Το καλλιτεχνικό δίδυμο Zierle & Carter έρχεται στην Αθήνα για μια σημαντική περφόρμανς

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Zierle & Carter έρχεται στην Αθήνα για μια σημαντική περφόρμανς Facebook Twitter
Melodies between the Eyes, 2011, Από τη Dayna Danger
0


Είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που δουλεύουν μαζί, που ο Paul Carter θα βρεθεί χωρίς την Alexandra Zierle στην σκηνή. Το καλλιτεχνικό δίδυμο από την Βρετανία παρουσιάζει μια διαφορετική -από αυτές που συνηθίζει- παράσταση με τον Carter να εμφανίζεται μόνος στην Αθήνα και την Zierle να τον συνοδεύει με ένα πρωτότυπο βίντεο. Έτσι, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα καταλαμβάνουν τους χώρους του Booze Cooperativa με σκοπό να τους μετατρέψουν σε πεδίο συνάντησης, στο οποίο η σημαντικότητα της ανθρώπινης παρουσίας εξισώνεται με την δυναμική της «απουσίας».

Η δουλειά που κάνουμε στην Αθήνα εξερευνά παγκόσμια θέματα που σχετίζονται με την προστασία και τη στέγη, με την απουσία, την απομόνωση, τον χωρισμό, τα εσωτερικά κενά. Δουλεύοντας διαισθητικά και μέσα από τη δουλειά μας ορίζουμε την περιοχή που θέλουμε να εξερευνήσουμε αφήνοντας χώρο για λεπτομέρειες που αφορούν τη σύνθεση, την αισθητική και την δομή και χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσουμε το ακριβές νόημα πριν από την παράσταση, ούτε να προσχεδιάσουμε τις πράξεις μας

Η Alexandra Zierle και ο Paul Carter είναι ζευγάρι στη ζωή από το 2005 και στην τέχνη από το 2006. Γνωριστήκαν στη σχολή Καλών τεχνών Falmouth College Βρετανία στο Cornwall και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί. Αρχικά δοκίμασαν να κάνουν βίντεο περφόρμανς ενώ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος των σπουδών τους κάνουν ζωντανές εμφανίσεις. Παρουσιάζουν τη δουλειά τους τόσο στο site τους αλλά και με ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Zierle & Carter έρχεται στην Αθήνα για μια σημαντική περφόρμανς Facebook Twitter
Under Cover, 2011, Από τη Dayna Danger

«Οι ιδέες για την δουλειά μας προκύπτουν από μια έρευνα που κάνουμε για ένα νέο πρότζεκτ που θα παρουσιάσουμε αργότερα μέσα στη χρονιά στο Λονδίνο, από το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη και από την τρέχουσα κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα Εξερευνούμε τα παραπάνω μέσα από μια μη-αφηγηματική ποιητική οπτική. Επίσης, ένα μέρος της είναι εμπνευσμένο από την απουσία της Alexandra από τα σεμινάρια και την περφόρμανς λόγω ενός προσωπικού θέματος που δεν μπορούσε να αποφύγει. Είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που δουλεύουμε μαζί που μόνο ένας από μας θα παρουσιάσει ζωντανά τη συλλογική μας δουλειά. Η Alexandra θα είναι παρούσα μέσα από ένα νέο βίντεο που γυρίστηκε στην Αθήνα.» μας λένε.

Δεν αποκαλύπτουν περισσότερα καθώς όπως που λένε αισθάνονται ότι αν εξηγήσουν το ακριβές νόημα της δουλειάς τους θα μειώσουν την αξία της εξερεύνηση κατά την διάρκεια της παράστασης. Και αυτό γιατί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ζωντανές τους εμφανίσεις, στις οποίες έχουν ελευθερία κινήσεων και αυτοσχεδιάζουν. «Η δουλειά που κάνουμε στην Αθήνα εξερευνά παγκόσμια θέματα που σχετίζονται με την προστασία και τη στέγη, με την απουσία, την απομόνωση, τον χωρισμό, τα εσωτερικά κενά. Δουλεύοντας διαισθητικά και μέσα από τη δουλειά μας ορίζουμε την περιοχή που θέλουμε να εξερευνήσουμε αφήνοντας χώρο για λεπτομέρειες που αφορούν τη σύνθεση, την αισθητική και την δομή και χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσουμε το ακριβές νόημα πριν από την παράσταση, ούτε να προσχεδιάσουμε τις πράξεις μας. Μας ενδιαφέρει το «ζωντανό» κομμάτι, η στιγμή που η κατανόηση της δουλειάς έρχεται από την ζωντανή εμπειρία».

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Zierle & Carter έρχεται στην Αθήνα για μια σημαντική περφόρμανς Facebook Twitter
Pearls of Sustenance, 2014, Από τη Mari-Leen Kiipli

Η περφόρμανς διοργανώνεται από το epitelesis - Performance Art Foundation που αποτελεί μία καλλιτεχνική πλατφόρμα η ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2013, με σκοπό τη συγκέντρωση και τη διάδοση του έργου καλλιτεχνών στο τομέα του performance art. Με βάση την Αθήνα, έχει ως στόχο την προώθηση της ενεργής συμμετοχής τοπικών καλλιτεχνών και του κοινού σε δράσεις με κεντρικό άξονα την επιτέλεση. Ταυτοχρόνως, η δράση του οργανισμού εξελίσσεται κρατώντας άμεση επαφή με άτομα και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό τη δημιουργία μίας υποστηρικτικής δομής για την οργάνωση δρώμενων και εκθέσεων, τη παρουσίαση και καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την προώθηση μάθησης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών.

 

Διοργάνωση: epitelesis - Performance Art Foundation / www.epitelesis.com

Συντονισμός: Αντρέας Πασιάς

 

www.zierlecarterliveart.com

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου

21:00

Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι

ελεύθερη είσοδος

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ