Απεργία την Πρωτομαγιά

Οι Jedi είναι θρησκεία

Οι Jedi είναι θρησκεία Facebook Twitter
2
Οι Jedi είναι θρησκεία Facebook Twitter

Ξεκίνησε ως αστείο εις βάρος των στατιστικολόγων: στην απογραφή πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου που έγινε το 2001, 390.127 άτομα – ή το 0,7% του πληθυσμού – δήλωσαν Jedi. Ήταν η πρώτη φορά που στην απογραφή υπήρχε ερώτηση περί θρησκευτικών πεποιθήσεων και ένα μέρος του πληθυσμού αποφάσισε να αντιδράσει με τη Δύναμη του Φωτόσπαθου.


Η ερώτηση της φόρμας απογραφής – ήταν η μοναδική ερώτηση που δεν ήταν υποχρεωτική – έδινε μια σειρά εναλλακτικών απαντήσεων, περιλαμβάνοντας όλες τις βασικές θρησκείες του Ηνωμένου Βασιλείου (για Χριστιανούς, Ινδουιστές, Βουδιστές, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Σιχ), μια επιλογή 'καμία θρησκεία' και ένα κενό, για να συμπληρώσει ο καθένας 'κάποια άλλη θρησκεία'.

Για όλους εμάς τους πιστούς fan του George Lucas αυτός ο μήνας είναι μήνας Star Wars! Τα κανάλια Novacinema με το ειδικό τους κανάλι Nova Star Wars HD μας επιφυλάσσουν το μεγαλύτερο Star Wars tribute που έγινε ποτέ σε ελληνική τηλεόραση με όλες τις θρυλικές ταινίες, αποκλειστικά features και δυνατότητα να φτιάξουμε τη δική μας ολοκληρωμένη συλλογή ταινιών με τον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+

Οι Jedi είναι θρησκεία Facebook Twitter


Μια καμπάνια που ξεκίνησε από το ίντερνετ ενημέρωνε – λανθασμένα- ότι οι Jedi, το σύστημα πεποιθήσεων στο επίκεντρο των Star Wars θα γινόταν επίσημη θρησκεία αν αρκετοί πολίτες δήλωναν πίστη στο δόγμα. Ένα email που κυκλοφορούσε ανέφερε «κάντο επειδή αγαπάς το Star Wars... ή απλώς για να εκνευρίσεις κόσμο».


Η απάντηση "Jedi" ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Μπράιτον, με 2,6%. Δεύτερη ήρθε η Οξφόρδη με 2%, και τρίτο το Κέιμπριτζ με 1,9%.

Οι Jedi είναι θρησκεία Facebook Twitter


Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ακολούθησαν με ενθουσιασμό. Στο σχετικό email που κυκλοφόρησε στη Νέα Ζηλανδία αναφερόταν ότι αν 8.000 πολίτες δηλώσουν ακόλουθοι και μαθητές του Yoda, η Νέα Τάξη Jedi θα γινόταν αναγνωρισμένη θρησκεία. Αν και η πληροφορία κυκλοφόρησε μόνο για μια εβδομάδα, 53.715 δήλωσαν πιστοί Jedi, ξεπερνώντας τους Βουδιστές, τους Μορμόνους και τους Ινδουιστές.


Σύμφωνα με καταμέτρηση του 2001, οι πιστοί Jedi είναι:

  • Αυστραλία: 65.000
  • Καναδάς: 9.000
  • Τσεχία: 15.070
  • Αγγλία: 176.632

Ήταν ένα μεταμοντέρνο αστείο που πήρε μεγάλη έκταση. Όμως μόνο για μερικούς. Για κάποιους η Δύναμη είναι υπαρκτή.


Σύμφωνα με την Beth Singler, ερευνήτρια στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, περίπου 2.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν 'απολύτως ουσιαστικά' στη θρησκεία Jedi. Οι πιστοί είναι περίπου όσοι είναι και οι πιστοί της Σαϊεντολογίας. Για αυτούς η πίστη στη Δύναμη δεν είναι ένα αστείο, αλλά πηγή έμπνευσης. Δεν πιστεύουν κατά λέξη στο "A long time ago in a galaxy far, far away...", στα λόγια που γεμίζουν την οθόνη στην αρχή των Star Wars, αλλά «σε κάτι μεταξύ παραβολής και κυριολεξίας».

Μια σύντομη παρουσίαση 


Το σύστημα πίστης των Jedi είναι μια σύνθεση Βουδισμού, Ταοϊσμού, Καθολικής εκκλησίας και κώδικα Σαμουράι, λέει η Singler. Συχνά το δόγμα προσφέρει απλό δυϊσμό μεταξύ καλού και κακού, μεταξύ φωτός και σκότους. «Φόβος είναι το μονοπάτι στη σκοτεινή πλευρά», λέει ο Yoda. «Ο φόβος οδηγεί στο θυμό. Ο θυμός στο μίσος. Το μίσος οδηγεί σε πόνο. Διαισθάνομαι πολύ φόβο μέσα σου».


Πολλοί Jedi έχουν απομακρυνθεί από την ιστορία του Star Wars. Ο ναός της Τάξης των Jedi στις ΗΠΑ έχει τρία δόγματα: εστίαση, γνώση και σοφία. «Οι φιλοσοφικές και θεολογικές σκέψεις της Τάξης των Jedi δεν προέρχονται από τα Star Wars, αλλά από την έμπνευση που αντλείται από τα Star Wars", λέει ένας εκπρόσωπος του Ναού. Το Star Wars είναι βασισμένο σε μυθολογία αλλά μέσα από το φίλτρο του συγγραφέα Joseph Campbell, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάστηκε από στοχαστές όπως ο Καρλ Γιουνγκ και ο Κρισναμούρτι. «Κανένας από αυτούς δεν θεωρείται Άγιος. Μελετούμε μόνο τις ιδέες τους, όχι το πρόσωπο».

Το ερώτημα είναι: πότε ένα σύστημα ιδεών πρέπει να αναγνωριστεί ως θρησκεία;

Οι Jedi είναι θρησκεία Facebook Twitter


Το σύστημα πίστης των Jedi

Πιστεύουμε:

  • Στη Δύναμη, και στην εγγενή αξία της ζωής μέσα σε αυτή
  • Στην ιερότητα του ανθρώπου. Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση βασανιστηρίων και της σκληρής ή ασυνήθιστης τιμωρίας, συμπεριλαμβανόμενης της θανατικής ποινής.
  • Σε μια κοινωνία που διέπεται από τους νόμους που βασίζονται στη λογική και στη συμπόνια, όχι στη φόβο ή στην προκατάληψη.
  • Σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή συνθήκες γέννησης όπως είναι το φύλο, η εθνικότητα και η εθνική καταγωγή.
  • Στην ηθική της αμοιβαιότητας, και στην πίστη ότι οι ηθικές έννοιες δεν είναι απόλυτες, αλλά διαφέρουν ανάλογα με τον πολιτισμό, την κάθε θρησκεία και την πάροδο του χρόνου.
  • Στην θετική επίδραση της πνευματικής ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης στην κοινωνία.
  • Στη σημασία της ελευθερίας της συνείδησης και της αυτοδιάθεσης μέσα σε θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες δομές.
  • Στον διαχωρισμό της θρησκείας από το κράτος και στην ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι και στην ελευθερία έκφρασης.

Μετά από όλα αυτά πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι καλύτερο από το να αποκτήσετε τη δική σας ταινιοθήκη Starwars και να μελετήσετε τις 6 ταινίες - βίβλος των Jedi; Τα κανάλια Novacinema και ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+ σας δίνουν τη δυνατότητα να γράψετε όλες τις ταινίες Starwars που καθημερινά παίζονται στο ειδικό κανάλι Nova Star Wars HD μαζί με πλούσιο και αποκλειστικό υλικό από backstages και making of.

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Επίσης υπάρχουν λευκοί/Μαύροι και Γκρι Jedi (white black grey) Οι grey Jedi προσπαθούν να διατηρήσουν την δύναμη σε ισορροπία λαμβανοντας τα "καλα" στοιχεία και από τη μαύρη και από τη λευκή δύναμη. Τελευταια στην Jedi Church στο Facebook έχουμε και μέλη Sith Lords οι οποίοι εστιάζουν στα θετικά της μαύρης δύναμης.Η εκκλησία των Jedi στο Facebook https://www.facebook.com/groups/28586881121/?fref=ts Εγώ είμαι μέλος εδώ και 2-3 μήνες. Το καλοκαίρι θα χρισθώ και "ιερέας Jedi" από αυτό το sitehttp://www.templeofthejediorder.org/ Τωρα τελευταία λέω συχνά ότι είμαι Jedi σε φίλους και γνωστούς και συνηθίζω να μιλαω για το ότι ένιωσα μια αλλαγή στη "δύναμη" όταν συβαίνει κάτι. Όταν γίνω και επισήμως ιερέας jedi θα μπορώ να κάνω και γάμους στις χωρες όπου αναγνωρίζεται η τελεση γάμων από Jedi.