Η σωστή εποχή για μαρμελάδα βερίκοκο είναι αυτή που διανύουμε. Η σπιτική εκδοχή αυτής της μαρμελάδας ίσως σε ξενίσει λίγο. Δεν είναι τόσο γλυκιά όσο αυτές του εμπορίου. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Να πούμε μόνο πως η σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο θα σου δώσει ακριβώς αυτό που έχουν αυτά τα μοναδικά φρούτα: άρωμα, μια βαθειά γλύκα, αλλά και την υπέροχη όξινη επίγευση, που αναποδογυρίζει τα πάντα όταν τη βάζεις στο στόμα σου. Είναι το τέλειο πρωινό μαζί με καλό βούτυρο και καλό ψωμί. Είναι επίσης τέλειος συνδυασμός με μια δύο κουταλιές γιαούρτι και απίστευτο υλικό για να προσθέσεις σε γλυκά. Λοιπόν την έφτιαξα χθες, είναι πανεύκολη, σου δίνω τη συνταγή εικονογραφημένη.

 

1. Θα χρειαστείς ένα κιλό βερίκοκα.

 

 

2. Θα τα κόψεις στη μέση και θα αφαιρέσεις τα κουκούτσια. Αν είσαι περιπετειώδης, μπορείς να σπάσεις ένα δύο κουκούτσια και να τα τοποθετήσεις στον πάτο των δοχείων που θα βάλεις τη μαρμελάδα. Δεν είναι για να τα φας αλλά για να αρωματίσουν με νότες από πικραμύγδαλο τη μαρμελάδα σου. Εγώ στο ένα βάζω και στο άλλο όχι.

 

 

3. Βάλε τα κομμένα φρούτα σε μια μεγάλη βαθειά κατσαρόλα. Πρόσθεσε 125ml νερό. Κάπου εδώ βάζεις ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

 

4. Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν.

 

5. Πρόσθεσε ένα κιλό ζάχαρη.

 

6. Και αν θες ένα κλωναράκι βανίλια το οποίο θα ανοίξεις στα δύο. Ανακατεύεις και σιγοβράζεις με την κατσαρόλα ανοιχτή.

 

7. Με ένα κουτάλι αφαιρείς τον αφρό που μαζεύεται στην κορυφή του μείγματός σου. Θα καταλάβεις πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα κάνοντας το πείραμα με το πιατάκι. Όταν αρχίσει να δένει η μαρμελάδα θα βγάλεις το πιατάκι από την κατάψυξη θα ρίξεις λίγη μαρμελάδα πάνω και θα το γυρίσεις στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Αν όταν το βγάλεις η μαρμελάδα είναι δεμένη και μπορείς με το δάχτυλό σου να τη σπρώξεις σα να είναι μια συμπαγής μάζα τότε είσαι έτοιμος. Βασικά και για να μην μπερδεύεσαι με το θέμα πιατάκι. Αυτό που κάνει αυτή η διαδικασία είναι να σου δείξει τι υφή θα έχει η μαρμελάδα σου όταν κρυώσει. Οπότε αν μετά την κατάψυξη τη δεις σωστή, τότε την κατεβάζεις από τη φωτιά.

 

8. Προσθέτεις λίγο χυμό λεμόνι.

 

9. Αδειάζεις σε αποστειρωμένα δοχεία, κλείνει και αφήνεις να κρυώσει.

 

 

 

Καλή επιτυχία!