Απεργία την Πρωτομαγιά

«HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία.

 «HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Facebook Twitter
0

Αργυρώ Μποζώνη 

 «HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Facebook Twitter

 Το Σάββατο 7 Ιουνίου, με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του ολοκληρώνεται το πολιτιστικό πρόγραμμα «Heaven On Earth?»! Στο παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας θα γίνουν έντεκα παραστάσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Πλύμουθ και στη Σαραγόσα.

 

Η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια», η Βάνα Πεφάνη και οι καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θα παρουσιάσουν ένα έργο εμπνευσμένο από το διάσημο συγγραφέα και ακτιβιστή Ζαν Ζενέ και το έργο του.

 

 «HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Facebook Twitter

 

Για περάστε! για περάστε! Ελάτε να δείτε το ποτάμι που βγάζει φωτιές! Τον κύριο Ήλιο να φωτίζει τη νύχτα! Τον γελωτοποιό να κάθεται στο θρόνο του βασιλιά! Τους νεκρούς να περιφέρονται με έναν καθρέφτη στο χέρι! Μάγοι! Ακροβάτες! Δράκοι και βρικόλακες!

 

Ένα ταξίδι σε μια θάλασσα ανθρώπων. Μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα. Μια σιωπή όταν οι άλλοι μιλούν ακατάπαυστα. Μια διάθεση να ξεφύγουμε από τα δεδομένα και τελικά μια ελπίδα ότι στο χέρι μας είναι να χαμογελάσουμε λοξά, στον ψεύτικο αληθινό κόσμο. Αφορμή η φαντασία του Ζαν Ζενέ, καράβι μας η ανάγκη για περιπέτεια και επιβάτες κάποιοι 'άμυαλοι' καλλιτέχνες. Προορισμός άγνωστος- όπως οφείλει να είναι. Στάση για ανεφοδιασμό ψυχής και κουράγιου το λιμάνι της Ελευσίνας.

 

Για την παράσταση μιλήσαμε με τη Βάνα Πεφάνη που σκηνοθετεί την παράσταση

 

Θα μας μιλήσετε για το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα;

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συμμέτοχη 6 χωρών. Το μόνο Ελληνικό πρόγραμμα που επιδοτείται φέτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αγγλία, η Τουρκία, η Γαλλία και η Σ' έναν κόσμο που διαιρείται, διαμορφώνεται, κατασπαράσσεται και παραπαίει, έξι χώρες και αρκετοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω της θάλασσας, με στόχο την παράσταση «HEAVEN ON EARTH?» Ο Ζαν Ζενέ ήταν η έμπνευση, οι συνθήκες που ζούμε ήταν η αφορμή, η ανάγκη να ανταλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ήταν η αιτία. Ιταλία.

 

Τι είναι το «HEAVEN ON EARTH?»

Το «HEAVEN ON EARTH?» είναι μια παράσταση, που ο ήρωας της – ένα νέο παιδί του σήμερα - ανακαλύπτει κάποιο χειρόγραφο του Ζενέ και διαβάζοντάς το, έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα και τους ήρωες του έργου του. Είναι μια παράσταση που χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη θεάτρου και θεάματος, που μάγοι είναι οι ηθοποιοί, ακροβάτες οι άνθρωποι που ζουν την κάθε μέρα τους σε τεντωμένο σχοινί, δράκοι όλοι οι φόβοι και οι κακίες που υπάρχουν μέσα μας και βρυκόλακες όσοι τρέφονται από μας. Μια παράσταση που παραλληλίζει το χθες και το σήμερα και ανακαλύπτει αφόρητες ομοιότητες. Με κινηματογραφική αφήγηση και σκηνοθεσία, γρήγορους ρυθμούς, 25 άτομα πάνω στην σκηνή (13 ηθοποιούς - χορευτές και 12 σπουδαστές της Δραματικής σχολής Πετρας) το «Heaven on earth?» είναι ουσιαστικά ένα έργο για την κοινωνική αδικία, τη βία που συνδέει θύτες και θύματα, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, ένα έργο που αναμιγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με την βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.

 

Μιλήστε μας για την ιδέα του να ενώσετε καλλιτέχνες από διάφορες χώρες

Η ιδέα του προγράμματος και στόχος, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων και όλοι μαζί να προσπαθήσουν για τον δικό τους Παράδεισο στη γη. Γιατί ο Παράδεισος θέλει ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σκεφτούμε ελεύθερα και να πράξουμε και όχι να περιμένουμε από τους άλλους θαύματα και σωτηρία. Το θαύμα στη ζωή μας μόνο εμείς μπορούμε να το προκαλέσουμε. Και ναι, στο τέλος υπάρχει ελπίδα γιατί ένα βιβλίο -η τέχνη γενικότερα- μας βοηθάει να δραπετεύσουμε από τις ζωές μας, να χαμογελάσουμε στραβά σε όσους με αδιαφορία μας οδηγούν στην καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας. Ναι, τελικά πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους. Ευτυχώς.

 

 «HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Facebook Twitter

 «HEAVEN ON EARTH?» Μια διαδραστική περφόρμανς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία. Facebook Twitter

 

Συντελεστές  της παράστασης:

Κείμενο- σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειρόπουλου

Φωτισμός:  Στέλλα Κάλτσου

Κίνηση: Γιώργος Μάτσκαρης

Χορογραφίες: Γιώργος Μάτσκαρης  (Ελλάδα ) - Victor  Himenez (Ισπανία)

Video Art: Νίκος Γιαβρόπουλος

Μουσική: DNA LAB Αλέξανδρος Χρηστάρας- Μιχάλης Νιβολιανίτης

Μάσκες: Τονια  Βασιλάκου  Illusrations  comfuses

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος  Μητρόπουλος- Λία Ευαγγελάτου- Σιμόνη Γιαννάτου

Φωτογραφίες:  Γιωργος Στριφτάρης-Γιάννης Καρκανέβατος 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ-ΧΟΡΕΥΤΕΣ:

Ιερώνυμος  Καλετσάνος  -Κυριάκος Κοσμίδης -  Γιώργος Στριφτάρης- Βασίλης Αφεντούλης-Νίκος Ιωαννίδης- Νικολίνα Μουαΐμη -Βάνα Πεφάνη-Μαργαρίτα Παπαντώνη- Δημήτρης  Κάτσης -Σταυρούλα Οικονόμου (Ελλάδα)  Mattia Furlan –Elena Gil Mas (Ισπανία) και  Sinan  Temilzap (Τουρκία)

Από το Σάββατο 7 Ιουνίου έως την Τρίτη 17 Ιουνίου, καθημερινά στις 21:15 Στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας.

 

 

 

 

 

 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ