
Φωτο: Jenny Brachimi @shetookthat

 

Η επόμενη τοιχογραφία του #ConverseCityForests, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τους street artists, Σιμόνη Φοντάνα @simonifontana η οποία κατάγεται από την Κέρκυρα και Αργύρη Αρασλανίδη @argirisser από τη Θεσσαλονίκη. Με τίτλο «λOVE IS λOVE», το mural αυτό εστιάζει στα δικαιώματα και στην ισότητα.

 

converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis

converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis

 

Οι δύο ηρωίδες του παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματα της εθνικότητας και της φυλετικής και σεξουαλικής ισότητας. Η εικαστική γραφή του έργου χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και μία σχεδόν παιδική αθωότητα, όπως και όλα τα έργα της καλλιτέχνιδος. Στην συγκεκριμένη παράσταση βλέπουμε τα πορτρέτα δύο γυναικών-υπερηρώων που περικλείονται από δυο φωτοστέφανα.

 

converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis

converse
Φωτο: Diamantis Matthelis @diamantis_matthelis

 

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του «λOVE IS λOVE»: «Το σχολείο στο οποίο δημιουργήθηκε η τοιχογραφία είναι διαπολιτισμικό. Σίγουρα τα όρια που πρέπει να ξεπεράσουμε μέσα από την τέχνη είναι πράγματα που γενικότερα χρειάζονται σε όλο τον πλανήτη, όπως ισότητα των φύλων, οικολογία, πράγματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά για την εξέλιξή μας σαν ανθρώπινο είδος και την προστασία του πλανήτη. Η τέχνη μπορεί να βοηθάει στο να περάσουμε μηνύματα στις κοινότητές μας, οπότε το graffiti και η street art είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα τέχνης η οποία προσπαθεί να περάσει μηνύματα στις κοινότητες.»

 

converse
Φωτο: Alessandro Kikinas @alesskikinas

converse
Φωτο: Alessandro Kikinas @alesskikinas

 

Η τρίτη τοιχογραφία δημιουργήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή στο Cosmos Sport, με αφορμή μια πολύ σημαντική μέρα: την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη μέρα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ταιριαστή, καθώς το «All Day Athlete» mural του graffiti artist Same84, έκτασης 400 τ.μ., καθαρίζει την ατμόσφαιρα όσο η φύτευση 400 δέντρων. Η δημιουργία είναι του @rebel_same84 και απεικονίζει νέους που ντύνονται πιο «active» κι έχουν εντάξει τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους.

 

converse
Φωτο: Alessandro Kikinas @alesskikinas

converse
Φωτο: Alessandro Kikinas @alesskikinas

 

Ανθρώπους δηλαδή, που εμπνέονται από τον αθλητισμό εντός και εκτός γηπέδου, που ζουν μια active, ισορροπημένη καθημερινότητα με δραστηριότητες που τους εκφράζουν, επιλέγουν style που τους δίνει ελευθερία να αδράξουν την κάθε μέρα. Στόχος αυτής της τοιχογραφίας είναι να επιστήσει την προσοχή σε σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως και το έργο στην πρόσοψη του καταστήματος που έχει δημιουργηθεί με μπογιές που καθαρίζουν τον αέρα - τόσο, σαν να φυτέψαμε 400 δέντρα.

 

converse
Φωτο: Alessandro Kikinas @alesskikinas

 

Ταυτόχρονα, το Converse City Forests συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο - από τη Μπανγκόκ, μέχρι το Μεξικό και το Σύδνεϋ, τοπικοί καλλιτέχνες δημιουργούν murals σε κεντρικά σημεία των πόλεων, εκεί που το μήνυμα της αισιοδοξίας, της προόδου και της βιωσιμότητας είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Μετά από πολλούς μήνες, οι πόλεις γεμίζουν και πάλι ζωή. Και οι τοιχογραφίες του #ConverseCityForests γίνονται ένα φωτεινό σημείο που σηματοδοτεί ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους.

 

 

Μάθετε περισσότερα για το #ConverseCityForests εδώ και στο @converse.greece.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ