Ποιος είναι ο δολοφόνος;
Ποιος είναι ο δολοφόνος;

 

«Όσοι πιστοί προσέλθετε…», ξεκινούσε η ανάρτηση στο Facebook του Αθηναιολόγου Θωμά Σιταρά (διατηρεί και το μπλογκ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ στο LIFO.gr).

Και συνέχιζε: 

«Οι φίλοι της Παλιάς Αθήνας να σημειώσουν μια σπουδαία εκδήλωση των ATENISTAS που θα γίνει την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 11 το πρωΐ στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Για τουλάχιστον 4 ώρες το Κέντρο της πόλης μας θα πάρει το παλιό χρώμα μιας άλλης εποχής.

Θα έχετε την ευκαιρία ψάχνοντας τον δράστη ενός εγκλήματος που έγινε το 1924 να ζήσετε από κοντά τις πιο νοσταλγικές εικόνες.

Έχοντας συνδράμει και εγώ στην πολύμηνη προετοιμασία από ένα πλήθος ειδικών (αθηναιογράφοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί …) και εθελοντών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αξίζει να συμμετάσχετε με την παρέα σας».

 

 

 

Από την ιστοσελίδα των atenistas πήρα κι άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

 

«Την Κυριακή 16 Μαρτίου η ομάδα Πόλις των atenistas, με την υποστήριξη της πεπειραμένης σε παιχνίδια πλοήγησης ομάδας “Πλήρωμα 94″ από την Πάτρα,  σας προσκαλεί σε μια διαφορετικού τύπου αυτή τη φορά αποκάλυψη της αθηναϊκής ιστορίας, σε ένα μεγάλο παιχνίδι πόλης, ένα κυνήγι θησαυρού, εμπνευσμένο από την πιο γοητευτική εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας: το Μεσοπόλεμο!

Πόθοι, πάθη και έρωτες ξεδιπλώνονται σε 11 μεσοπολεμικά σημεία του κέντρου για να μεταφέρουν τους συμμετέχοντες στην Αθήνα του 1924. Ένας φόνος και η διαλεύκανση του θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της μεσοπολεμικής Αθήνας: η αρχιτεκτονική, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, η γενιά του ’30, η γένεση του Εθνικού Θεάτρου, οι μουσικές και εικαστικές επιρροές, τα λαϊκά και αστικά στρώματα, οι πρόσφυγες.

Αναζητήστε το δολοφόνο, ξεδιπλώστε το κουβάρι της ιστορίας, μεταφερθείτε στο μεσοπόλεμο και διεκδικήστε το δώρο του νικητή!».

 

===

 

 

Μίλησα με το Θωμά Σιταρά για το κυνήγι του θησαυρού και για τα αγαπημένα του πράγματα στην Παλιά Αθήνα.

 

 

 

Πόθοι και πάθη λοιπόν στην Παλιά Αθήνα, όπως τιτλοφόρησες το τελευταίο σου βιβλίο…

Και τι πάθη! Πολιτικά, αισθηματικά... Πάθη όλων των ειδών με ένα κοινό παρανομαστή: Το έντονο-ανεξέλεγκτο στοιχείο. Βλέπεις όλοι οι κρυφοσυντηρισμοί της ρομαντικής εποχής και της Belle Époque έπρεπε κάποια στιγμή να ξεσπάσουν. Οι πόλεμοι και οι κρίσεις σε προσγειώνουν ανώμαλα και σου επηρεάζουν την οπτική με την οποία βλέπεις τη ζωή.

 

 

 

 

Πώς θα περιέγραφες την Αθήνα αυτής της περιόδου;

Μια φανταστική πόλη. Ένα τέλειο σκηνικό. Ξέχασε τις πολυκατοικίες και γέμισε την Αθήνα με τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα που βλέπουμε ακόμη στην Πλάκα και του Ψυρρή. Γέμισέ τη με ωραίους ανθρώπους, τις Ατθίδες που αδυνατίσανε, φτιάξανε ωραίες γάμπες και προκαλούσαν αμέτρητους πόθους και συνεπακόλουθα πάθη, τις Σμυρνιές και τις λοιπές Προσφυγοπούλες πού έριξαν ένα λάγνο πέπλο πάνω από την πόλη, εκατοντάδες εμπόρους, επιστήμονες, βιοτέχνες που ήλθαν από απέναντι και ανεβάσανε τους παλμούς της πρωτεύουσας. Οι μυρουδιές. Αχ αυτές οι μυρουδιές! Τα σιροπιαστά και τα μεζελίκια μιάς άλλης κουζίνας. Η διάθεση για ζωή και διασκέδαση σε πείσμα πολέμων και κρίσεων. Και τέλος μια κοινωνική συνοχή που δεν θα ξαναζήσουμε, φοβάμαι, ποτέ πια.

 

  

Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε την οπτική του κέντρου της πόλης μας, έστω και μια μέρα;

Όχι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Κατ’ αρχάς αναμένεται πάρα πολύς κόσμος. Αυτό από μόνο του «δίνει αέρα στα πανιά». Δεύτερο ο κόσμος αυτός έρχεται με ενθουσιασμό και καλή προετοιμασία. Ενθαρρύνεται μάλιστα να υιοθετήσει ένα μεσοπολεμικό ύφος στην εμφάνισή του, ώστε να μπει καλύτερα στο πνεύμα της τότε εποχής. Οι atenistas έχουν αναρτήσει ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο που παρουσιάζει τις διαφορετικές όψεις εκείνης της εποχής (Πολιτική, Οικονομία, Κοινωνική Ζωή, Λογοτεχνία, Εικαστικές Τέχνες, Αρχιτεκτονική, Θέατρο, Μουσική). Το εξαιρετικό σενάριο, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις είναι του Βασίλη Δανέλλη.

Τα 11 σημεία [που θα πρέπει να εξερευνήσουν οι συμμετέχοντες, αναζητώντας τον δράστη του στυγερού εγκλήματος] καλύπτουν όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και θα είναι πραγματικά tableaux vivants. Θα πρότεινα μάλιστα κάποιος από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Θα πάρουν σίγουρα ωραίες ιδέες για το πώς μπορεί να ζωντανέψει το κέντρο της πόλης.  11 επιλεγμένα σημεία του κέντρου,

 

 
 

 

Πως νιώθεις που θα μεταφερθείς στην (έστω και κατασκευασμένη για μια μέρα) Παλιά Αθήνα; Και με ενδιαφέρει η δική σου αίσθηση, περισσότερο απ’ ότι του μέσου συμμετέχοντα, γιατί έχεις αγαπήσει και μελετήσει εξονυχιστικά την Παλιά Αθήνα...

Νοιώθω τεράστια περιέργεια και ενθουσιασμό. Θα μου δοθεί, όπως και σε όλους τους συμμετέχοντες, η μοναδική ευκαιρία να «δώ» ζωντανά εικόνες, που μόνο στη φαντασία μου έπλαθα!

  

 

Αν μπορούσες με μια χρονομηχανή να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να βρεθείς στο παρελθόν, στη πρωτεύουσα για μια μέρα, ποια περίοδο θα διάλεγες, και πώς θα περνούσες την ημέρα σου απ’ το πρωΐ έως το βράδυ;

Η επιλογή της περιόδου είναι εύκολη: σαφώς Μεσοπόλεμος. Τά 'χει όλα… Ας έρθουμε τώρα σ’ ένα γεμάτο ημερήσιο οδοιπορικό:

Πρωΐ-πρωΐ κατεβαίνω στη Βαρβάκειο της οδού Αθηνάς να χορτάσει το μάτι μου τα καλούδια της θάλασσας και της γης, και να ξυπνήσω για τα καλά με τις τραγουδιστές και πολλές φορές έμμετρες αντιλαλήσεις των πωλητών.

Γύρω στις 10 γραμμή για το Πταισματοδικείο στη Σταδίου γωνία Σανταρόζα. Όλες οι σκηνές του κοινωνικού βίου εδώ ξετυλίγονται και τις  πιο πολλές φορές «Η Θέμις έχει κέφια»…

Στις 11.30 γραμμή για το καφενείο του Ζαχαράτου στο Σύνταγμα. Ανωτάτη Έδρα Πολιτικών Επιστημών! Σ’ ένα τραπεζάκι, με τους λοιπούς συνταξιούχους και «τέως», ενημέρωση για τα διεθνή και ελληνικά ζητήματα και παθιασμένη πολιτικολογία συνοδεία γλυκύ βραστού.

Έφθασε μεσημέρι και πρέπει και να φάμε. Ο «Αβέρωφ» στη κοντινή Σταδίου με την εξαίρετη κουζίνα του περιμένει… Ακολουθεί υποχρεωτική σιέστα που με τίποτα δεν παραλείπεται…

Τ΄απογευματάκι ένα πέρασμα από το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Γιαννάκη στην Πανεπιστημίου είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτικό. Εδώ ξετυλίγεται το κόρτε της Αθήνας και pour le plaisir des yeux παρελαύνουν τα ωραιότερα κορμάκια, ότι πρέπει για ένα «φίφτυ-τού»!

Και η βραδιά κλείνει με αυτό που πραγματικά τραβάει η ψυχή μου. Στην υπόγεια ταβέρνα του Κρητικού, το «Μποντρούμ Παλάς» όπως αυτοαποκαλείται, κάπου στη Πλάκα, για κοκορέτσι και ρετσινούλα παρέα με τα λοιπά συντρόφια.

Γυρίζοντας τώρα σπίτι αν, λέω αν, «πέσω» και σε κανένα κανταδόρο, δεν θα μου κακοπέσει, θα σταθώ να τον ακούσω γεμάτος ζήλεια για μια νιότη που πέρασε …

 

 
 

 

 

 

 

 

Πολύ μου άρεσε αυτή η ημέρα σου... Ας επανέλθουμε όμως στην εκδήλωση των atenistas: Ο φόνος που θα διαλευκανθεί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

Μια τόσο έντονη πολιτική και κοινωνική ζωή, που χαρακτηρίζει τον Μεσοπόλεμο, είναι ευνόητο ότι είχε υψηλή εγκληματικότητα. Θα έλεγα παραείχε εγκληματικότητα. Παρόμοιοι φόνοι με αυτόν που θα διαλευκάνουν  οι τυχεροί «Πουαρώ» διάβαζε κανείς συχνά-πυκνά στην «Ακρόπολη» και τις άλλες εφημερίδες. Τώρα αν ο εξαίρετος σεναριογράφος έβαλε κάποια «σάλτσα» παραπάνω, μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο…

 

 Ποιες ήταν τελικά οι εμπειρίες σου από την πολύμηνη προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης;

Πήρα τα καλύτερα πρακτικά μαθήματα αυτού που αποκαλούμε ομαδική εργασία. Πήρα τα καλύτερα πρακτικά μαθήματα αυτού που ονομάζουμε ανιδιοτέλεια. Και πήρα σημαντικές βοήθειες να ξεχάσω ή να αναθεωρήσω όλα τα πονηρά κολπάκια του Μάρκετινγκ, στα οποία θεωρούμαι μάλιστα και ειδικός!

Τι δίδακτρα «πλήρωσα» γι’ αυτά τα μαθήματα; Κάποιες ώρες στο να βοηθήσω άλλους ειδικούς να κάνουν τα tableaux vivants ακόμη πιο vivants και πιο πιστά στα τότε χρόνια…