Πώς προέκυψε το έργο αυτό;

Ξεκινήσαμε με μία ιδέα σε ένα στούντιο δραματοθεραπείας και με δικές μου παρεμβολές, δημιουργήσαμε το έργο «Η τελευταία βασίλισσα».

 

Περί τίνος πρόκειται;

Είναι ένα έργο το οποίο εξιστορεί την απότομη πτώση της αριστοκρατίας και της αστικής τάξης, του κεφαλαίου γενικότερα. Περιγράφει την πτώση του συστήματος της πυραμίδας του καπιταλισμού και τις συνέπειες της υπέρμετρης λαιμαργίας της εξουσίας.

 

Πού διαδραματίζεται;

Το σκηνικό μου είναι ένα βουλκανιζατέρ όπου βλέπουμε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, κι εκεί μέσα, άνθρωποι και ζώα, αριστοκράτες και ποντικοί συμβιώνουν μαζί. Σ’ αυτή λοιπόν την παρέα γίνονται διάφορα ευτράπελα ενώ τους καθοδηγούν η δίψα και η πείνα. Εμφανίζεται μία βασίλισσα με την κόρη της, οι οποίες κουβαλάνε μερικά ρετάλια από την παλιά τους δόξα, παλιόρουχα και συνήθειες της παλιάς τους ζωής. Τότε διεισδύει ένας ζωόμορφος επισκέπτης που ανατρέπει τα πάντα, σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας ακόμα και σεξουαλικά. Επίσης περιβάλλονται από μία υπηρέτρια -την οποία υποδύεται μία σοπράνο και εκφράζεται μέσα από την όπερα-, κι έναν γελωτοποιό ο οποίος είναι ο εραστής της βασίλισσας, αλλά κάνει και τον δικηγόρο. Όλοι, κατά τη διάρκεια του έργου, αλλάζουνε ιδιότητες. Εξάλλου, η κρίση δεν μας έχει αλλάξει όλους;

 

 

 

Οπότε οι χαρακτήρες τους είναι περισσότερο συμβολικοί;

Υπάρχει μία πληθώρα συμβολιστικών στοιχείων, πρωταγωνιστεί η αλληγορία και γενικώς δημιουργούνται ιλαροτραγικές καταστάσεις. Όλοι και όλα μεταλλάσσονται, οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται διάφορα, ένας απόηχος της εξουσίας της βασίλισσας. Πρόκειται για θέατρο του παράλογου μαζί με σκληρό θέατρο με κανιβαλιστικές σχέσεις. Λένε ξεδιάντροπα οι άνθρωποι της εξουσίας: «Θέλω να τον φάω».

 

Γιατί σήμερα αυτό το έργο;

Γιατί σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα! Όλοι έχουν καταντήσει ή υποδύονται τους πρώην πλούσιους. Κυριαρχεί η ντεκαντάνς, οι διαπλοκές της εξουσίας, η δίψα και η πείνα σε όλα τα επίπεδα. Και η ιστορία κάνει κύκλους. Το έργο παντρεύει τον Μπέκετ με τον Ζαρύ, τον Μπρεχτ με τον Κοπί, τον Ιονέσκο με τον Αρτώ.

 

 

Η τελευταία βασίλισσα

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βάλια Μωραϊτοπούλου, Καίτη Σαμαρά, Χάρης Δεληνικόπουλος, Γιάννης Κιντάπογλου, Σάκης Κολότσιος και Ρία Μιχαηλίδου.

Σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική επιμέλεια: Ηρακλής Τ.Δούκας Κοστούμια: Ηρακλής Τ. Δούκας και Κική Ιωαννίδου Φωτισμοί: Στέλιος Παπαναστασίου

Φωτογραφίες: Σοφία Ζωντανού

Βίντεο αρτ: Κώστας Εφραιμίδης Μακιγιάζ και Hair Styling: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

 

 

 

Θέατρο έξω από τα τείχη: 2310 210398

Παρασκευή-Σάββατο 21:15 Κυριακή 20:15