Απεργία την Πρωτομαγιά

Το ψυγείο του Ted Λέλεκα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά

Το ψυγείο του Ted Λέλεκα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά Facebook Twitter
Ο Θόδωρος (Ted) Λέλεκας είναι ο ορισμός του χαρούμενου, bon vivant εργένη... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Ο δημοσιογράφος και blogger οινογαστρονομίας Θόδωρος (Ted) Λέλεκας είναι ο ορισμός του χαρούμενου, bon vivant εργένη. Όταν δεν επισκέπτεται τα ελληνικά και διεθνή οινοποιεία και δεν βρίσκεται στο εξωτερικό για να εκπροσωπήσει το ελληνικό κρασί σε μεγάλα συνέδρια ή ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, προετοιμάζει το επόμενο τραπέζι σπίτι του, ένα γεύμα που θα ήθελαν να απολαύσουν πολλοί!

Εξάλλου, η καθημερινή του ζωή καταρρίπτει τον στερεότυπο μύθο που θέλει να υπάρχει ένα μόνο λεμόνι σε ολόκληρο το ψυγείο ενός άντρα που ζει μόνος. Αντίθετα, θα βρεις πολλά λεμόνια και αγγούρια για τα αγαπημένα του τζιν τόνικ, αλλά η υπόθεση «λαχανικά και φρούτα» σταματά εδώ.

Η ευζωία, η γαστρονομία, όπως όλη η ζωή, αποκτούν αξία μόνο όταν τις μοιράζεσαι με καλή παρέα.

Ορκισμένος κρεατοφάγος και λάτρης της ψησταριάς, επιλέγει πάντα καλά σιτεμένα κρέατα και αλλαντικά, νόστιμα λουκάνικα από τις άκρες της χώρας μας και η κουζίνα του στη Δροσιά, το περίφημο Atelier Telegourmet, είναι ένα ταξίδι του στη χώρα του... δικού του, απόλυτου γκουρμέ.

  

Το ψυγείο του (που η πόρτα του από μόνη της είναι μια συλλογή από 200 περίπου μαγνητάκια που απεικονίζουν ό,τι του κίνησε την περιέργεια στα ταξίδια του) περιέχει σαμπάνιες, εκλεκτά κρασιά και μπίρες, εξαιρετικά τυριά, φίνα αλλαντικά και κρεατικά που χαίρεται να τα μοιράζεται με τους καλοφαγάδες φίλους του.

Όντας γερός γνώστης του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, πρόσφατα μια καθιερωμένη νεοζηλανδέζικη οινική ιστοσελίδα τον συμπεριέλαβε στους ειδικούς στο κρασί με τη μεγαλύτερη επιρροή στα social media σε όλο τον κόσμο. Ειρήσθω εν παρόδω, στο νούμερο 1 της λίστας αυτής είναι η Τζάνις Ρόμπινσον των «Sunday Times», το αμερικανικό περιοδικό «Wine Spectator» και άλλα, «ιερά τέρατα» του χώρου. Πώς το γιόρτασε ο Θόδωρος; Κάλεσε λίγους και καλούς φίλους (όλοι από τον χώρο της γαστρονομίας) για μια κάθετη γευσιγνωσία του γλυκού σαντορινιού κρασιού Vinsanto, το οποίο και υπεραγαπά.

Επίσης, ο Θόδωρος Λέλεκας διατηρεί στο σπίτι του μια μόνιμη συλλογή από αγνά παρθένα ελαιόλαδα απ' όλο τον κόσμο, μια και το ελαιόλαδο είναι το δεύτερο μεγάλο πάθος του, και είναι από τους πρώτους Έλληνες που πιστοποιήθηκαν στη δοκιμή και αξιολόγηση του ελαιόλαδου.

Λίγες από τις προτιμήσεις του...

  • Σερβίρει τη σαμπάνια ως απεριτίφ και τη συνοδεύει με... κινέζικα τσιπς γαρίδας, ελιά γεμιστή με καυτερή πιπεριά jalapeno, όπως έμαθε στο Μπορντό της Γαλλίας.
  • Είναι φαν και υπέρμαχος του ροζέ κρασιού που πιστεύει ότι ταιριάζει με τα πάντα, και ιδιαίτερα με ριζότι, θαλασσινά, λαδερά, αλλαντικά και τυριά. Το παρεξηγημένο από πολλούς ροζέ κρασί το σερβίρει χειμώνα-καλοκαίρι και πιστεύει ότι ταιριάζει με όλα, από πίτσα take-away μέχρι μακαρονάδα με γαρίδες και όλα τα έθνικ φαγητά. Το ροζέ κρασί δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο του. Τελευταία προτιμά το Ροζέ Πατεριανάκη από το Ηράκλειο, το Gentilini από την Κεφαλλονιά και το Ακακίες Κυρ-Γιάννη, ιδιαίτερα το αφρώδες.
  • Επειδή είναι δεινός κρεατοφάγος, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή από κόκκινα κρασιά απ' όλη την Ελλάδα, με έμφαση στο Ξινόμαυρο της Νάουσας και στο Αγιωργίτικο της Νεμέας καθώς και στα ερυθρά της Τοσκάνης και του Priorat της Ισπανίας. Στο Αtelier Τelegourmet, με το που ανοίγει ο καιρός, όλη η παρέα μαζεύεται γύρω από το BBQ με επικά κρεατικά από τη Φάρμα Μπράλου και καλά, κόκκινα κρασιά.
Το ψυγείο του Ted Λέλεκα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά Facebook Twitter
Ορκισμένος κρεατοφάγος και λάτρης της ψησταριάς, επιλέγει πάντα καλά σιτεμένα κρέατα, αλλαντικά και νόστιμα λουκάνικα από τις άκρες της χώρας μας... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
  • Είναι λίγες οι φορές που ετοιμάζεται εδώ φαγητό που ζητά λευκό κρασί, και ακόμα σπανιότερα μαγειρεύεται ψάρι που το απαιτεί. Για λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους, όμως, θα ετοιμάσει ενίοτε ένα ριζότο με καραβιδοουρές, χτένια και μακαρονάδες alle βόνγκολε και τότε θα σερβίρει πρωτίστως Ρομπόλα Gentilini Κεφαλλονιάς (και λόγω καταγωγής!), σίγουρα ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη και πολύ συχνά Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία.
  • Η μπίρα είναι ιδανική για αντροπαρέα, για αντρικές στιγμές, μπακουρο-παρεΐστικες καταστάσεις με πίτσα και λουκάνικα, πεϊνιρλί (το σπίτι του στη Δροσιά είναι 30 μέτρα από τα πιο διάσημα πεϊνιρλάδικα του... γαλαξία, όπως τα περιγράφει!). Μια αγαπημένη μπίρα είναι η κυπριακή ΚΕΟ και η τηνιακή NISSOS.
  • Τον απασχολεί και στενοχωριέται ειλικρινά που το γλυκό κρασί μας δεν έχει αποκτήσει τη σημασία που του αξίζει στη χώρα μας αλλά και στις διεθνείς αγορές. Θέλει να το προβάλει, το έχει βάλει σκοπό του και πάντα στα γεύματα που διοργανώνει θα κλείσει το δείπνο με ένα καλό γλυκό κρασί, συνοδεύοντας μια επιλογή από καλά τυριά αλλά και τα σιροπιαστά και σοκολατένια επιδόρπια. Λατρεύει τη γλυκιά Μαυροδάφνη που απογειώνει τη σοκολάτα, το Μοσχάτο της Λήμνου, το Λιάτικο της Κρήτης και, φυσικά, το Vinsanto της Σαντορίνης.
  • Η ευζωία, η γαστρονομία, όπως όλη η ζωή, αποκτούν αξία μόνο όταν τις μοιράζεσαι με καλή παρέα.

Το ψυγείο του Ted Λέλεκα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το ψυγείο του Ted Λέλεκα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια