Φοιτητικές ταραχές στην Jamaica

Facebook Twitter
0

Ο Walter Rodney, εκτός από τις παραδόσεις του στην έδρα της αφρικανικής ιστορίας του Πανεπιστημίου UWI (University of the West Indies) του Kingston, έπαιρνε το λόγο και σε άτυπα "σεμινάρια" που οργάνωνε στην καρδιά των γκέτο της πόλης. Από τις συζητήσεις του με τους οπαδούς του κινήματος Ρασταφάρι προήλθε το βιβλίο του The Goundings with my Brothers που θεωρείται η Βίβλος του Black Power της Καραιβικής.

 

1. Demonstrators march down King Street in the vicinity of the Supreme Court buildings, heading for Harbour Street, where they held a meeting in front of The Gleaner Company headquarters.    

2. Maxwell Sylvester Carey, People's National Party member for South Eastern Westmoreland, removes the Mace, the symbol of parliamentary authority, to protest against the Gov expulsion of Dr W R. On the floor is Prime Minist Hugh Shearer.

3. Students of the University of the West Indies break through a police cordon along Mona Road, St Andrew, in 1968. The cops, armed with tear gas cannisters and riot batons, are in hot pursuit.

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς και πολλοί τραυματίες ήταν ο απολογισμός των ταραχών.

 

Ομιλία του Walter Rodney. Δεκαετία του '60.

Φωτ. κάτω αριστερά : o Walter Rodney συνομιλεί με τον Cheddi Jagan. Νικητής των εκλογών του 1953, ο Cheddi Jagan παρέμεινε μόλις 133 μέρες Πρωθουπουργός, επειδή δεν ήταν αρεστός στον Churchill που τον θεωρούσε "κρυπτοκομμουνιστή". Επανήλθε όμως στην εξουσία, κι από το 1991 εώς το 1997 διετέλεσε Πρόεδρος της Guyana.

 

Cyril Lionel Robert James, κορυφαίος διανοητής της Καραιβικής, ίνδαλμα του Walter Rodney. Μπορούσε με την ίδια άνεση να γράφει για την ιστορία και την αισθητική του κρίκετ, την πάλη των τάξεων, τον Herman Melville (του αφιέρωσε μία μελέτη), την τέχνη, τη φιλοσοφία, τον παναφρικανισμό... Σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά νέων μαύρων και ακροαριστερών αγωνιστών. Αντισταλινικός, είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Trotsky γύρω από το "ζήτημα των Μαύρων".

 

Στις 13 Ιουνίου του 1980, ένα μήνα μετά την επιστροφή του από τη Zimbabwe και τις εκδηλώσεις για την Ανεξαρτησία της χώρας, , ο Walter Rodney δολοφονείται στο Georgetown μέσα στο αυτοκινητό του από μία βόμβα τοποθετημένη σε γουόκι τόκι. Δράστης της δολοφονίας ο λοχίας Gregory Smith, ο οποίος κατέφυγε μετά το εγκλημά του στη γαλλική Guyana.

 

Το μνημείο για τον Walter Rodney. Hadfield Street, Georgetown. Φωτ. Μennodigitaal.

 

Φωτ. Μennodigitaal.

 

Φωτ. Μennodigitaal.

 

Το σημείο της δολοφονίας του Walter Rodney στη John Street, πίσω από τις φυλακές του Camp Street.

Ο Πρόεδρος της Guyana Linden Forbes Sampson Burnham. Θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για τη δολοφονία του Walter Rodney,  με την πιθανή συνδρομή της CIA.

 

Reggae Fi Radni, Linton Kwesi Johnson. Live, 1984. Τραγούδι αφιερωμένο στον Walter Rodney.

 

Στα χρόνια της βρετανικής Guyana. Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Fogartys Georgetown". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Luxury Liner No 5". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Wismar". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Furniture Store (probably Port of Spain)". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Grumman Docking at Mackenzie". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

"Guest House Georgetown". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Club pool". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Bauxite Plant". Φωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

Landrover στα μεταλλεία βωξίτηΦωτ. Pauline-John Grimshaw.

 

"Suripanna on the Demerara River". Φωτ. Evan Wong. Η εταιρεία εξόρυξης DEMBA δίεθετε το ταχύπλοο Suripanna για τη μεταφορά των στελεχών της. Φωτ. Evan Wong (πατέρας του μπλόγκερ - Guyana Then and Now).

 

"Uncle John hoists me in the air". Φωτ. Evan Wong.

"Me on the Polaris (Torpedo Recovery Boat)". Φωτ. Evan Wong.

 

"Mackenzie Sand hills (1956), My Mother and I". Φωτ. Evan Wong.

 

"Three DEMBA engineers, French, Canadian and Guyanese, my Dad (right)". Φωτ. Evan Wong.

 

Η βρετανική Guyana το 1965.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ