Απεργία την Πρωτομαγιά

Μα τι τρώνε στα Star Wars;

Μα τι τρώνε στα Star Wars; Facebook Twitter
0

H επικών διαστάσεων ιστορία του Star Wars έχει αναλυθεί υπό κάθε πιθανό πρίσμα, αλλά ένα στοιχείο που δεν αναλύεται συχνά, ενώ έχει τη δική του σημασία, είναι το φαγητό.


Το φαγητό είναι σημαντικό σε κάθε κουλτούρα, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στο σύμπαν του Star Wars. Το φαγητό συνδέεται με το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων – ή των όντων, σε αυτή την περίπτωση. Ένα ήρεμο γεύμα σημαίνει ότι υπάρχει επικοινωνία. Η ξαφνική αποχώρηση ενός από την ομάδα σημαίνει διαταραχή της αρμονίας. Ένα γεύμα που ακυρώνεται συμβολίζει κακό κλίμα.

Για παράδειγμα, στην παρακάτω σκηνή, ο Luke Skywalker αποχωρεί από το γεύμα θυμωμένος. Είναι μια από τις πιο σημαντικές σκηνές στη ζωή του Luke: ο Luke θέλει να πάει στην Αυτοκρατορική Ακαδημία για να γίνει πιλότος με τον παιδικό του φίλο Biggs Darklighter, αλλά τον εμποδίζει ο θείος του, που λέει πως θέλει την βοήθεια του στη φάρμα (ενώ στην πραγματικότητα, θέλει ν' αποτρέψει τον Luke ν' ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στην καταστροφή). Η σκηνή διαδραματίζεται σε ένα οικογενειακό τραπέζι, σκηνοθετικά μια ιδανική περίσταση για να εκφραστεί μια διαφωνία, που εκδηλώνεται με την αποχώρηση του Luke από το τραπέζι.

Ο Luke δοκιμάζει το φαγητό του Yoda στραβομουτσουνιάζοντας. Όταν ο Yoda δοκίμασε το φαγητό του Luke το έφτυσε αηδιασμένος, λέγοντας: «πώς έγινες τόσο μεγάλος, τρώγοντας αυτό;»

Το αγαπημένο φαγητό του Yoda, το οποίο δοκιμάζει ο Luke στο σπίτι του σοφού Jedi master, είναι ένα βραστό που αποτελείται από ρίζες, με σπόρους yarum (με τους οποίους φτιάχνει και τσάι), σπόρους μανιταριών, σπόρους galla (φυτό του πλανήτη του), και φλοιό από sohli. Ο Yoda φαίνεται να είναι χορτοφάγος, κάτι που ταιριάζει με την υπόλοιπή του ιδιοσυγκρασία.

Μα τι τρώνε στα Star Wars; Facebook Twitter

Ο Όμπι-Ουάν στους δρόμους της CoCo Town, σε ένα ήρεμο και παλιομοδίτικο ντάινερ γνωστό ως Dex's Diner. Εργάτες έρχονται εδώ για να φάνε ένα γρήγορο γεύμα και να μιλήσουν για πολιτική, σπορ και τρέχοντα γεγονότα. Μάγειρας και ιδιοκτήτης είναι ο Dexter Jettster, με πολύκροτο παρελθόν και πολλές εμπειρίες.

Όμως τι άλλο προσφέρει το ντάινερ του Dex; Ο κατάλογος είναι μακρύς – μεταξύ των εδεσμάτων περιλαμβάνονται:

Ομελέτα

«Oμελέτα από αυγά gartro και τυρί jerba»
(gartro: ζώο που μοιάζει με δράκο, jerba: ζώο που κατεβάζει γάλα)


Σαλάτα Xizor

«Φρέσκο μαρούλι Sizhrania με αλμυρά κρουτόν με αλάτι της θάλασσας Hocekureem»


Φιλέτα ψαριού

«Τέσσερα αφράτα φιλέτα daggert (δηλητηριώδες ψάρι) τηγανισμένα ελαφρά σε aola (λάδι του πλανήτη Kashyyyk) σερβιρισμένα σε ένα στρώμα από λάχανο της θάλασσας και σος ταρτάρ Iskalonia»μυστική συνταγή του πλανήτη Iskalon).

Το μπλε γάλα;

Μα τι τρώνε στα Star Wars; Facebook Twitter

 

Μα τι τρώνε στα Star Wars; Facebook Twitter

Το μπλε γάλα έχει εξάψει τη φαντασία πολλών φανατικών θεατών του Star Wars. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, είναι γάλα από θηλυκά Bantha. Το Bantha είναι ένα θηλαστικό πολύ ανθεκτικό που μπορεί να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες και εμφανίζεται σε διάφορους κόσμους. Έχουν ύψος μέχρι τρία μέτρα και μπορούν να ζυγίζουν μέχρι τέσσερις τόνους. Το γάλα τους είναι πλούσιο και αναζωογονητικό, μάλλον γλυκό. Με το γάλα αυτό γίνεται επίσης γιαούρτι, παγωτό και τυρί. Το ντάινερ του Dex το σερβίρει επίσης.


Σύμφωνα με τον Alton Brown, που εξετάζει το φαγητό από την επιστημονική του πλευρά, αυτό το μπλε γάλα δεν μπορεί να είναι από κάποιο θηλαστικό, και η εξήγηση είναι η εξής:


«Όλα τα γάλατα είναι κολλοειδή, ουσιαστικά νερό οποίο αιωρούνται σφαιρίδια λίπους και πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη και το λίπος διαχέουν το ορατό φως με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται λευκό. Τώρα, το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να είναι γαλαζωπό, γιατί χωρίς το λίπος αντανακλάται περισσότερο φως από μικρές συστάδες μορίων πρωτεΐνης, οι οποίες τείνουν να διαχέουν μικρότερα (μπλε) μήκη κύματος. Αλλά ακόμα και αν το γάλα ήταν τελείως χωρίς λιπαρά, δεν θα μπορούσε να είναι τέτοιο μπλε. Γιατί να έχουν οι αγρότες αποβουτυρωμένο γάλα; Δεν έχει νόημα. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια εντελώς εξωγήινη πρωτεΐνη, αλλά και αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει το μπλε χρώμα.» Κατά τη γνώμη του Brown, πρόκειται για φυτικό γάλα, όπως σόγια, και οι θετοί γονείς του Luke Skywalker είναι vegan.

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ