Πόσο έχουν μεγαλώσει τα σημερινά αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλαιότερα
Οκτώ γενιές VW Golf σε μία φωτογραφία. Οι διαφορές στις εξωτερικές διαστάσεις είναι εμφανείς.

 Πόσο έχουν μεγαλώσει τα σημερινά αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλαιότερα

Τα αυτοκίνητα αποκτούν από γενιά σε γενιά μεγαλύτερες διαστάσεις και ζυγίζουν περισσότερα κιλά. Αυτό επιβεβαιώνει μία σύγκριση γνωστών σημερινών μοντέλων με τους προγόνους τους περασμένων δεκαετιών.

Ούτε οι δρόμοι ούτε οι χώροι στάθμευσης γίνονται φαρδύτεροι, ωστόσο τα αυτοκίνητά μας μεγαλώνουν συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, κάθε δέκα χρόνια γίνονται τα νέα αυτοκίνητα περίπου πέντε εκατοστά φαρδύτερα από τα μοντέλα προηγούμενης γενιάς. Η αυτοκινητοβιομηχανία αιτιολογεί τη συγκεκριμένη τάση τονίζοντας ότι και οι άνθρωποι γινόμαστε ολοένα ψηλότεροι, αν και τα τελευταία 120 χρόνια αυξήθηκε το ύψος μας κατά μέσο όρο ‘’μόνον’’ 14 πόντους.

 

 Πόσο έχουν μεγαλώσει τα σημερινά αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλαιότερα
Το πρώτο Fiat 500 μοιάζει μικροσκοπικό δίπλα στο αντίστοιχο σύγχρονο μοντέλο.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Volkswagen Golf, που αποτελεί διαχρονικά το πανευρωπαϊκό best seller. Σε σχεδόν πέντε δεκαετίες από το λανσάρισμα του Golf πρώτης γενιάς το 1974 πήρε το γερμανικό μοντέλο πάνω από μισό μέτρο σε μήκος, αφού τα αρχικά 3,71 μέτρα αυξήθηκαν σήμερα σε 4,28 μέτρα, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά. Το ίδιο διάστημα μεγάλωσε το πλάτος του VW Golf από τα 1,61 μ. στα 1,79 μ. Ακόμη πιο ακραίες είναι οι διαφορές στην περίπτωση του γνωστού μας Fiat 500, που είδε το μήκος του να αυξάνεται πάνω από 60 εκατοστά και το πλάτος του πάνω από 30 πόντους σε σύγκριση με τον πρόγονό του, που λανσαρίστηκε το 1957. Συγκεκριμένα, το αρχικό ‘’Πεντακοσαράκι’’ είχε κάτω από 3 μέτρα μήκος και μόλις 1,32 μ. πλάτος, ενώ το σημερινό Fiat 500 μετρά 3,57 μ. σε μήκος και 1,63 μ. σε πλάτος. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του βάρους του αμαξώματος από 470 σε 1.127 κιλά, ενώ το ηλεκτροκίνητο 500e ζυγίζει 1,3 τόνους και ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 118 ίππους τη στιγμή που το αρχικό μοντέλο αρκούταν σε 13,5 άλογα. Μία αντίστοιχη σύγκριση μεταξύ του Μini του 1959 και του 2022 φέρνει στο φως ανάλογες αυξήσεις εξωτερικών διαστάσεων με το μήκος να έχει εκτοξευθεί από τα 3,05 μ. στα 3,82 μ., το πλάτος από 1,40 μ. στα 1,73 μ. και το βάρος από 617 σε 1.225 κιλά.

 

 Πόσο έχουν μεγαλώσει τα σημερινά αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλαιότερα
Σχεδόν 80 εκατοστά μακρύτερο είναι ένα νέο Mini σε σύγκριση με τον πρόγονό του από το μακρινό 1959.

 

Η λίστα δεν έχει τελειωμό, αφού η τάση για ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις και υψηλότερο βάρος ισχύει ουσιαστικά για κάθε μοντέλο επόμενης γενιάς. Τα νέα μοντέλα διαθέτουν φυσικά πληρέστατους εξοπλισμούς ασφάλειας και άνεσης, όταν στο παρελθόν δεν εφοδιάζονταν τα αυτοκίνητα ούτε καν με αξεσουάρ που θεωρούνται σήμερα αυτονόητα. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η θεαματική αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων στα αυτοκίνητά μας δεν συμβαδίζει με ανάλογη αναβάθμιση της ευρυχωρίας τους, καθώς οι ογκώδεις κονσόλες, οι μεγάλες οθόνες, οι ενισχυμένες πόρτες και τα παχιά καθίσματα στερούν πολύτιμα εκατοστά από τους οδηγούς και τους επιβάτες τους. Και εδώ είναι απολύτως ενδεικτικό το παράδειγμα του Volkswagen Golf, το οποίο έχει γίνει μεν πάνω από μισό μέτρο μακρύτερο από το μοντέλο του 1974, όμως το πορτ-μπαγκάζ του διαθέτει μόλις 30 λίτρα μεγαλύτερη χωρητικότητα.

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ