Εικονογράφηση Dreyk the Pirate
Εικονογράφηση Dreyk the Pirate

- Κακά τα ψέματα, Νόμπελ Λογοτεχνίας δίνεται συνήθως σε γηραιούς κυρίους και κυρίες των γραμμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι ζαλιστικά μεγάλος. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος λόγος που ο Μουρακάμι, μόλις 64, έχασε από την 81χρονη Άλις Μονρό. Μπροστά στα Νόμπελ, οι αποδέκτες των Όσκαρ φαίνονται παιδάκια. Διότι για κάθε Κλιντ Ίστγουντ, υπάρχει κι ένας Τομ Χούπερ (αντίστοιχα, τον Κρίστοφερ Πλάμερ ισοφαρίζει η Άνα Πάκουιν) να υπενθυμίζει οτι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεθοδικές προσπάθειες να πέσουν τα δημογραφικά.

 

- Στοιχήματα, ειδικά από Άγγλους, υπάρχουν και για τα δυο βραβεία. Μόνο που για τα Νόμπελ, τα προγνωστικά παίζονται επί μιας υποθετικής λίστας, ενώ για τα Όσκαρ ξεκινούν από τις γνωστές πεντάδες και ποικίλουν ανάλογα με τις κατηγορίες. Όσο και αν κανείς δεν γνωρίζει τι έχει στο μυαλό της η Σουηδική Ακαδημία, οι bookies δεν ποντάρουν στα τυφλά. Απόδειξη οτι φέτος η Μονρό έπαιζε με μικρά περιθώρια κέρδους, ενώ γνωστότεροι συγγραφείς, όπως ο Έκο και ο Κούντερα, βρίσκονταν χαμηλά στις λίστες. Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχουν διαρροές, σχεδόν μεταφυσικές, αν λάβουμε υπόψιν μας τη θρυλική μυστικοπάθεια του οργανισμού

 

- Τα Νόμπελ προσφέρουν ένα εκατομμύριο ευρώ στο νικητή. Τα Όσκαρ δίνονται δωρεάν, αλλά τα παράπλευρα οφέλη στους κερδισμένους είναι πολλαπλάσια του εκατομμυρίου. Στόχος τους είναι να μην επιβεβαιώσουν τον ήδη εμπορικό, αλλά να τιμήσουν τον καλύτερο, οτι κι αν σημαίνει αυτό. Η διαφορά είναι πως τα Νόμπελ δν περιστρέφονται γύρω από αγγλόφωνα προϊόντα, αλλά προσπαθούν να καλύψουν την υδρόγειο, ανεξάρτητα από την ποσότητα. Το ονόρε για το νικητή. είναι ισάξιο, στα πλάισια της "βιομηχανίας" που καλύπτουν. Και οι πωλήσεις ή τα εισιτήρια εκτινάσσονται στα ύψη

 

- Τα Όσκαρ αποκαλύπτουν το νικητή σε ζωντανή μετάδοση, μυστικά, μέσω ορκωτών λογιστών. Τα Νόμπελ ανακοινώνουν τα χαρμόσυνα νέα στο νικητή μέσω τηλεφώνου, μισή ώρα πριν το επίσημο δελτίου τύπου. Το πως εντοπίζουν το νικητή, είναι μια μικρή περιπέτεια που μοιάζει με θρίλερ παρακολούθησης, αφού βρίσκουν τον αποδέκτη με μεθόδους που σκοπό έχουν να μην καταλάβει κανείς τίποτε- ειδικά ο ενδιαφερόμενος, όσο κι αν το περιμένει κρυφά.

 

- Η Κάθριν Χέμπορν έχει πει το αμίμητο: "Τα Όσκαρ δεν είναι δα και Νόμπελ, απο τη στιγμή που κι ένα μικρό παιδί μπορεί να τα αποκτήσει!". Αυτό τα συνοψίζει όλα.