#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό

#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Ξέρουμε πλέον πως η κλιματική αλλαγή είναι μια τεράστια απειλή για τον πλανήτη μας. Είναι μια κρίση που έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις ανθρώπινες ζωές.

#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό Facebook Twitter

Ειδικά στις χώρες όπου οι άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και επομένως αντιμετωπίζουν συλλογικά ήδη υπάρχουσες ανθρωπιστικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή θέτει νέες προκλήσεις και προβλήματα για τους λαούς τους. Όσο, λοιπόν, η απειλή της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνει και όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, μπορεί να επηρεάσει ή να προκαλέσει νέες κρίσεις: όπως την ανάγκη για μετανάστευση των λαών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν και τους γεωργικούς πόρους και την πρόσβαση σε καθαρό νερό - την μεγαλύτερη εξάπλωση ασθενειών όπως χολέρα, ελονοσία και δάγγειο πυρετό λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, αλλά και την ένταση ανάμεσα στα κράτη λόγω έλλειψης τροφίμων και βασικών πόρων, πλήττοντας ακόμα περισσότερο λαούς που έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειες από συγκρούσεις και πολέμους.

#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό Facebook Twitter

Μάλιστα, μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των χωρών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα που έχει εκτεθεί σε ακραίες κλιματικές αλλαγές έχει αυξηθεί από 76% σε 98%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο μέσα στο 2020, 30.7 εκ. άνθρωποι χρειάστηκε να αφήσουν το σπίτι τους λόγω καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, μέχρι τις φονικές πυρκαγιές στην χώρα μας και στην Ισπανία, βιώνουμε συνεχώς γεγονότα που μας υπενθυμίζουν την απειλή αυτή, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μέχρι και το 2050, υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια κάθε χρόνο μπορεί να φτάσει μέχρι και πάνω από 200 εκ. 

#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό Facebook Twitter

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η κλιματική κρίση είναι και ανθρωπιστική κρίση. Όσο ο πλανήτης μας καταστρέφεται, τόσο καταστρέφονται και οι ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας και στο τέλος και η δική μας. Γι' αυτό ήρθε η στιγμή να ανοίξει ένας αληθινός διάλογος για την κλιματική αλλαγή - και το πρώτο βήμα το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκστρατεία #ClimateConnect, ξεκινώντας μια σημαντική, παγκόσμια συζήτηση. 

Το 2021, η ΕΕ διέθεσε 150 εκ. ευρώ με σκοπό να βοηθήσει κοινότητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και είχαν ανάγκη από τροφή, ιατρική βοήθεια, νερό, στέγη ή αποκατάσταση βασικών υποδομών. Επιπλέον, κάθε χρόνο η ΕΕ χορηγεί κατά μέσο όρο 50 εκ. ευρώ από την ετήσια ανθρωπιστική της χρηματοδότηση για στοχευμένες δράσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Εδώ και πολλά χρόνια, η ΕΕ στηρίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από μεγάλες κρίσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα διέθεσε από φαρμακευτική βοήθεια και στέγαση, μέχρι οχήματα και γεννήτριες ρεύματος στα εκατομμύρια Ουκρανών που βρέθηκαν σε ανάγκη μετά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

#ClimateConnect: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό Facebook Twitter

Τώρα, μέσω της πρωτοβουλίας #ClimateConnect της ΕΕ καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε σε αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια να προστατέψουμε τον πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, μεγεθύνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο.

Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξει ο διάλογος για την κλιματική αλλαγή – γιατί μας αφορά όλους.

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενέργεια της τέχνης, το φως της δημιουργίας

Good Living / Η ενέργεια της τέχνης, το φως της δημιουργίας

Η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, μιλά για τη σύνδεση της ενέργειας με την πολιτιστική δημιουργία και για το πώς ο πολιτισμός παραμένει σταθερός πυλώνας της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.
THE LIFO TEAM
LiFO x Xiaomi 15T: Ένας διαγωνισμός που σε φέρνει πιο κοντά σε όσα αγαπάς

Good Living / LiFO x Xiaomi 15T: Ένας διαγωνισμός που σε φέρνει πιο κοντά σε όσα αγαπάς

Διεκδίκησε τη συμμετοχή σου στα μοναδικά φωτογραφικά workshops της Xiaomi, σε συνεργασία με τη LiFΟ και τη Leica Academie στην Ελλάδα, κάνε zoom σε όσα αγαπάς και μπορεί να δεις τις φωτογραφίες σου να γίνονται εξώφυλλο.
THE LIFO TEAM
«Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια φυσική καταστροφή;»: To πρωτότυπο πείραμα της Interamerican

Good Living / «Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια φυσική καταστροφή;»: To πρωτότυπο πείραμα της Interamerican

Μέσα από το διαδραστικό Packmen Project στην καρδιά της πόλης, η Interamerican έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ατομική και συλλογική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.
THE LIFO TEAM