ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αυγά
  • 65 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. πραλίνα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • φύλλο κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτρια φωτιά, σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνέχεια μέχρι να βράσει η κρέμα, με προσοχή να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Αφού δέσει η κρέμα κι έχει σφίξει καλά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την πραλίνα.
  3. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα γυαλιστερό και ομοιόμορφο μείγμα.
  4. Τέλος, την καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Κόβουμε το φύλλο κρούστας στη μέση, βουτυρώνουμε καλά το φύλλο μας, το διπλώνουμε στη μέση και με σακούλα ζαχαροπλαστικής ή ένα κουτάλι προσθέτουμε την κρέμα.
  6. Διπλώνουμε σε ρολάκια και τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει καλά.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα πάνω-κάτω για τουλάχιστον 50 λεπτά.
  8. Μόλις είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και γαρνίρουμε με ξύσμα λεμόνι, κρέμα λεμονιού ή σορμπέ λεμόνι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1.300 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά βράζουμε καλά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

  • 85 γρ. χυμός λεμόνι
  • 155 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2,5 γρ. ζελατίνη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 85 γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τη ζελατίνη, και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει καλά η κρέμα.
  2. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα προσθέτουμε τη ζελατίνη και το βούτυρο, εκτός φωτιάς, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα