ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Είναι ολοφάνερο πως ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά

Είναι ολοφάνερο πως ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά Facebook Twitter
16

Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο και τον M.Hulot

Είναι ολοφάνερο πως ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά Facebook Twitter
Φωτο: Δημητρης Μαραγκόζης

Ποια είναι τα όρια της σάτιρας; Ποιος ορίζει τι είναι βλάσφημο και τι όχι; Μπορεί η ελευθερία της έκφρασης να έχει περιορισμούς και πόσο μπορεί να ισχύει το «δεν φοβάμαι» σε μια χώρα που –σύμφωνα με τα προεκλογικά μηνύματα- θα χρειαστούν πολλές γενιές η κοσμική εξουσία να διαχωριστεί από την θρησκευτική;

Η συνέντευξη με τον Φίλιππο Λοΐζο έγινε δυο ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην εφημερίδα Charlie Hebdo που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και γέμισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μήνυμα «είμαστε όλοι Σαρλί». Και ενώ οι Σαρλί αυτού του τόπου σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη βγήκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στην τρομοκρατία και υπέρ του δικαιώματος της έκφρασης χωρίς φόβους και περιορισμούς [και πολύ καλά έκαναν], ο Φίλιππος έχει καταδικαστεί σε 10μηνη φυλάκιση για καθύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση, εξαιτίας της σατιρικής σελίδας που είχε φτιάξει στο facebook ως Γέροντας Παστίτσιος. Τον συνέλαβαν, τον έριξαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, τον αντιμετώπισαν σαν εγκληματία και τον καταδίκασαν για τις «βλάσφημες προθέσεις» του, χωρίς να γίνουν μαζικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στα social media ούτε ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων. Στο μεταξύ, έχουν μείνει λιγότερο από δυο εβδομάδες για τις εκλογές, κανείς από αυτούς που διεκδικούν την εξουσία δεν τολμάει να μιλήσει για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

Η δίωξη-στοχοποίησή μου ήταν πολιτική διότι ξεκίνησε από την Βουλή. Το μοναδικό κοινό στοιχείο που εντοπίζω είναι αυτό της λογοκρισίας και της τρομοκρατίας.

Πώς σχολιάζεις αυτό που έγινε στο Παρίσι; Ζούμε εποχές σκοταδισμού;
Αυτό που συνέβη στο Παρίσι αποτέλεσε πλήγμα για όλες τις αξίες και κυρίως τις κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού και μιλάω για την πολυπολιτισμικότητα, την ανοχή στην διαφορετικότητα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες θα αμφισβητηθούν στο μυαλό πολλών σύγχρονων πολιτών της δύσης. Οι άνθρωποι που υφίστανται δυνατό σοκ είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στις δηλητηριώδεις ρητορικές του φανατισμού και του ολοκληρωτισμού. Η Γαλλία ετοιμάζεται να περάσει μια σκοτεινή καμπή με την ακροδεξιά να σημειώνει τρομακτική άνοδο και φυσικά να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: Να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ήταν επίσης και ένα ψυχολογικό πλήγμα για μένα. Η εφημερίδα Charlie Hebdo με είχε στηρίξει εξαρχής και είχα την τύχη να μιλήσω με τους συντάκτες της σε μια συνέντευξη που τους είχα παραχωρήσει. Ήταν αναστατωμένοι και μου έκαναν ένα σωρό ερωτήσεις. Πώς έγινε η σύλληψη, τι νοοτροπία έχουν οι Έλληνες, για την ψυχολογική μου κατάσταση, ποιοι με στηρίζουν, για την άνοδο του ναζισμού κτλ. Η δύση θα βιώσει μια σκοτεινή περίοδο αλλά όχι σκοταδισμού, τουλάχιστον όχι θρησκευτικού. Σκοταδιστικές εποχές βιώνουν και βίωναν ανέκαθεν οι λαοί της ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Είναι ολοφάνερο πως ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά Facebook Twitter
Φωτο: Δημητρης Μαραγκόζης

Πόσο μπορεί να σχετιστεί με τη δική σου περίπτωση;
Ελάχιστα. Η δίωξη-στοχοποίησή μου ήταν πολιτική διότι ξεκίνησε από την Βουλή. Το μοναδικό κοινό στοιχείο που εντοπίζω είναι αυτό της λογοκρισίας και της τρομοκρατίας. Με συνέλαβαν με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες, έψαξαν όλο το σπίτι μου μήπως και βρουν τίποτα εξτρά ενοχοποιητικά στοιχεία (εξέταζαν και το ενδεχόμενο μην είμαι τρομοκράτης), με έριξαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, κατάσχεσαν τον υπολογιστή μου και τέλος με καταδίκασαν με το στανιό, χωρίς να υφίσταται κάποια καθύβριση θρησκεύματος. Μια κατηγορία που μου φόρτωσαν και κουβαλάω ακόμα στη καμπούρα μου, διότι έχω κάνει έφεση. Είναι ολοφάνερο πως ήθελαν να με τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Τι πιστεύεις ότι ενόχλησε πιο πολύ στον Πατέρα Παστίτσιο;
Η αλληγορική μου ταυτότητα. Κάποιος αμφισβητεί, αντί να κάτσει να δει τηλεόραση, προπαγανδίζει τις δικές του ιδέες και εκφράζεται ελεύθερα από το διαδίκτυο κάτω από την κουκούλα της ανωνυμίας, έχοντας παράλληλα πολλούς αποδέκτες. Στις ανατολίτικες χώρες το internet είναι μονίμως μέσα στο στόχαστρο των εγχώριων καθεστώτων.

Ποια ήταν η κατηγορία ακριβώς και με ποιο σκεπτικό σε καταδίκασαν;
Με συνέλαβαν με δύο κατηγορίες. Αυτή της βλασφημίας (πταίσμα) και της -κατ' εξακολούθηση- καθύβρισης θρησκεύματος (πλημμέλημα). Έπειτα αφαίρεσαν την πρώτη και κράτησαν τη δεύτερη που είναι και η πιο βαριά. Τελικά το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν υφίσταται κατ' εξακολούθηση καθύβριση αλλά πρόθεση καθύβρισης διότι δεν διέγραφα «προσβλητικές» αναρτήσεις των επισκεπτών της σελίδας. Έφαγα 10 μήνες για τις «βλάσφημες προθέσεις» μου. Είναι να γελάς.

Στη συνέχεια της συνέντευξης: Η περιπέτεια του 'Παστίτσιου', τα επόμενα σχέδια και η ζωή του τώρα στον Βόλο.

>>> Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

 

 

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Ο άνθρωπος απλά έχει δίκιο!Πρέπει να είσαι πρύτανης για να το καταλάβεις αυτό?...ολα τα υπόλοιπα είναι ψευτοπαλικαρισμοί και δηθενιές από τύπους που τους έχω πιάσει κατά καιρούς να υιοθετούν αντίθετες και αντικρουόμενες απόψεις κατά το δοκούν.Αν βγαίνεις σαν charlie στα "συντάγματα" και στις πλατείες από θέση και όχι επειδή βγήκε και η γκόμενα από το δίπλα γραφείο ή επειδή αυτό τώρα είναι mainstream ,τότε θα υπερασπιστείς και το δικαίωμα του ανθρώπου αυτού να γράφει ότι θέλει και να σατυρίζει χωρίς να προσβάλει οποιαδήποτε παρανοική λατρεία σε κάποιον που και η θρησκεία δεν τον θεωρεί τίποτα παραπάνω.Η Ελευθερία ,αγαπητοί μου ,δεν είναι τριγωνομετρία ,είναι το πιό απλό πράγμα του κόσμου ,ή έχεις ελευθερία ίδια με όλους ή όχι.Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν δικαίωμα να γράφουν ότι θέλουν σε κάποια περιθωριακή εφημερίδα στην Γαλλία ενώ ένας blogger το δεν το έχει. Το ίδιο δεν είχε γίνει τότε με την περίπτωση του ¨Γέροντα" +ευλόγιστον+ κομψοδάκτυλου ,τηλεσαβουροπώλη και με το κυνήγι και εν τέλη την σύλληψη που στιγμάτισε την ζωή του Κου Αντώνη Τσιπρόπουλου ,χωρίς ο άνθρωπος να έχει την παραμικρή ανάμιξη?Ποιός ενδιαφέρθηκε για αυτήν την περίπτωση ,εκτός από κάποιες πνιγμένες φωνές των bloggers που στο κάτω κάτω δεν μας άκουγε κανείς?...ακόμα έχω τα απειλητικά σχόλια των επιτελών του στο blog μου.Αν θέλουμε να είμαστε προοδευτικοί ,δημοκράτες και πολιτισμένοι θα πρέπει εκτός από το να δηλώνουμε "charlie" τουλαχιστον να αναγνωρίζουμε το ίδιο δικαίωμα στον κύριο Λοίζο και να δικαιώνουμε τον Κο Τσιπρόπουλο.
Τα είπε μόνος του αλλά δεν τo έκανε πράξη, αφού προφανώς ο ίδιος δεν ανέχεται την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και χλευάζει οτι δεν του αρέσει.Είπε λοιπόν ο κύριος Λοιζος: "...Αυτό που συνέβη στο Παρίσι αποτέλεσε πλήγμα για όλες τις αξίες και κυρίως τις κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού και μιλάω για την πολυπολιτισμικότητα, τ η ν α ν ο χ ή σ τ η ν δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ό τ η τ α και των α ν θ ρ ω π ί ν ω ν δ ι κ α ι ω μ ά τ ω ν, οι οποίες θα αμφισβητηθούν στο μυαλό πολλών σύγχρονων πολιτών της δύσης. "Τα είπε με διαφορετικό πρόσημο αλλά με τον ίδιο σκοπό της ανοχής της διαφορετικότητας και ένας Γάλλος σήμερα, ο σκηνοθέτης Luc Besson σε ανοικτή επιστολή του προς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ο οποίος όμως πραγματικά ανέχεται την διαφορετικότητα:"...Αδερφέ μου, εάν ήξερες πόσο πολύ πονάω για σένα σήμερα, για σένα και την όμορφη θρησκεία σου που τ η ς έ χ ο υ ν ε π ι τ ε θ ε ί , τ η ν έ χ ο υ ν ε ξ ε υ τ ε λ ί σ ε ι τ η ν έ χ ο υ ν π α ρ α μ ε ρ ί σ ε ι. Ξεχνάνε την δύναμη σου, την ενέργεια σου, το χιούμορ σου, την μεγάλη καρδιά σου και την αδελφικότητα σου. Είναι άδικο και μαζί θα διορθώσουμε αυτή την αδικία."
Μονο με χωρες τυπου Ιραν μπορουμε να συγκριθουμε οταν γινονται τετοια πραγματα. Ποια ευρωπαικη ενωση και ποια ευρωπαικα ιδεωδη?Αν ομως οι κακοι ειναι οι μουσουλμανοι τοτε ειμαστε ολοι Charlie.Η νεοελληνικη υποκρισια στο μεγαλειο της.
αντε να το ξαναγραψω να ξεστραβωνομαστε: ενας απο τους μεγαλους μυθους που κυκλοφορουν ειναι μονο στην Ελλαδα εκκλησια και κρατος δεν ειναι πληρως διαχωρισμένα ακομα.Στην πραγματικοτητα το μονο κρατος που ειναι πληρως διαχωρισμένα λογω ιστοριας και Γαλλικης Επαναστασης (εκει οι παπαδες επιναν το αιμα του λαου μαζι με τον βασιλια, εδώ την αντιστοιχη περιοδο το επινε ο Βεζυρης και ο Χαλίφης) ειναι η Γαλλικη Δημοκρατια.Στην υπολοιπη Ευρωπη τωρα ας δουμε δυο γρηγορα παραδειγματα: η πατριδα του γρηγορου ιντερνετε, της τελειας παιδείας, της ερευνηας και της υψηλής ανάπτυξης ... Φιλανδία εχει οχι μια αλλα δυο κρατικες εκκλησιες (μια ορθοδοξη μια προτεσταντικη), εχει κατι σαν ... αγιασμο στην τελετη εναρξης της νεας βουλής οπως επισης και θρησκευτικα στο σχολείο.Αντίστοιχα στην Αγγλία επικεφαλής της Αγγλικανικης Εκκλησίας ειναι η ... Βασίλισσα.Μην αρχισω και γραφω για το αλλο παραδειγμα αναπτυξης και τιγρη την Ιρλανδια στην οποια η αμβλωση ειναι περίπου ... παρανομη λογω πανισχυρης καθολικης εκκλησιας και αντιστοιχης επιροης στον πλυθησμο. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτη τη στιγμή είναι οι σχεσεις εκκλησιας κράτους μονο για καποιον που υποκρινεται σε αλλη εποχη (ισως 1950 ή 1400) σε άλλη χωρα. Υποθέτω οτι οι ιδιοι θεωρουν οτι ο ... χριστιανικος φανταμενταλισμος θεριευει στην Ευρωπη κλεινοντας τα ματια σε φονταμενταλισμους που ειναι εδώ με σαρκα οστα και σφαιρες. Και αν οι σχεσεις αυτες ειναι οντως προβλημα γινεται συζήτηση σε ολη την Ευρωπη, οπως εδώ.
Σε ποια χωρα του κοσμου εχεις δει κληρικους να μετακινουνται με ελικοπτερα σαν golden boys και να κλεινουν συμφωνιες με επιχειρηματιες και πολιτικους?Καπως ετσι ηταν η καθολικη εκκλησια πριν απο καμια 500 χρονια και καποιοι το αλλαξανε.Εδω ουτε το 2500
Προσωπικά βρίσκω λίγο ατυχή την σύγκριση. Νομίζω πως στην εποχή μας που ολα εχουν ειπωθει και ολα τα εχουμε δει μονο το κακογουστο μας σοκαρει. Το photoshop του κυριου Λοιζου δεν εχει καμμια σχεση με τα σκιτσα των δημιουργων της C.H., δεν λεω πως του αξιζει να παει φυλακη για αυτο αλλα η συγκριση ειναι αποτυχημενη. Ο κος Λοιζος, σε αντιθεση με τους ανθρωπους που δολοφονηθηκαν στο Παρισι, δεν ειναι ουτε ηρωας ουτε μαρτυρας τουλαχιστον στα δικα μου ματια. Η ελευθερια της γνωμης καλως η' κακως ειναι αναφαίρετο δικαιωμα και του αναγνωστη η' του ακροατη μου. Η ασυδοσια της γνωμης δεν ειναι δικαιωμα κανενος. Πρεπει λιγο να στριμωχτούμε για να χωρεσουμε ολοι μαζι σ αυτον το κοσμο.
Η καταδίκη αυτού του τύπου ειναι γελοία και υπερβολική...όπως ήταν βέβαια και η συμπεριφορά του.Στη ζωή μου έχω μάθει να σέβομαι τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του διπλανού γιατί έτσι ειναι η δημοκρατία..Θέλει να πιστεύει οτι θα τον σώσει ο Χριστός, ο Αλάχ και ο Βούδας??Δεν έχω κανένα πρόβλημα αφού δεν παρεμβαίνει στη ζωή μου!!Το να προκαλείς ακατάπαυστα με σάτιρα τύπου Σεφερλή δεν σε βγάζει πουθενά ούτε σε κάνει καλύτερο..Ίσα ίσα φανερώνει ένα δίχως νόημα κόμπλεξ.Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας στην Ελλάδα έχει γίνει εδώ και χρόνια... ο τελευταίος που προσπάθησε να παρέμβει εκφράζοντας άποψη ήταν ο Χριστόδουλος και το κοινό του ήταν παππούδες, γιαγιάδες και γραφικοί.Το ότι κάνουν ένα ευχέλαιο πριν απο κάποια ορκομωσία ειναι στό πλαίσιο του εθίμου και μέχρι εκεί.Κράξτε ελεύθερα..
"Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας στην Ελλάδα έχει γίνει εδώ και χρόνια"Το να αισθάνεται ότι δε επηρεάζεσαι προσωπικά, από το στάτους κβο, είναι σεβαστό αλλά θα πρότεινα: 1. Ας μην λέμε ό,τι θέλουμε σε σχέση με τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ο οποίος δεν υφίσταται στην χώρας μας. 2 Ας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε άλλους ανθρώπους να επηρεάζονται (διότι αποτελούν στόχο των βελών την Εκκλησίας), είτε είναι πιστοί Χ (Ο), είτε όχι.http://tvxs.gr/news/ellada/ellada-2013-theokratia-i-kosmiko-kratos
Αναρωτιέμαι αν θα έλεγες τα ίδια αν είχε διακωμωδήσει το Ολοκαύτωμα ή γενικά ότιδήποτε έχει σχέση με Εβραϊσμό και είχε τιμωρηθεί...αλλά τότε φαντάζομαι η τιμωρία του θα ήταν δικαιολογημένη...σωστά;
Οποιαδηποτε τιμωρια εξαιτιας σατιρας η διακωμωδησης θα τη θεωρουσα αδικη και παραλογη. Ομως, δεν καταλαβα τι ειδους συμπερασμα ειναι αυτο που βγαλατε για μενα. Γνωριζομαστε κ."trollolo"?
Το περιστατικο με τον παστιτσιο εγω τουλαχιστον το αποκαλω Καταντια. Καταντια ενος θρησκοληπτου κρατους. Εσεις μπορει να το λετε εθνικη υπερηφανια, τι να σας πω? Κρατηστε την αποψη σας αλλα αφηστε και τους αλλους να εχουν την δικια τους.
Οσο και αν συμφωνω για το απαραδεκτο της ποινης του (αντιστοιχο ποινης για πλειαδα αδικηματων, δεν εβαλες ζωνη, εκανες γκραφιτι, εβαλες φρεσκο χταποδι στην καταψυξη και οχι στην ψυξη - ναι αυτο εχει αντιστοιχη ποινή...!) και σημειωνω το χαρακτηρα διωγμου που πήρε, δεν αξιζει να αφηνουμε ασχολιαστα καποια σημεια τα οποια εχουν θέματα:Λεγεται λοιπον:"Η δύση θα βιώσει μια σκοτεινή περίοδο αλλά όχι σκοταδισμού, τουλάχιστον όχι θρησκευτικού. Σκοταδιστικές εποχές βιώνουν και βίωναν ανέκαθεν οι λαοί της ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πηγή: www.lifo.gr"τι οριενταλισμος ειναι αυτός? Να πληροφορήσω ότι Ιερα Εξέταση ειχε μονο η Δύση όχι ο Ανατολικός κόσμος.Επίσης :"Η Γαλλία ετοιμάζεται να περάσει μια σκοτεινή καμπή με την ακροδεξιά να σημειώνει τρομακτική άνοδο και φυσικά να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: Πηγή: www.lifo.gr"Οταν ο Ισλαμικος Εξτρεμισμος ειναι εδώ, εξισου επικίνδυνος με την Ακροδεξια, ειναι πολύ βολικό να τον ξεχνάμε και να μην λεμε λέξη...Ο νομος περι βλασφημιας δεν ειναι πολύ συμβατος με τους νόμους του κατεξοχην ευρωπαικου κοσμικου κρατους, της Γαλλίας αλλά υπαρχει λοιπον εκτος των αλλων για να μην βγει κανενας βλαμενος Χρυσαυγιτης να καψει το Κορανι, οπως πχ εχει δικαιωμα εφοσον το Κορανι ειναι δικο του στην Αμερικη...