Σε μια έκθεση που γίνεται τώρα στο Moυσείο V&A του Λονδίνου με θέμα «Η φωτογραφική μηχανή ως σταρ», η οποία εστιάζει φετιχιστικά πάνω στο εργαλείο της φωτογραφικής τέχνης, την ίδια την φωτογραφική μηχανή, υπάρχει κι αυτή η εικόνα. Το Μουσείο αναφέρει αόριστα ότι τραβήχτηκε σε ένα αρχαιολογικό τόπο της Κύπρου, και βεβαίως σφάλλει: η φωτογραφία είναι βγαλμένη στο ναό του Ολυμπίου Διός, ένα καλοκαιριάτικο μεσημέρι (αν κρίνω απ΄τους ίσκιους) του 1953.

 

Είναι της φωτογράφου Elsbeth Juda (1911-2014) που εργαζόταν τότε, για ένα θρυλικό περιοδικό της βρεττανικής κλωστοϋφαντουργίας, το The Ambassador. Mη φανταστείτε κανένα βαρετό κλαδικό περιοδικό. Το Ambassador, ήταν ένα υπέρκομψο εργαλείο προώθησης της βρεττανικής βιομηχανίας υφασμάτων, που συνδύαζε μόδα, ταξίδια, υψηλή φωτογραφική τέχνη και ευζωία με τρόπο απαράμιλλο, τον οποίο μιμήθηκαν αργότερα πολλοί στυλάτοι επίγονοι, ακραιφνώς lifestyle. Εδώ μπορείτε να βρείτε στοιχεία για το θρυλικό περιοδικό.

 

Φωτογράφηση μόδας το καλοκαίρι του 1953 στο ναό του Ολυμπίου Διός
Mια φωτογράφηση μόδας για το Ambassador... Δίπλα η φωτογράφος Elsbeth Juda στην αγκαλιά του συζύγου της Hans Juda, ο οποίος ήταν και ο ευφυής εκδότης του περιοδικού, εφευρίσκοντας ένα τελείως καινούριο εκδοτικό κόνσεπτ