Η φούσκα της ενημέρωσης

 

Τελευταία οι τηλεοπτικές εμφανίσεις αυτών που θεωρούνται «το καινούριο» στην πολιτική σκηνή της χώρας, σπέρνουν ένα μικρό πανικό στους δημοσιογράφους του «ενημερωτικού» τομέα. Ανίκανοι να χειριστούν αυτούς που μέσα σε μια νύχτα έγιναν το «πρώτο όνομα», καλύπτουν το μούδιασμα τους με επιθετική συμπεριφορά.

 

Είναι λογικό. Μέσα σε μια νύχτα, αναγκάστηκαν και αυτοί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τα τηλέφωνα που έχουν στην ατζέντα τους ανήκουν πια σε «ξοφλημένους» της παλιάς εποχής. Η «αποκλειστική» πληροφορία, δεν υπάρχει γιατί απλούστατα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ακόμα και η χρήση του επιθέτου «αποκλειστικό» προκαλεί το γέλιο.Το «μια- ο -ένας -μωρέ–θα-βγει-και-μια–ο-άλλος–και-πάλι-φίλοι» αντικαταστήθηκε από το «που να ξέρουμε τι θα γίνει;».

Τώρα μπροστά τους, είναι κάτι τύποι που δεν ξέρουν πώς να τους χειριστούν. «Άφησε με να ολοκληρώσω και αν είμαι εκτός θέματος, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος» πέταξε ένας σε μια πρωινή εκπομπή τiς προάλλες και ο λαλίστατος δημοσιογράφος, μαζεύτηκε στην θέση του. Τι να πει; Είναι εποχές για να χάνεις πελάτη; Εάν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, δεν είχαν καμία πελατειακή σχέση με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, και έκαναν μόνο την δουλειά τους, τότε τα νέα δεδομένα, δεν θα τους προκαλούσαν αμηχανία. Δυστυχώς όμως, ζούσαμε τόσο καιρό σε μια χώρα, όπου και μέσα και έξω από το γυαλί «θέλαμε τον βουλευτή μας». Αυτό το πλάνο, όπου ο πολιτικός συντάκτης, διαβάζει τα μηνύματα από το κινητό του, και έχει «το αποκλειστικό» ή το ακόμα χειρότερο όπου κοκορεύεται για την πληροφορία «που έχει από μέσα» βαφτίστηκε ενημέρωση. Αν ήσουν καθαρός, τι έχεις να φοβηθείς τώρα στο μοίρασμα της νέας τράπουλας;

 

Η νέα φούσκα που σκάει αυτή την στιγμή στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μας θυμίζει ότι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ στη χώρα μας έχουν παρόμοια φιλοσοφία, με αυτούς που ασχολούνται με το καλλιτεχνικό, η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: Αν χάσεις το «βύσμα σου» την έβαψες.