39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Μια «πράσινη» διαδρομή

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Μια «πράσινη» διαδρομή

Βιωσιμότητα και Αθλητισμός «τρέχουν» μαζί στον Κλασικό Μαραθώνιο για ένα καλύτερο μέλλον.

ADVERTORIAL

 

Δεκάδες χιλιάδες αθλητών από όλον τον κόσμο. Δύο ημέρες αγωνισμάτων και 4 ημέρες της ΟΠΑΠ Marathon Expo. Ο παλαιότερος αγώνας δρόμου στην ιστορία του αθλητισμού που αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη από όπου ξεκίνησε το 1896. Δύο αγώνες μικρότερης διαδρομής για όλους και μια διοργάνωση για μικρούς πρωταθλητές. Μια μεγάλη γιορτή της Αθήνας, μια Κυριακή που όλη η πόλη συγκεντρώνεται στο κέντρο της για να χειροκροτήσει με συγκίνηση τη δύναμη και αντοχή των δρομέων που πλησιάζουν τον τερματισμό στο επιβλητικό Παναθηναϊκό Στάδιο, με ήλιο ή με βροχή.  

 

Η εκκίνηση, η διαδρομή, ο τερματισμός, ο ενθουσιασμός της συμμετοχής, η εμψύχωση από τους κατοίκους όλων των Δήμων, η απουσία ανταγωνισμού, το αθλητικό ιδεώδες, η επιμονή και η ικανοποίηση στα κουρασμένα πρόσωπα, όλα παραμένουν ίδια κάθε χρόνο. Άρα, τι αλλάζει φέτος; Τι διαφορετικό θα έχει ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας;

 

Ο 39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πρώτος «πράσινος» Μαραθώνιος παγκοσμίως. Θα είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση αυτού του Κλασικού αγώνα επιλέγει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να θέσει τις βάσεις και για μελλοντικές διοργανώσεις να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Θα είναι η πρώτη φορά που εκτός από τα μηνύματα αλληλεγγύης και ανάτασης σε κοινό ευρύτερο από εκείνο που ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό, πέρα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, στέλνει και το μήνυμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ανάγκης ανάληψης ατομικών και συλλογικών ευθυνών.

 

 

Η ελληνική εταιρεία Polygreen, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και με εφαρμογή του προγράμματος Just Go Zero, γίνεται ο Αποκλειστικός Υποστηρικτής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και με την απαραίτητη τεχνογνωσία προσφέρει καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων σε διαφορετικά σημεία της διοργάνωσης. Με σύνθημα “Run the Green Path” ξεκινάει η «πράσινη» διαδρομή του φετινού Μαραθωνίου!

 

Η διαδρομή θα είναι μεγάλη και θα έχει εκκίνηση στην ΟΠΑΠ Marathon Expo, την έκθεση που κάθε χρόνο συνοδεύει τη μεγάλη διοργάνωση της Αθήνας και αποτελεί το πρώτο σημείο συνάντησης αθλητών, κοινού και χορηγών. Το κοινό, είτε λάβει μέρος σε κάποιον από τους αγώνες της διοργάνωσης είτε όχι, καλείται να επισκεφτεί την έκθεση και να πάρει ενεργά μέρος στην «πράσινη» προσπάθεια, φέρνοντας ρούχα και παπούτσια που δεν χρησιμοποιεί πια, στο περίπτερο του Just Go Zero, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση τους ή την ορθή διαχείριση τους προκειμένου τα υλικά τους να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία ως πρώτες ύλες. Το περίπτερο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και ενημέρωσης για βιώσιμες πρακτικές και αλλαγής συνηθειών, ενώ παράλληλα, όσοι θα συμμετέχουν στην προσπάθεια της ανακύκλωσης θα μπαίνουν απευθείας  στον διαγωνισμό του Just Go Zero με έπαθλο…αθλητικά παπούτσια Adidas, απαραίτητα για την «πράσινη» διαδρομή!

 

Στη διαδρομή θα συναντήσει το κοινό σταθμούς συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, ενώ οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ότι οποιοδήποτε υλικό προκύψει κατά την κατασκευή και απομάκρυνση των περιπτέρων τους στο τέλος λειτουργίας της έκθεσης, θα συλλεχθεί από την Polygreen και θα ανακυκλωθεί από το πρόγραμμα Just Go Zero.

 

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Μια «πράσινη» διαδρομή

 

Η ανακύκλωση φέρει άμεσα αποτελέσματα και αυτό αποτυπώνεται καλύτερα, όταν τα νούμερα είναι ευδιάκριτα και χειροπιαστά. Και τι πιο χειροπιαστό από τις 50.000 τσάντες που θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες με την εγγραφή τους, τις οποίες παρήγαγε ειδικά για τον Μαραθώνιο της Αθήνας η Polygreen από 141.000 πλαστικά μπουκάλια? Η μετάβαση στο ιδανικό κυκλικό μοντέλο της λειτουργίας της οικονομίας δεν απαιτεί αλλαγές μόνο στην κατανάλωση και τη μετέπειτα διαχείριση των υλικών, αλλά και στην παραγωγή. Για πρώτη φορά, η διοργάνωση, μέσα από την συνεργασία της με το Just Go Zero της Polygreen,  επέλεξε ως πρώτη ύλη για τις καθιερωμένες τσάντες υλικό που απέκτησε δεύτερη ζωή μετά από διαδικασίες συμβατές με την κυκλική οικονομία, αντί για τις μεγάλες ποσότητες πλαστικού που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα., αλλά.

 

Συνεχίζουμε με στάση στον Μαραθώνα, νωρίς το πρωί της δεύτερης Κυριακής του Νοέμβρη όπου συγκεντρώνονται οι αθλητές του μεγάλου αγώνα των 42χλμ. Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, οι συμμετέχοντες φτάνουν στην εκκίνηση με περισσότερα ρούχα από αυτά που θα φοράνε κατά τη συμμετοχή τους, στη διαδρομή προς την Αθήνα. Κάθε χρόνο μεγάλοι όγκοι ρούχων μένουν στην εκκίνηση και καταλήγουν στους κάδους και στη συνέχεια στον τοπικό ΧΥΤΑ. Φέτος, τα ρούχα αυτά θα συγκεντρωθούν και μέσω του προγράμματος Just Go Zero θα συνεχίσουν την πορεία τους στην καταναλωτική ή παραγωγική διαδικασία και μετά τον «τερματισμό» της χρήσης τους από τους αθλητές.

 

Η διαδρομή καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο με επευφημίες και πανηγυρισμούς. Στον εξωτερικό χώρο του Σταδίου το οποίο σηματοδοτεί την επιτυχία όλων των συμμετεχόντων και τη λήξη μιας μεγάλης γιορτής που φέρνει κοντά τους Αθηναίους, με τη συνεισφορά όλων και τη συμβολή του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας, το Just Go Zero, θα συγκεντρωθούν ανακυκλώσιμα υλικά σε ειδικά σημεία.

 

Στο σύνολό τους όλα τα συλλεγόμενα υλικά θα μεταφερθούν από την Polygreen σε αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες μονάδες ανακύκλωσης, που είναι συμβεβλημένες με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προκειμένου να αποτελέσουν μέρος μιας αλυσίδας διαχείρισης.

 

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Μια «πράσινη» διαδρομή

 

Και με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί η πρώτη προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Κλασικού Μαραθωνίου, με συγκεκριμένα σημεία διαλογής και με την παραγωγή της τσάντας που όλοι οι αθλητές κρατούν σαν ενθύμιο της συμμετοχής τους. Το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο και θα αφορά όλους, είτε φοράνε τα αθλητικά τους παπούτσια και τρέχουν είτε χειροκροτούν στη διαδρομή. Συλλογική προσπάθεια, σωστή ενημέρωση, αλλαγή νοοτροπίας και αναγνώριση της ατομικής ευθύνης είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθιερώσουν τις λύσεις και τις πρακτικές που θα επιφέρουν γρηγορότερα και με επιτυχία ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ