Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Παπανικολάου*

Facebook Twitter
1

 

Πρώτα από όλα δεν δηλώνω σινεφίλ με την έννοια του ότι παρακολουθώ ταινίες διαρκώς αλλά κρατάω μια φιλική σχέση με τις ταινίες που βγαίνουν βλέποντας αρκετές από αυτές.

 

 

 

 

Fight Club του David Fincher

 

 


 

 

Ίσως η πιο αγαπημένη. Όλα, από την μουδιασμένη αφήγηση του Norton έως την ερμηνεία του Pitt, καθώς φυσικά και το σενάριο έχουν από μένα την μέγιστη βαθμολογία. Αυτή η ταινία είναι έξω από τον κινηματογράφο κατά κάποιο τρόπο, κατορθώνει να σου μιλήσει κατευθείαν στο μυαλό και να σου πει ίσως δύο πράγματα που ίσως τα ήξερες αλλά δεν τα είχες δει ποτέ.

 

 

 

 

 

The Matrix του Larry Wachowski

 


 

Ότι και να πούμε, αυτή η ταινία έχει επηρεάσει σοβαρά την γενιά μου από όλες τις απόψεις: φιλοσοφικά, κινηματογραφικά, απλώς πορωτικά. Αστείρευτη δράση, ειδικά εφέ που άφησαν εποχή και όρισαν νέα στάνταρτ (επηρέασαν ακόμα και τα video games) και βαθύ συμβολικό σενάριο που θερίζει κόκαλα. Μία διαχρονική ταινία.

 

 

 

 

Tιτανικός του James Cameron

 

 

Αυτή η ταινία για μένα τα περικλείει όλα. Δράση, ρομαντισμό, έρωτα, ζήλια, ζωή και θάνατο. Ο ιστορικός Τιτανικός ήταν ένα γεγονός που από μόνο του περιλαμβάνει τόσο μυστήριο όσο και δέος.

 

 

Μόνο και μόνο η ιδέα της νεκρής ζωής του 1912 , 4 χιλιόμετρα στα βάθη του ωκεανού ανέκαθεν μου προκαλούσε ρίγη, πόσο μάλλον συνδυασμένο με τα σκηνοθετικά οράματα του James Cameron.

 

 

 

 

Terminator 2: Judgment Day του James Cameron

 

 

Ημέρα κρίσης. Όταν η Σάρα σκάλιζε εκείνο το τραπέζι στην μέση της ερήμου, ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και αυτή η σκηνή έχει χαραχθεί για πάντα μέσα μου. Από δράση και ειδικά εφέ δεν χρειάζεται να πω πολλά. Μέχρι και σήμερα θεωρούνται κορυφαία, κάτι που αποδεικνύει την πρόκληση του να τα σχεδιάσεις τότε. Όλη η ταινία είναι αρμονικά σκηνοθετημένη και δεμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να χάσεις ούτε λεπτό.

 

 

 

Up του Pete Docter

 

 

Την είδα πρόσφατα, δεν μπορώ να πω ότι μπαίνει στην λίστα όπως οι υπόλοιπες, που είναι παλαιότερες και κλασσικότερες, όμως αυτή η ταινία κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα συναισθηματικής ενέργειας και δεσίματος με τους ήρωες της. Επίσης θέλει να περάσει ένα ωραίο μήνυμα στο τέλος. Το μήνυμα του "Let Go".

 

 

 

 

Burn After Reading των Ethan και Joel Coen

 

 


 

Οι αδερφοί Κοέν έχουν ένα πολύ δικό τους μοναδικό τρόπο να σε "καίνε". Έτσι και με αυτή την ταινία, παρακολουθούμε τα συμφέροντα διαφόρων ανθρώπων να περιπλέκονται και να μπερδεύονται, περίεργες demi αψυχολόγητες καταστάσεις και διάσημους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε ρόλους έξω από τα νερά τους. Απλώς απολαυστική και υπέροχη και όπως λέει ο τίτλος της "Burn After Reading". Μία ταινία για κατανάλωση που όμως σίγουρα θα επέστρεφα να την παρακολουθήσω.

 

 

 

 

No Country For Old Men των Ethan και Joel Coen

 

 

Αυτή η ταινία πέρα από όλα τα άλλα ξεχωρίζει για μένα, για έναν και μοναδικό λόγο. Τον ρόλο του "κακού". Το καρέ μαλάκι, τον αψυχολόγητο χαρακτήρα του και οι demi ψυχολογικές καταστάσεις των Κοέν δημιούργησαν ένα ρόλο που δεν ξέρεις αν στο επόμενο δευτερόλεπτο θα σκοτώσει κάποιον άνθρωπο ή θα κάτσει να πιει γάλα. Απλώς απολαυστική και ακόμα καλύτερα να βλέπαμε αυτόν την ερμηνεία ξανά αλλά και για περισσότερο!

 

 

 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind του Michel Gondry

 


 

Ο Jim Carrey με την Kate Winslet δίνουν ένα ρεσιτάλ ερμηνειών σε ένα δυνατό ρομαντικό και κάπως λυπηρό σενάριο. Σκηνές έρωτα και χωρισμού όλες μαζί συνδυασμένες σαν αναμνήσεις που χάνονται. Πολύ καλές μουσικές επιλογές στο soundtrack επίσης.

 

 

 

Inception του Christopher Nolan

 

 


 

Η ιδέα με τις διαφορετικές βαθμίδες χρόνου ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο. Θυμίζει αμυδρά το Matrix, αλλά από μία τελειώς διαφορετική οπτική γωνία, όπου ο Leornado Di Caprio δίνει ρέστα μαζί με την Ellen Page. Όλη αυτή η ταινία είναι σαν μια βουτιά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και πάλι έξω σαν όλη η πληροφορία να μετατρέπεται σε όνειρο που χάνεται σταδιακά. Τέλος, το soundtrack της ταινίας για μένα είναι από τα αγαπημένα μου.

 

 

Die Hard του John McTiernan

 

 

Αγαπημένη για πολλούς λόγους. Για τις κλασσικές αμερικάνικες ατάκες, για την ερμηνεία του Bruce Willis, για το δράμα του πρωταγωνιστή που αρνείται να κάνει πίσω, για τις σκηνές που δείχνουν ακριβώς αυτό το δράμα του (π.χ γυαλιά στα πόδια) αλλά και την εφευρετικότητα του . Είναι από αυτές τις ταινίες που με ταξίδευαν μπροστά στην τηλεόραση κάποια απογεύματα της παιδικής μου ηλικίας. Απόλαυσα και το τελευταίο μέρος Die Hard που βγήκε λίγα χρόνια πριν, όπου κράτησαν κάποιο από το πνεύμα της πρώτης.

 

*O Γιώργος Παπανικολάoυ χρησιμοποιεί το όνομα "Skoumas". Ασχολείται με την παραγωγή video και πρόσφατα σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία με τίτλο «The Designer», η οποία απέσπασε δύο βραβεία στον διαγωνισμό Accolade στην Καλιφόρνια. Στο Skoumas καθώς και στην σελίδα του στο facebook μπορείτε να ενημερώνεστε για ότι καινούριο ετοιμάζει. Όλες οι νέες εξελίξεις για τη ταινία "The Designer" μπορείτε να τις βρείτε εδω

Αυτό τον καιρό δουλεύει πάνω σε μια κωμική εκπομπή, ενώ υπάρχουν διάφορα σενάρια στο μυαλό του για την δεύτερη ταινία του.

 

Δείτε ακόμα: «Δυο βραβεία για ελληνική ταινία με μηδαμινό μπάτζετ στον διαγωνισμό Accolade»

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Οι Κοέν έχουν και το (κλασικό πλέον) αλλά κορυφαίο http://www.imdb.com/title/tt0118715/ ! Και το καλό είναι πως κάνουν ακόμα προσπάθειες με το http://www.imdb.com/title/tt1403865/ . Ο Μπαρδέμ καλός αλλά η ταινία λίγο ρηχή σε σχέση με άλλες τους.