Απεργία την Πρωτομαγιά

Νόμπελ λογοτεχνίας και Όσκαρ καλύτερης ταινίας:

Νόμπελ λογοτεχνίας και Όσκαρ καλύτερης ταινίας: Facebook Twitter
1

Νόμπελ λογοτεχνίας και Όσκαρ καλύτερης ταινίας: Facebook Twitter
Εικονογράφηση Dreyk the Pirate

- Κακά τα ψέματα, Νόμπελ Λογοτεχνίας δίνεται συνήθως σε γηραιούς κυρίους και κυρίες των γραμμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι ζαλιστικά μεγάλος. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος λόγος που ο Μουρακάμι, μόλις 64, έχασε από την 81χρονη Άλις Μονρό. Μπροστά στα Νόμπελ, οι αποδέκτες των Όσκαρ φαίνονται παιδάκια. Διότι για κάθε Κλιντ Ίστγουντ, υπάρχει κι ένας Τομ Χούπερ (αντίστοιχα, τον Κρίστοφερ Πλάμερ ισοφαρίζει η Άνα Πάκουιν) να υπενθυμίζει οτι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεθοδικές προσπάθειες να πέσουν τα δημογραφικά.

- Στοιχήματα, ειδικά από Άγγλους, υπάρχουν και για τα δυο βραβεία. Μόνο που για τα Νόμπελ, τα προγνωστικά παίζονται επί μιας υποθετικής λίστας, ενώ για τα Όσκαρ ξεκινούν από τις γνωστές πεντάδες και ποικίλουν ανάλογα με τις κατηγορίες. Όσο και αν κανείς δεν γνωρίζει τι έχει στο μυαλό της η Σουηδική Ακαδημία, οι bookies δεν ποντάρουν στα τυφλά. Απόδειξη οτι φέτος η Μονρό έπαιζε με μικρά περιθώρια κέρδους, ενώ γνωστότεροι συγγραφείς, όπως ο Έκο και ο Κούντερα, βρίσκονταν χαμηλά στις λίστες. Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχουν διαρροές, σχεδόν μεταφυσικές, αν λάβουμε υπόψιν μας τη θρυλική μυστικοπάθεια του οργανισμού

- Τα Νόμπελ προσφέρουν ένα εκατομμύριο ευρώ στο νικητή. Τα Όσκαρ δίνονται δωρεάν, αλλά τα παράπλευρα οφέλη στους κερδισμένους είναι πολλαπλάσια του εκατομμυρίου. Στόχος τους είναι να μην επιβεβαιώσουν τον ήδη εμπορικό, αλλά να τιμήσουν τον καλύτερο, οτι κι αν σημαίνει αυτό. Η διαφορά είναι πως τα Νόμπελ δν περιστρέφονται γύρω από αγγλόφωνα προϊόντα, αλλά προσπαθούν να καλύψουν την υδρόγειο, ανεξάρτητα από την ποσότητα. Το ονόρε για το νικητή. είναι ισάξιο, στα πλάισια της "βιομηχανίας" που καλύπτουν. Και οι πωλήσεις ή τα εισιτήρια εκτινάσσονται στα ύψη

- Τα Όσκαρ αποκαλύπτουν το νικητή σε ζωντανή μετάδοση, μυστικά, μέσω ορκωτών λογιστών. Τα Νόμπελ ανακοινώνουν τα χαρμόσυνα νέα στο νικητή μέσω τηλεφώνου, μισή ώρα πριν το επίσημο δελτίου τύπου. Το πως εντοπίζουν το νικητή, είναι μια μικρή περιπέτεια που μοιάζει με θρίλερ παρακολούθησης, αφού βρίσκουν τον αποδέκτη με μεθόδους που σκοπό έχουν να μην καταλάβει κανείς τίποτε- ειδικά ο ενδιαφερόμενος, όσο κι αν το περιμένει κρυφά.

- Η Κάθριν Χέμπορν έχει πει το αμίμητο: "Τα Όσκαρ δεν είναι δα και Νόμπελ, απο τη στιγμή που κι ένα μικρό παιδί μπορεί να τα αποκτήσει!". Αυτό τα συνοψίζει όλα. 

Διάφορα
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πω πω ρατσισμός! Και ο αρθρογράφος και ο σχολιαστής. Έντεκα εκατομμύρια και έβγαλαν: Αινσταιν, Φρόιντ, Κάφκα, Λέοναρντ Κόχεν, Μπόμπ Ντύλαν , Γουντυ Αλλεν,Στηβεν Σμπήλμπερκ ... Καλέ. Τα γονιδια τους σε θέματα μαθηματικών κουλτούρας και επιχειρηματικότητας ειναι οπως δείχνουν τα αποτελεςματα καλύτερα απο τα δικά μας.Η ζήλεια που μας δέρνει... Η παράνοια που μας ταλαιπωρεί. Εμεις οι Έλληνες εχουμε στο γονίδιο μας σαφή σημάδια σχιζοφρενειας.Μια μανία καταδιωξης. Ο ξένος δάκτυλος.Και εμεις έντεκα εκατομμύρια. Ένας Σεφέρης και ενας Ελυτης. Τέλος παντων .