Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
1
Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
Ο Κώστας Μάνδυλας

 Μετά από περίπου τρία χρόνια δουλειάς ο Κώστας Μάνδυλας ολοκλήρωσε το πρώτο ελληνικό skate ντοκιμαντέρ ever.

Ο λόγος για το ολοκαίνουριο "ATH Documentary", ένα ντοκιμαντέρ τόσο ρεαλιστικό όσο και καλλιτεχνικό που καταγράφει τη σύγχρονη Αθηναϊκή skate κοινότητα και κουλτούρα. Ένα φιλμ "αφιερωμένο στη πόλη που αγαπάμε, στην πόλη που αναπνέουμε και κάνουμε skate", όπως ενημερωνόμαστε στην αρχή του. Ένα φιλμ αφιερωμένο στην Αθήνα.

Ο Κώστας γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σχεδόν μόνιμα πάνω σε μία σανίδα.

Όταν δεν κινηματογραφεί, δεν σκηνοθετεί υπέροχα βίντεο κλιπ, διαφημίσεις και άλλα skate video projects δηλαδή.

Πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να καταγράψει την Αθήνα των skaters. Την δική του Αθήνα. Μια Αθήνα που συγχρόνως με τα γυρίσματα του ATH έβλεπε να καταρρέει υπό το βάρος των πρωτόγνωρων οικονομικών, κοινωνικών, και πολιτικών εξελίξεων...

Μιλήσαμε μαζί του λίγο μετά μετά την επίσημη πρεμιέρα του ATH Documentary στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter

Πότε και πώς άρχισες να ασχολείσαι με το skate;

Skate άρχισα να κάνω το 1994. Ένας φίλος μου ερχόταν στο σχολείο με το skate και αμέσως με τράβηξε αυτό το αστικό "άθλημα". Από τότε μέχρι και τώρα το skate είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν ξυπνάω και το τελευταίο πριν πέσω για ύπνο.

Και με την κινηματογράφηση;

Με την κινηματογράφηση άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά το 2003 με 2004.

Σπούδασα και εργάστηκα σαν γραφίστας, αλλά τα παράτησα όλα και έκανα αυτό που πραγματικά αγαπούσα: Το να είμαι τον δρόμο, να ακολουθώ και να κινηματογραφώ τους skaters στο φυσικό τους περιβάλλον. Στη πόλη δηλαδή.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
φωτό Άλεξ Γρυμάνης

Μια ιστορία από τα back in the day χρόνια του skate στην Αθήνα;

Οι ιστορίες είναι πολλές και διάφορες… Αυτό που αξίζει να πω είναι ότι για να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο σαν κοινότητα κάποιοι skaters παλαιότερα δεν είχαν μόνο αγάπη για το skate αλλά και όραμα. Kι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί. Το να είναι κανείς skater τότε που δεν υπήρχαν μέσα όπως το internet και τα social media ήταν πολύ δύσκολο, κι έπρεπε πολλές φορές να αυτοσχεδιάσεις. Το skate τότε ήταν 100% αγνό.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
φωτό Άλεξ Γρυμάνης

Ένα αγαπημένο σου spot;

Προσωπικά δεν νομίζω ότι υπάρχει το καλύτερο και το χειρότερο spot. Όλη η Αθήνα είναι ένα ατελείωτο spot όπου μπορείς να κάνεις skate και να χαρείς την κάθε γειτονιά της και την κάθε γωνιά της.

Όντας, λοιπόν, στον χώρο δυο δεκαετίες τώρα ποια μεγαλύτερη αλλαγή παρατηρείς στην ελληνική σκηνή και κοινότητα του skate σε σχέση με παλιότερα;

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η κρίση! Πολλά πράγματα από την skate σκηνή κατέρρευσαν όσων αφορά στη προβολή και τη στήριξη του "αθλήματος". Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποί που ακόμα στηρίζουν με πολύ κόπο την διατήρηση και την προώθηση του skate στην Ελλάδα.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
φωτό: Κώστας Μάνδυλας

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη σκηνοθεσία, και πότε σου ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα για το ντοκιμαντέρ;

Με την σκηνοθεσία δεν είχα ποτέ μου καμία σχέση, κι ούτε ποτέ σπούδασα σκηνοθεσία. Έκανα μόνο κάποια σεμινάρια για μοντάζ ώστε να εξελίξω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ για να μπορέσω να κάνω τις ιδέες μου πραγματικότητα. Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ ήρθε πριν τρία χρόνια. Ένιωσα την ανάγκη να δείξω προς τα έξω ότι η Αθήνα είναι μια πόλη η οποία εμπνέει και βγάζει θετικότητα μέσα στην κατήφεια της οικονομικής κρίσης που μας έχει όλους επηρεάσει. Να δείξουμε ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, ότι την αγαπάμε και την πονάμε όπως όλοι.

Trailer


Πόσο διάστημα χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το ATH Documentary και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες κατά την δημιουργία του;

Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια, και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν στην παραγωγή. Πρόκειται για μία ανεξάρτητη παραγωγή που δεν χρηματοδοτήθηκε από κανέναν. Όλο το κόστος ήταν προσωπικό, κάτι που στις μέρες μας αποτελεί πολύ μεγάλο ρίσκο και χωρίς καμία χρηματική απολαβή. Δεν το έκανα για τα χρήματα, αλλά μόνο για την αγάπη προς την πόλη και το skate.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
O Κώστας Μάνδυλας απαθανατίζει τον Giorgio Zavo επί το έργο

Και είναι το πρώτο ελληνικό skate ντοκιμαντέρ, έτσι;

Ναι! Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κάτι ανάλογο. Θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω προς τιμήν όλων μας. Όλων αυτών που κινούμαστε και εξερευνούμε την Αθήνα τόσα χρόνια.

Οπότε νιώθεις ότι μ' αυτό κατέγραψες κατά κάποιο τρόπο την Αθηναϊκή skate σκηνή στο σύνολο της; Ένα είδος 'ιστορικού αρχείου' για μια αστική κουλτούρα που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ως τώρα;

Νομίζω πως ναι, και γι αυτό μου πήρε και τρία χρόνια να το ολοκληρώσω. Ήθελα να βγει κάτι αληθινό, αυθόρμητο και τελείως αντιπροσωπευτικό. Κι αυτό φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
Chris Loupis

Θα μοιραστείς μαζί μας ένα ενδιαφέρον σκηνικό, παραλειπόμενο, από την περίοδο των γυρισμάτων;

Σε γενικές γραμμές καθ' όλη την διάρκεια των γυρισμάτων έγιναν πολλά, και γίναμε μάρτυρες μιας πόλης που άρχισε να καταρρέει. Αυτό που μου έμεινε είναι το ότι πολλοί περαστικοί κοντοστεκόντουσαν και ρωτούσαν τι κάνουμε και γιατί. Έμεναν έκπληκτοι όταν τους εξηγούσα το πώς και το γιατί και ποιός είναι ο σκοπός μας. Μάλλον δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν νέους να είναι έξω στον δρόμο και να εκμεταλλεύονται την πόλη τους με ωραίο τρόπο αντί να κάθονται στις καφετέριες. Αξίζει να πω πως είχα την τιμή να πάρει μέρος στο ντοκιμαντέρ ένας από τους πιο παλιούς και πιο σεβαστούς skaters του χώρου, ο Γιώτης Γόρδιος, που έχει περάσει πάρα πολλά (όπως δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα) και παρ' όλα αυτά βρήκε την δύναμη να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και να μας εμπνεύσει όλους κατά τη δημιουργία του.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
Konstantinos Mavridis

Τι μουσική θα ακούσουμε στο ΑΤΗ;

Όλων των ειδών, και πάνω απ' όλα ποιοτική μουσική! Είναι στην κουλτούρα ενός skater να το ψάχνει πάρα πολύ με την μουσική, και για μένα είναι ζωτικής σημασίας η μουσική σ' ένα βίντεο.

Θα  παίξει σε κάποιο φεστιβάλ; Ποια θα είναι η πορεία του από δω και πέρα;

Ο χρόνος θα δείξει. Ελπίζω να πάει μακριά και ψηλά γιατί όλοι που συνεισέφεραν σ' αυτό έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και πίστευαν στην ιδέα μου. Και είμαι ευγνώμον γι αυτό.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
Giorgio Zavos και Κώστας Μάνδυλας. Φωτό: Άλεξ Γρυμάνης

Σημερινή Ελλάδα, έστω Αθήνα, και skate. Σε ακούω. ..

Η Ελλάδα στον χώρο του αστικού "αθλήματος" είναι αιώνες πίσω από θέμα στήριξης. Το να προοδεύσεις σε μια χώρα χωρίς υποδομές είναι πολύ δύσκολο και θεωρώ "ήρωες" τα παιδιά που κρατάνε το skate σε  επίπεδο τόσο υψηλό όσο και αληθινό. Έχουμε αναγνωριστεί από το εξωτερικό σαν μια χώρα υψηλού επιπέδου όσων αφορά στο skate, κι αυτό είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό.

Φαντάζομαι ότι ασχολούσουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία του ATH.

Τώρα τι; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

Θέλω να ασχοληθώ με την προώθησή του όσο μπορώ και να προσπαθησω να το κάνω να φτάσει ψηλά. Μετά βλέπουμε, όλο και κάτι θα σκεφτώ. Προς το παρόν αυτός είναι ο πρώτος σκοπός μου.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
φωτογραφία: Άλεξ Γρυμάνης

Κώστα τι αγαπάς περισσότερο στους Έλληνες skaters;

Το μεράκι σ' αυτό που κάνουν, γιατί το κάνουν από καρδιά και μόνο.

Και τι θα έλεγες σε κάποιο παιδί που ξεκινάει τώρα τη.. σταδιοδρομία του πάνω στις σανίδες;

Το skate θέλει μεγάλη υπομονή και πάνω απ' όλα αγάπη. Έχω δει πολλούς μικρούς που έχουν μεγάλο ταλέντο να χάνονται. Κι αυτό είναι κρίμα γιατί κατά την γνώμη μου το να ασχολείσαι με οποιοδήποτε αστικό "άθλημα" σε χτίζει σαν χαρακτήρα και σου δίνει έμπνευση ως προς το πώς να κινείσαι και πώς να επωφελείσαι από την πόλη σου.

Κώστας Μάνδυλας: ATH Documentary Facebook Twitter
Mike Vasilakis, Ψυχικό

*Το ATH Documentary προβάλλεται και στο Lifo.gr - Δείτε το ολόκληρο εδώ.

 

**Το ATH Documentary στο Instagram

Αρχείο
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια