Last_Night_I_Dreamt* Από τον Πάνο Μιχαήλ

Last_Night_I_Dreamt* Από τον Πάνο Μιχαήλ Facebook Twitter
6

Υπάρχει κάτι ποιητικό στην απεικόνιση ανθρώπων, τοπίων, κτιρίων στις μετασοβιετικές δημοκρατίες.
 
Έχω την αίσθηση πως έχει να κάνει με αυτή την ιδιάζουσα εκτίναξη από την σοβιετική φορμόλη στην αστραπίαια και ηδονική αύρα του καπιταλισμού.
 
Σαν μια παρέα που μαγεύτηκε από τα μελαγχολικά μπιτ μιας ντίσκο και όταν το πρωι ξημέρωσε συνειδητοποίησαν πως διασχίσαν την πολιτική σαβάνα με μόνη αποσκευή την αυτοπροστασία της ανθρώπινης συνείδησης απέναντι στην τρέλλα και την σκληρότητα των (όποιων) καθεστώτων.
 
Οι φωτογραφίες του αμερικανολιθουανού φωτογράφου Andrew Miksys με τον τίτλο DISKO οι οποίες αποτυπώνουν κάτι από την παρακμιακή γοητεία των λιθουανικών ντισκοτέκ της post soviet εποχής κάτι τέτοιο μου μετάδωσαν.
 
Μια μεταταρκοφσκική μελαγχολία με φόντο τα ορφανά σώματα της πρότερης κατάστασης, την αμηχανία τους, τα λιγωμένα τους βλέμματα, τα αινιγματά τους, τον κόσμο της παλιάς εκδοχής που αφήσαν πίσω και τον νέο κόσμο μέσα στον οποίο κολυμπούν.
 
Δείτε αυτές τις φωτογραφίες. Απεικονίζουν εξαιρετικά έναν κόσμο εύθραυστο, όπως είναι οι νέοι, στο αμφίδρομο πέρασμα από την αυστηρότητα και την πειθαρχία στην ηδυπάθεια της φύσης των σωμάτων και από κει στην γνωριμία με το "νέο" πρόσωπο της μητέρας-πατρίδας τους.
 
Που όπως κάθε μητέρα βέβαια αιωρείται από πάνω τους απείρως θελκτική και μαζί ηδονικά απειλητική.
 
Σαν μια ρευστή νύχτα στο θαλερό dancefloor μιας παρακμιακής ντισκοτέκ στην άκρη της πόλης.

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Η αισθητική των σκυλάδικων ήταν όντως ανατριχιαστική.Πάντως τα καλύτερα μου γλέντια τα'χω κάνει σε σκυλάδικα(γεια σου ρε Γιαννάκη Κόλλια...).
Τα σκυλάδικα που συχνάζει ο μέσος έλληνας και ειδικά τα επαρχιακά είναι καλύτερα; Θυμάμαι όταν σπούδαζα Πάτρα είχε πρόγραμμα η γυναίκα με το βόα, ο διασκεδαστής νάνος Γιγαντάκης και τέλος το μεγάλο όνομα της βραδιάς ο performer Πρόδρομος Καθηνιώτης. Για κάποιο λόγο ποτέ δεν κοιτάμε τα δικά μας χάλια και προσπαθούμε να βγάλουμε μίζερους και αποτυχημένους τους άλλους λαούς, για να αισθανθούμε ανεβασμένο το ηθικό. Εγώ πάντως δε βλέπω κάτι το παρακμιακό στις εικόνες, απλά φτώχια. Οι προθέσεις είναι πιο τίμιες από το βλαχομπαρόκ ελληνικό μπουζουκοτσιφτετέλι.
Μόνο από γεωγραφική και διανοητική απόσταση ασφαλείας μπορεί να πετύχει η εξιδανίκευση της μιζέριας,της απελπισίας, της ένδειας και της υποβόσκουσας βίας. (με άλλα λόγια: κάτι μου λέει ότι οι ίδιοι το σκηνικό δε το βρήσκανε καθόλου 'γοητευτικό').