Around the table: Τα εορταστικά μας ραντεβού δίνονται έξω για ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες

Around the table: Τα εορταστικά μας ραντεβού δίνονται έξω για ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Μέχρι να φύγει το 2022, το Around the table, το νέο γαστρονομικό γεγονός από τη Mastercard, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε ειδικά διαμορφωμένα μενού, με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste, σε κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι, λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος, το Around the table μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη για τη μεξικάνικη κουζίνας της πόλης μας. 

 

Από τη μία, είμαι μεγάλη φαν όλων αυτών των events που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, τα οποία με επίκεντρο το φαγητό, κάνουν την πόλη και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της, να μοιάζουν λες και γιορτάζουν κάτι, ενώ εμείς βρίσκουμε ακόμα μια ευκαιρία να δώσουμε ραντεβού στα τραπέζια τους. Από την άλλη, δεν είμαι φανατική του μεξικάνικου φαγητού, τουλάχιστον εκείνου που καταναλώνουμε στην Αθήνα το οποίο στην πλειοψηφία του κάθε άλλο παρά αυθεντικό είναι. Ή τουλάχιστον δεν το απολάμβανα μέχρι πρόσφατα, μέχρι να γίνω μέρος της τελευταίας γαστρονομικής γιορτής που μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις ιδέες σπουδαίων σεφ.

Η γνώμη μου για το μεξικάνικο της Αθήνας άλλαξε όταν, στο πλαίσιο του Around the table, βρέθηκα στο Comal, στο νέο εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου το οποίο έχει βάλει σκοπό να επαναπροσδιορίσει αυτή την κουζίνα που τόσα χρόνια δείχνει να αγαπάει πολύ αυτή η πόλη παρότι δεν την είχε δοκιμάσει όπως της πρέπει. Εμπνευσμένη από την παράδοση του Μεξικού, δουλεύοντας με ποιοτικές και φρέσκες πρώτες ύλες, αυτή η καινούργια άφιξη του Χαλανδρίου επιδιώκει να προσεγγίσει την κουζίνα αυτή με μια ιδιαίτερη και «ελεύθερη» ματιά αφήνοντας πίσω την tex mex λογική που επικρατεί στα περισσότερα μεξικάνικα της πρωτεύουσας, σερβίροντας πιάτα που προοριζονται για να μοιραστούν σε μια παρέα, καθαρές και φινετσάτες γεύσεις.

Around the table: Τα εορταστικά μας ραντεβού δίνονται έξω για ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες Facebook Twitter

 

Μπαίνοντας στη σελίδα του Around the table, του νέου γαστρονομικού γεγονότος, αποκλειστικά για κατόχους Mastercard® , θα πέσετε πάνω σε ονόματα κορυφαίων εστιατορίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα οποία, έως το τέλος Δεκεμβρίου, προσφέρουν ειδικά διαμορφωμένα μενού, με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του Zero Food Waste, που πάει να πει ότι εκφράζουν μια περιβαλλοντικά φιλική προσέγγιση στη μαγειρική, με σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Πώς μεταφράστηκε όμως η Zero Food Waste φιλοσοφία ένα βράδυ στην πιο φρέσκια διεύθυνση της πολυσύχναστης Πλατείας Ελευθερωτών στο Χαλάνδρι; To μενού που φτιάχτηκε για το Around the table, μας έδωσε την απάντηση. Έχοντας ψάξει, διαβάσει και μελετήσει τη μεξικάνικη κουζίνα στην πιο γνήσια εκδοχή της, ο Γιάννης Λουκάκος και ο head chef του Comal Νίκος Αναγνώστου μας υποδέχονται με τραγανές χειροποίητες τορτίγιες καλαμποκιού και το δικό τους guacamole που γαρνίρουν με φρέσκα μυρωδικά. Λίγο μετά έφτασε στο τραπέζι μας η Aguachile Tostada, μια τορτίγια με guacamole πάνω στην οποία δοκιμάσαμε ένα σεβίτσε λαβράκι το οποίο είχε μαριναριστεί σε άγουρες πράσινες ελληνικές ντομάτες τις οποίες προμηθεύονται από μικρό παραγωγό - ευαισθητοποιημένη προσέγγιση στο φαγητό σημαίνει όχι μόνο να πετάμε όσο λιγότερο από αυτό γίνεται αλλά και να προμηθευόμαστε και να καταναλώνουμε πρώτες ύλες οι οποίες δεν έχουν διανύσει άπειρα χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πιάτο μας, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Το σεβίτσε αυτό αποτελεί Zero Food Waste παράδειγμα, αφού φτιάχτηκε από όσα μέρη του ψαριού περίσσεψαν από το φιλετάρισμα, από τα μάγουλα, από την ουρά και την κοιλιά του, από κομμάτια τα οποία κάποτε δεν θα αξιοποιούνταν από τις περισσότερες επαγγελματικές κουζίνες.

Επόμενο πιάτο ήταν το Brochetas de Calamar, δηλαδή, ένα καλαμάρι στη σχάρα περασμένο σε καλαμάκι, συνδυασμένο με ελληνικό καλαμπόκι, pico de gallo και μια σάλτσα από τέσσερις διαφορετικές πιπεριές, με μεξικάνικη ρίγανη, σουσάμι, peanuts και τα κοτσάνια του κόλιανδρου που δεν θα τα χρησιμοποιούσαν κάπου αλλού, παρά θα τα πετούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη ιστορία γύρω από αυτή, η πρώτη σαλάτα του Καίσαρα λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’20 στην Τιχουάνα από τον Ιταλό μάγειρα Caesar Cardini.  Στο Comal, η διάσημη σαλάτα Caesar’s φτιάχνεται με baby gem στη σχάρα, σάλτσα caesar με γιαούρτι, pico de gallo, παρμεζάνα. Στη σάλτσα της ανακυκλώνουν κομματάκια από σκόρδο και τα πιο μικρά κομμάτια της παρμεζάνας που καθώς σπάνε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρίψιμο σε κάποιο άλλο πιάτο.

Around the table: Τα εορταστικά μας ραντεβού δίνονται έξω για ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες Facebook Twitter

 

 Φουρνιστά τυριά, πατάτες, πικάντικη salsa roja μαζί με τραγανές τορτίγιες καλαμποκιού- αυτό είναι το queso fundito, το πιάτο που γίνεται με μια ρευστή κρέμα από τα περισσευούμενα κομμάτια τυριών -τα οποία επίσης δεν μπορούν να περάσουν από την τρίφτη- και με μεξικάνικο chorizo που φτιάχνεται στην κουζίνα του εστιατορίου με κιμά από τα τρίμματα χοιρινού που μένουν από το κυρίως. Είναι εθιστικά νόστιμο, φροντίστε να το απολαύσετε όσο είναι ακόμα ζεστό.

Το κυρίως λοιπόν πιάτο το συνθέσαμε μόνοι μας αφού πρόκειται για DIY tacos, δηλαδή για ελαφρώς spicy τορτίγιες οι οποίες ταιριάζουν άψογα με τον χοιρινό λαιμό με μπαχαρικά στη σχάρα και μπορούμε να τις γεμίσουμε με όλες εκείνες τις σάλτσες, τα συνοδευτικά και το αρωματικό ρύζι που αφήνονται μπροστά μας, όπως εμείς θέλουμε. Το ζουμερό κρέας μαγειρεύεται μαζί με φλούδες από τον ανανά που καραμελώσαν για το επιδόρπιό μας, για το Maracuya y Chocolate από cremeux σοκολάτας, cremeux passion fruit, sable σοκολάτας και φυσικά, καραμελωμένο ανανά. Για να επιστρέψω στα tacos, όπως και αν αποφασίσετε να ετοιμάσετε τα δικά σας tacos μην ξεχάσετε να τους ρίξετε λίγες σταγόνες λάιμ από πάνω, θα ενισχύσετε τη γεύση τους με αυτή την κίνηση.

Για να ανακάλυψε πώς η βιωσιμότητα συνδυάζεται με την υψηλή γαστρονομία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε την κατάλληλη παρέα και να κάνετε μερικά κλικ. Καθώς θα περιηγείστε στη σελίδα του Around the table, πέρα από τα ειδικά σχεδιασμένα μενού τα οποία έχετε την ευκαιρία να γευτείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συναντήσετε και επιπλέον physical και digital γαστρονομικές εμπειρίες, πάντα με επίκεντρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste. Μέχρι να φύγει αυτός ο χρόνος, το Around the table θα είναι μια ιδανική ευκαιρία να μοιραστείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες. Το φαγητό μας φέρνει κοντά άλλωστε, και αυτό μόνο κλισέ δεν είναι. 

Κάντε την κράτησή σας τώρα μέσα από το priceless.com/aroundthetable

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ