ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
  • ¾ της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • προαιρετικά: 100 γρ. σφέλα σε φέτες, 100 γρ. σύγκλινο κομμένο φέτες και 50 γρ. σύγκλινο κομμένο σε κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.
  2. Σουρώνουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σουρώνουμε και τους αδειάζουμε σε ταψί.
  4. Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τους κύβους σύγκλινο για 3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, τις καυτερές πιπερίτσες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, 1 κούπα νερό και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σύβραση στους γίγαντες.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα για τα υγρά.
  9. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις φέτες από το σύγκλινο, αποσύρουμε, εν συνεχεία προσθέτουμε τη σφέλα και την ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  10. Σερβίρουμε τους γίγαντες και συνοδεύουμε με φέτες από σύγκλινο και σφέλα.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο «Σούμα Κολοκύθι».
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα