Χτισμένο το 1956 στην περιοχή Sedona της πολιτείας της Αριζόνα, το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού αποτελεί από τότε ένα κτίσμα που συνδυάζει εξόχως την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την φυσική ομορφιά του τοπίου και την απλότητα ενός θρησκευτικού κτιρίου.

 

 

 

Σχεδιασμένο από την γλύπτρια Marguerite Brunswig Staude, με την καθοδήγηση-όπως λένε οι φήμες-του Frank Lloyd Wright, το μικρό αυτό παρεκκλήσι στέκεται τολμηρά πάνω στους κόκκινους βράχους με μία σαγηνευτική λιτότητα. Η κατασκευή του φανερώνει τόσο σεβασμό όσο και φαντασία, χωρίς να προδίδει την μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός θρησκευτικού χώρου.

 

 

 

Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του, είναι το ότι είναι χτισμένο και θεμελιωμένο στον κόκκινο βράχο της Σεντόνα, με τρόπο που μοιάζει ν' αναδύεται από τα σπλάχνα του, καταλήγοντας να φαίνεται ένα οργανικό κομμάτι του τοπίου.

 

 

 

Ο σταυρός, ύψους σχεδόν 30 μέτρων, που μοιάζει καρφωμένος στον βράχο, εξουσιάζει τον χώρο ως το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο του κτιρίου, ταυτόχρονα υποστηρίζοντας στατικά την γυάλινη όψη του.

 

 

 

Η Marguerite, αν και ρωμαιο-καθολική στο θρήσκευμα, δήλωσε πως "οι πόρτες του παρεκκλησίου θα είναι πάντα ανοιχτές στον καθένα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γιατί ο Θεός μπορεί να έρθει στη ζωή στις ψυχές όλων των ανθρώπων".

 

 

Το παρεκκλήσι, που κέρδισε το Τιμητικό Βραβείο του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 1957, είναι αξιοσημείωτα σύγχρονο χάρη στις καθαρές γραμμές του και την ογκολογική του απλότητα, χωρίς αυτός ο σχεδιασμός να του στερεί την ταπεινή ταυτότητα ενός χώρου λατρείας.