17 αρχιτεκτονικά γραφεία συναντήθηκαν σε ένα event
H Design Ambassador επιμελήθηκε για την ΚNAUF μία εμπειρία στην οποία τα προϊόντα παρουσιάζονται μέσα σε ένα πλαίσιο φιλοξενίας και one of a kind στιγμών καλής ζωής.

17 αρχιτεκτονικά γραφεία συναντήθηκαν σε ένα πρωτότυπο event, το πρώτο Knauf Episode

Από την Παρασκευή 23 ως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι από 17 κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία συμμετείχαν σε μία εμπειρία που ξεπερνά την έννοια του “εταιρικού event”.  Το πρώτο Knauf Episode διοργανώθηκε από την Knauf Ελλάδας και την Design Ambassador. 

To πρώτο event “Knauf Episode” από την Design Ambassador για την Knauf ήταν μία διήμερη απόδραση με έδρα τα Ιωάννινα και σταθμό το εργοστάσιο και το λατομείο της Knauf στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.

 

Συνεπής στη φιλοσοφία των events της, η Design Ambassador επιμελήθηκε μία εμπειρία στην οποία τα προϊόντα παρουσιάζονται μέσα σε ένα πλαίσιο φιλοξενίας και one of a kind στιγμών καλής ζωής. Η επιλογή των τόπων και της σκηνογραφίας τους γίνεται σύμφωνα με την κουλτούρα του brand της Knauf και σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και των ανθρώπων του. Οι καλά μελετημένες κορυφώσεις, ως ευεργετικές τελετουργίες, επιτελούν έναν σκοπό. Να διευκολύνουν την ανάπτυξη ουσιαστικών συναισθηματικών δεσμών και αναμνήσεων που σε βάθος χρόνου ενισχύουν τους θετικούς συνειρμούς για τις δραστηριότητες και τις αξίες της Knauf. 

 

To πρώτο “Knauf Episode” κινήθηκε γύρω από τον άξονα του θεμελιώδους και της εξέλιξής του για το καλό της ανθρωπότητας, λόγω της αρχαιότητας της λειτουργίας της εξόρυξης αλλά και της υπεροχής της Knauf στον τομέα της τεχνολογίας, του R&D, της παραγωγής αλλά και της κοινωνικής ανταπόδοσης. Η νομαδικότητα των λαών της περιοχής ενέπνευσαν το εφήμερο των σκηνικών εγκαταστάσεων και των συνεργατών μας σε θέματα γεύσης, αλλά και στο concept της ενίσχυσης των σχέσεων όπως στα μέλη μίας ομάδας.


Το event διήρκησε 2 ημέρες και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 17 κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία. 

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

17 αρχιτεκτονικά γραφεία συναντήθηκαν σε ένα event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

Το σημείο εκκίνησης: Δεσμοί φιλίας δίπλα στη φωτιά

 

Μοναδικότητα. Μία λέξη που από την καταχρηστική χρήση έχει χάσει τη σημασία της, Μοναδικό είναι αυτό που υπάρχει ή συμβαίνει μόνο μία φορά. Έτσι ήταν η πρώτη βραδιά του Knauf Episode: μετά από το ταξίδι από τη Αθήνα, η πρώτη επαφή με την πόλη των Ιωαννίνων έγινε εν πλω, κατά τη μετάβασή μας στο νησάκι της λίμνης. Μετά το ηλιοβασίλεμα, τα φώτα των χωριών στις απόκρημνες πλαγιές μοιάζουν με αστέρια που αντικρίζουν τους μιναρέδες του επιβλητικού Ιτς Καλέ – το εσωτερικό κάστρο.

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

Η άφιξη στο νησάκι της λίμνης γίνεται στις 8 και η παραμονή διαρκεί ως τις 12. Δηλαδή δυο ώρες πιο αργά απ’ ό,τι μένουν τα τελευταία τουριστικά καραβάκια. Έτσι oι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, σχεδόν στο σκοτάδι και με την υπόνοια της παρουσίας των 120 μόνιμων κατοίκων του, πίσω από τα λίγα φωτισμένα παράθυρα στα στενά καλντερίμια. Η ώρα του φαγητού οδηγεί στην προκυμαία, στο νομαδικό σκηνικό της ομάδας Nomade et Sauvage. 


Την τελευταία εικοσαετία έχουμε γευτεί κάθε είδους γκουρμέ πιάτα. Τι μπορεί πια να μας εκπλήξει; Αναδυόμενο μέσα από τις φωτιές και τους καπνούς, από τα κάρβουνα και τα χειροποίητα χάλκινα τσουκάλια, το φαγητό των Nomade et Sauvage είναι επιμελημένα απροσποίητο και προκλητικά αρχέγονο. Η γλυκιά γεύση του comfort διακόπτεται από μία μεταλλική επίγευση. Σε κάθε πιάτο, οι τροφές «που έχουμε διαθέσιμες», όπως χαρακτηριστικά συνέβαινε στο τραπέζι των νομαδικών φυλών, δένουν με τις αρχές της σύγχρονης γαστρονομίας. Το φαγητό εν τέλει εκπλήσσει ευχάριστα γιατί η γεύση του είναι οικεία. Μας φέρνει σε επαφή με την ψυχή της ανθρωπότητας. Η τελετουργία φέρνει κοντά τους συνδαιτημόνες. Το τραπέζι στρώθηκε κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο, ντυμένο στα χρώματα του φθινοπώρου, κοντά στο νερό. Στη ζεστασιά μιας τέτοιας τελετουργίας ενδυναμώνονται οι δεσμοί της φιλίας. 

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

Η οινογευστική εμπειρία από τον Wine Experience Designer Αρτέμιο Λαϊνά, ταξιδεύοντας  ανάμεσα στα μονοπάτια των αρωμάτων,  των γεύσεων και της αφήγησης, εναρμονίζεται  και εντείνει τη μοναδικότητα την οικειότητα της ατμόσφαιρας, της στιγμής  και των  αισθήσεων με κορύφωση το μοναστηριακό Imperator Vlachavona με παραγωγή μόλις 300  φιάλες ετησίως, αναβίωση μιας παλιάς σχεδόν χαμένης τοπικής  ποικιλίας σταφυλιού που  μέχρι πρόσφατα επιβίωνε στις αυλές των σπιτιών και εγκαταλελειμμένους αμπελώνες της περιοχής.

 


Η επιλογή της βάσης: Μία πόλη με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον


Τα Ιωάννινα παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε 4 πράξεις. Η πρώτη είναι η πιο προσωπική και αφορά στην διαμονή σε μπουτίκ ξενοδοχεία, μέσα στο Κάστρο. Η παραδοσιακή φιλοξενία συνάδει με την άνεση, εντός sense of place. Με την έξοδο από το ξενοδοχείο, η παλιά οχυρωμένη πόλη των Ιωαννίνων αποκαλύπτει τα ίχνη από το Βυζαντινό της παρελθόν με κυρίαρχη ωστόσο την οθωμανική μνημειακή αρχιτεκτονική. Το Βυζαντινό μουσείο απλώνεται σ’ ένα ευρύχωρο πάρκο, με δεσπόζουσες τις μεγάλες δομές σε ένα ευρύχωρο περιβάλλον. Τα ανακατασκευασμένα τείχη από τον Αλή Πασά το 1815 στηρίχθηκαν σε ένα διπλό τείχος για επιπλέον θωράκιση με το ενδιάμεσο να γεμίζει με μπάζα ή να διαρθρώνεται σε τοξωτές στοές, που σήμερα φιλοξενούν εκθέσεις.   

 

17 αρχιτεκτονικά γραφεία συναντήθηκαν σε ένα event


 
Πέρα από την κλασική βόλτα στην όχθη της λίμνης, η περιήγηση στο κέντρο αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό χρωμάτων και χρήσεων, με συστατικά την μικρή κλίμακα και το ανθρώπινο στοιχείο: μία παράταξη σπιτιών, παλιών και νεότερων, όμορφων και άσχημων, στοιχειωμένων και ανακαινισμένων, καθένα με τη δική του πρόσοψη, ταμπέλα, βιτρίνα, εμπορεύματα, καρέκλες και τραπέζια συνθέτουν την εικόνα μίας ζωντανής πόλης που αναπνέει και πορεύεται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της.  

 

Σε αυτό τον ιστό ξεχωρίζουν τα Γιάννενα του μοντερνισμού, με τα 4 κτίρια του Άρη Κωνσταντινίδη. Μία διαφορετική έκφραση της ελληνικότητας, το αρχαιολογικό μουσείο δεσπόζει στο σημείο που κάποτε βρίσκονταν οι τουρκικοί στρατώνες. Σε μικρή απόσταση, το καφέ «Όαση»,  με τον απόλυτο εσωτερικό κάναβο και την ανάδειξη της φύσης των υλικών υπηρετεί επίσης την αληθινή αρχιτεκτονική. «Αληθινό είναι και ό,τι έχει προϋπάρξει. Δηλαδή ό,τι έχει προκύψει σε περασμένα χρόνια και το ξαναβρίσκει μία σύγχρονη εποχή, μέσα από τους δικούς της πια τρόπους, κι αφού το ίδιο το είχε βρει η παλιά εποχή με τους δικούς της κι αυτή τρόπους. Μ’ άλλα λόγια, ότι ξαναζωντανεύει, είναι επειδή το κρίνουμε αναγκαίο, ωφέλιμο και παραγωγικό», λέει ο Άρης Κωνσταντινίδης. 

 

 

Το εργοστάσιο και το λατομείο: Χώροι που μεταμορφώνονται από τη χρήση και τους ανθρώπους


Η προσήλωση και η εξέλιξη στα θεμελιώδη σημαίνει την επιστροφή στην πρώτη ύλη και στη φύση που μας τη χαρίζει. Φεύγοντας από τη λίμνη των Ιωαννίνων, κατευθυνόμαστε στη λίμνη Αμβρακία, για την επίσκεψη στο εργοστάσιο και το λατομείο της Knauf.  


Η πρώτη εντύπωση από το εργοστάσιο της Knauf είναι ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα. Η βιομηχανική μονάδα βρίσκεται μέσα σε ένα ακμάζον δάσος, που οι αντικατοπτρισμοί της λίμνης αγγίζουν τις συσκευασμένες γυψοσανίδες. Ο βιομηχανικός θόρυβος που ενέπνευσε την πειραματική μουσική του 20ου αιώνα δίνει τη θέση του στο τραγούδι των πουλιών. Είναι αλήθεια πως, η βιομηχανία που παράγει για τον άνθρωπο, συλλειτουργεί με το ζωτικό φυσικό περιβάλλον μας.

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event


Η διαφάνεια στην μέθοδο παραγωγής εντυπωσιάζει. Δεν είναι αδιάφορο να μαθαίνεις πως παράγεται κάτι φαινομενικά ταπεινό που ωστόσο πρωταγωνιστεί στη λειτουργικότητα της ζωής μας. Κάθε άλλο.  Η νέα γραμμή της Knauf είναι πολύ ευέλικτη παραγωγικά, ως προς την ποικιλία των τύπων και των ιδιοτήτων γυψοσανίδων που μπορεί να δώσει. Σανίδες με διαφορετικά επίπεδα ανθυγρότητας, ηχομόνωσης και πυραντοχής, για χρήσεις εσωτερικές και εξωτερικές σου δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξεις πράγματα που πριν δεν μπορούσες. Καινοτόμα προϊόντα  που μέχρι στιγμής δεν είχαν παραχθεί στην ελληνική αγορά, υποστηρίζουν τη σύγχρονη τάση της «αφαίρεσης του βάρους», όπως ο Ίταλο Καλβίνο την οραματίστηκε για την εξέλιξη της τέχνης στον αιώνα μας και όπως τελικά απασχολεί ως πεδίο έρευνας την αρχιτεκτονική, για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και αειφορίας.


Επόμενος σταθμός η πρότυπη κατοικία που κατασκευάσθηκε από τη knauf το 2011 με υβριδικό μεταλλικό σκελετό και ειδικά συστήματα ξηράς δόμησης που προάγουν την αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας στο κτίριο. Η Knauf επενδύει στην έρευνα στα πλαίσια ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994 με ποιο πρόσφατο έργο την ανάπτυξη συστημάτων βελτίωσης ακουστικής – ηχητικής – θερμικής απόδοσης και πυραντοχής πολυώροφων κατασκευών με ξύλινο σκελετό και CLT. 

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event


Το λατομείο της Knauf αντικρύζει το εργοστάσιο από την αντίπερα όχθη της λίμνης. Φτάσαμε σε αυτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αφού περάσαμε μέσα από τον οργανικό ελαιώνα της Knauf. Ακολουθεί ένα δάσος που αναπτύσσεται κάθετα, στα σημεία του λατομείου, τα οποία πλέον επιστρέφονται στη φύση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Knauf μεριμνά και για τη βιωσιμότητα του νεοφυούς δάσους, έχοντας αναλάβει την ύδρευσή του. Ο χώρος του λατομείου έχει μετατραπεί σε ένα pop up bar. Μία μοναδική στιγμή που θα χαθεί αμέσως το επόμενο πρωί όταν το λατομείο επανέλθει στη χρήση της εξόρυξης. Για λίγό ως μετατρέπεται σε ένα μαγικό ηχοτοπίο υπό τους dream pop και trip hop ήχους του διδύμου Wera & Nick. Ένα signature απόσταγμα από τσίπουρο ζεσταίνει τις καρδιές. Για το κλείσιμο της ημέρας, το σκηνικό μεταφέρεται στο χώρο της αποθήκευσης της Knauf. Την αίσθηση συνέχειας προσφέρει ο φωτισμός σε μπλε, μωβ και φούξια τόνους και η μουσική από κιθάρα και τσέλο. Για το δεύτερο βράδυ του event “Knauf Episode” το τράπεζι των Nomade et Sauvage επαυξάνεται από τις γεύσεις της περιοχής γύρω από τη λίμνη Αμβρακία και νέους συνδαιτημόνες εργαζόμενους αλλά και τα κατοικίδια του εργοστασίου.


Το  φως  και  η  ευχάριστη  ψύχρα  της λίμνης,  μαζί  με τη  διάχυτη αίσθηση  γύψου και  τα χαμογελαστά πρόσωπα,  αποκαλύπτει το συναίσθημα της Μαλαγουζιάς από τα 900 μέτρα υψόμετρο, ξεδιπλώνοντας όλον τον φρέσκο, δροσερό και ορυκτό χαρακτήρα της. Σαν να αναγνώρισε τον τόπο καταγωγής της
 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

H αρχιτεκτονική ενός event

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ