Πώς χορεύεται η Μεταπολίτευση;

 

 


Η χορογράφος Μέντη Μέγα και η Ομάδα Φοra παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά Μεταπολίτευση, που πραγματεύεται τη συλλογική μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

 

Ποιός είναι ακριβώς ο πυρήνας αυτού του πρότζεκτ; Μια απόπειρα κατανόησης των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στην οικονομική και αξιακή κρίση της Ελλάδας του σήμερα. Μουσική, ήχοι, εικόνες και σωματικές μνήμες από την εποχή της Μεταπολίτευσης έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σφιχτή ρυθμική δομή του γυναικείου τρίο. Η Μέντη Μέγα, ως συνειδητό μέλος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, επιχειρεί μια διερευνητική κατάδυση στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, μέσα από τη μουσική, τις εικόνες και τις σωματικές της μνήμες.Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ανθρώπους της γενιάς του Πολυτεχνείου, ανατρέχοντας στις δικές της παιδικές μνήμες καθώς και εκείνες των χορευτριών της, και κάνοντας χρήση αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης, η χορογράφος πλάθει μια χορευτική ποιητική αφήγηση γεμάτη από αμφίσημες εικόνες που σκοπό έχουν να προκαλέσουν το κοινό να βυθιστεί σε μια ονειρική λίμνη αναμνήσεων, εικόνων και μουσικής από την εποχή της μεγάλης (και τελικά διαψευσμένης) ελπίδας. Στο ταξίδι αυτό, οικείες μνήμες καθίστανται ανοίκειες, χιλιοτραγουδισμένοι στίχοι αλλοιώνονται και γνωστά συνθήματα αποκτούν νέες σημασίες προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα.

 

 


Τρεις γυναίκες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τον θεατή πίσω στη δική του ιστορία, επιδιώκοντας στην ουσία τη σύνδεση του ατομικού με το κοινωνικό βίωμα. Μακριά από πολιτικά συνθήματα και εύκολα συμπεράσματα, το έργο μετασχηματίζει ποιητικά έννοιες και ιδέες σε χορευτικές φόρμες, αναδεικνύοντας το σώμα ως τόπο συγκεντρωμένης εμπειρίας και γνώσης, ως το πιο σημαντικό υποκείμενο της ιστορίας.
Στην παράσταση συμμετέχουν τρεις σπουδαίες Ελληνίδες χορεύτριες, η Όλια Λυδάκη, η Κατερίνα Μπέλλα και η Χαρά Κότσαλη, που επί σκηνής χορεύουν, τραγουδούν και σφραγίζουν με τη έντονη σκηνική τους παρουσία τη δυνατή ποιητική εμπειρία που προσφέρει το έργο.


Μια παράσταση που ενώνει το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: Τελικά τί έχει εγγράψει πάνω στο ίδιο μας το σώμα η Μεταπολίτευση;

***

 

 

 

 

 

Ομάδα Φora / Μέντη Μέγα

Μεταπολίτευση

16-19 Φεβρουαρίου 2012

Μικρή Σκηνή

Ώρα έναρξης: 21:00


>>> Συζήτηση με τη Μέντη Μέγα

και την ομάδα Φοra μετά την παράσταση

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


Σύλληψη-Χορογραφία: Μέντη Μέγα 
Ερμηνεία: Χαρά ΚότσαληΌλια ΛυδάκηΚατερίνα Μπέλλα
Δραματουργία: Μανώλης Ανδριωτάκης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάρθα Μαυροειδή
Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Βαφειάδου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Γραφιστική επιμέλεια φωτογραφιών: Design by Front, Σάκης Στριτσίδης

Επικοινωνία: Βάσω Βασιλάτου

 

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & ΤεχνώνΟμάδα Σύγχρονου Χορού Φοra
Σύμβουλος Παραγωγής: Αλέξανδρος Βρεττός


Εισιτήρια : 18 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10 €

 

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 
Τηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίωνonline με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός 
online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

 

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00


Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.


 Εισιτήρια πωλούνται επίσης από

τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ,

Public, Παπασωτηρίου, Ιανός.