Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
0

 

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Photo illustration by Lisa Larson-Walker

Ο πρωτοπόρος Αμερικανός φιλάνθρωπος Andrew Carnegie κάποτε έθεσε τον πήχη για την προσφορά στην κοινωνία ως εξής: "Κανείς δεν πρέπει να πλουτίζει χωρίς να πλουτίζει άλλους." είχε πει "Ο άνθρωπος που πεθαίνει πλούσιος, πεθαίνει ατιμασμένος."

Πολλοί ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου έχουν ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, δωρίζοντας τα πλούτη τους για εκατοντάδες σκοπούς.

Ιδού λοιπόν η λίστα με τους 20 πιο γενναιόδωρους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το σύνολο δωρεών τους ως σήμερα.

Και καθώς πρέπει να έχει πολλά κανείς για να δωρίσει πολλά, καθορίσαμε και τον Δείκτη Γενναιοδωρίας του καθενός, υπολογίζοντας τον λόγο των συνολικών δωρεών τους προς την τρέχουσα αξία της περιουσίας τους. Κάποιοι, όπως ο μεγιστάνας του λιανεμπορίου Chuck Feeney, γνωστός ως ο "James Bond της φιλανθρωπίας», έχουν δείκτες άνω του 100% γιατί έχουν δωρίσει περισσότερα χρήματα απ' όσα διαθέτουν σήμερα. Με ένα σύνολο συνδυασμένων δωρεών της τάξεως των 106.8 δις. δολαρίων, τα 20 αυτά πρόσωπα είναι οι κορυφαίοι φιλάνθρωποι στον κόσμο.

20. Dietmar Hopp

Συνολικές δωρεές: 911.120 εκ. ευρώ

Περιουσία: 5,74 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 16%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Dietmar Hopp

Ο Γερμανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών είναι ο συνιδρυτής και τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SAP, μιας πολυεθνικής εταιρείας που παρέχει εφαρμογές και λογισμικό καθώς και υπηρεσίες λογισμικού σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Πριν από 20 χρόνια ο Hopp ίδρυσε την Dietmar Hopp Stiftung, μια οργάνωση που στηρίζει τοπικές δράσεις εκπαίδευσης, αθλημάτων, και υγείας στην γενέτειρα του, καθώς και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Βλαστοκυττάρων και Πειραματικής Ιατρικής της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης και το Ίδρυμα Nathali Todenhofer.

19. Pierre Omidyar

Συνολικές δωρεές: 911.120 εκ. ευρώ

Περιουσία: 5,65 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 16%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Pierre Omidyar

Ο γεννηθείς στο Παρίσι, Ιρανοαμερικανός Pierre Omidyar είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της eBay. Το 1998 μαζί με την σύζυγο του Pamela ίδρυσαν το Ίδρυμα Omidyar, μια οργάνωση που πλέον περιλαμβάνει τις δομές Omidyar Network, HopeLab, Humanity United, και Ulupono Initiative. Η οργάνωση στηρίζει μια πλειάδα σκοπών όπως πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τροφή και ενέργεια, παιχνίδια και τεχνολογία. Το 2012 ο Omidyar μαζί με την σύζυγο του συστρατεύθηκαν με την πρωτοβουλία Δέσμευση Προσφοράς (Giving Pledge) που ξεκίνησαν οι Warren Buffett και Bill Gates, υποσχόμενοι να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπίες. Λέγεται ότι τον Αύγουστο του 2015 ο Omidyar πούλησε 10% των μετοχών του στην eBay υπέρ αδιευκρίνιστων φιλανθρωπικών οργανώσεων – ένα δώρο που υπολογίζεται σε 246 εκ. ευρώ.

18. Michael Dell

Συνολικές δωρεές: 1 δις. ευρώ

Περιουσία: 17,22 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 6%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Michael Dell

Ο Michael Dell είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπολογιστών Dell. Από το 1999 είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Michael and Susan Dell, που πραγματοποιεί δωρεές για σκοπούς εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς, στην τέχνη και τον πολιτισμό και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Στις αρχές του 2015 το Ίδρυμα δεσμεύθηκε για την δωρεά 22,78 εκ. δολαρίων για την χρηματοδότηση ενός νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Austin του Τέξας.

17. James Simons

Συνολικές δωρεές: 1,09 δις. ευρώ

Περιουσία: 11,21 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 10%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
James Simons

Ο James Simons είναι ο πρόεδρος της επενδυτικής-διαχειριστικής εταιρείας Renaissance Technologies, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμευσης κινδύνου με ενεργητικό 60 δις. ευρώ. Ο Simons υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ως την συνταξιοδότηση του το 2009. Πριν από 21 χρόνια, ο Simons με την σύζυγο του Marylin ίδρυσαν το Simons Foundation, το οποίο στηρίζει κυρίως εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το ζεύγος έκτοτε ίδρυσε δύο επιπλέον οργανώσεις στην μνήμη των δύο γιων που έχασαν το 1996 και το 2003: Το Ίδρυμα Paul Simons προσφέρει σε κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και το Ίδρυμα Nick Simons εκπαιδεύει εργαζόμενους πρωτοβάθμιας παροχής υγείας σε αγροτικές περιοχές στο Νεπάλ και προσφέρει σε ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ο Simons έχει επίσης δωρίσει 27,33 εκ. ευρώ για την έρευνα για τον αυτισμό κι έχει δεσμευθεί να προσφέρει 91 εκ. ακόμα.

16. Ted Turner

Συνολικές δωρεές: 1,09 δις. ευρώ

Περιουσία: 1.91 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 57%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Ted Turner

Ο Ted Turner, τέως διευθύνων σύμβουλος της Turner Broadcasting System (TBS), αντιπρόεδρος και διευθυντής της AOL Time Warner, είναι ο νυν πρόεδρος της Turner Enterprises. Υπηρετεί επίσης ως διαχειριστής του Turner Global Foundation και πρόεδρος του Ιδρύματος Turner, οργανισμών που στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη, περιβαλλοντικούς σκοπούς και την προστασία της άγριας φύσης. Το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών είναι επίσης ένα από τους κύριους ωφελούμενους των δωρεών του Turner. Το 1997 δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει 910.000 εκ. ευρώ στο ίδρυμα το οποίο προωθεί σκοπούς και δράσεις υπέρ των γυναικών, της παιδικής υγείας, του περιβάλλοντος, της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας.

15. Jon Huntsman Sr.

Συνολικές δωρεές: 1,09 δις. ευρώ

Περιουσία: 856 εκ. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 128%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Jon Huntsman

Ο Jon Huntsman Sr. είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Huntsman Corporation, εταιρείας παραγωγής χημικών σκευασμάτων. Ο Huntsman επιβίωση καρκίνου του προστάτη και του στόματος και για τον λόγο αυτό ίδρυσε το Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου Huntsman στο Πανεπιστήμιο της Utah. Πολλές από τις δωρεές του έχουν δοθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρα ερευνών για τον καρκίνο. Μαζί με την σύζυγο του έχουν επίσης συστρατευθεί με την Δέσμευση Προσφοράς του Buffet, υποσχόμενοι να δωρίσουν το 50% της περιουσίας τους.

14. Li Ka-shing

Συνολικές δωρεές: 1,28 δις. ευρώ

Περιουσία: 24.24 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 5%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Li Ka-shing

Ο Li Ka-shing είναι παγκόσμιος επενδυτής στον τομέα της επαναστατικής τεχνολογίας και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ασία. Το 1980 ίδρυσε το Ίδρυμα Li Ka-shing για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και των τοπικών κοινοτήτων. Το μεγαλύτερο έργο του Ιδρύματος ως σήμερα ήταν η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Shantou, του μοναδικού ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου πανεπιστημίου στην Κίνα. Ο Li έχει επίσης πραγματοποιήσει προσωπικές δωρεές στο Ίδρυμα για Άτομα με Αναπηρίες της Κϊνας και για την ανακούφιση θυμάτων πλημμυρών στην Κίνα.

13. Mark Zuckerberg

Συνολικές δωρεές: 1,46 δις. ευρώ

Περιουσία: 37.08 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 4%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Mark Zuckerberg

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg είναι ένας από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Ο μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέγραψε επίσης της Δέσμευση Προσφοράς και έχει υποσχεθεί να δωρίσει τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου του κατά την διάρκεια της ζωής του. Πέρυσι μαζί με την σύζυγο του Priscilla δώρισαν 22,78 εκ. στην μάχη κατά του Έμπολα. Μέσω του Ιδρύματος της Κοινότητας Silicon Valley ο Zuckerberg έδωσε 68,33 εκ. στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Ενδιαφέρονται και για την εκπαίδευση: το ζεύγος Zuckerberg προσέφερε 109 εκ. για την βελτίωση των σχολείων του Bay Area και πριν από αυτό είχαν προσφέρει μετοχές αξίας 91 εκ. ευρώ στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης του New Jersey.

12. Paul Allen

Συνολικές δωρεές: 1,82 δις. ευρώ

Περιουσία: 15.76 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 12%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Paul Allen

Ο Paul Allen, συνιδρυτής της Microsoft είναι πλέον πρόεδρος της Vulcan, της προσωπικής του εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων. Ως πρόεδρος του Ιδρύματος Οικογενείας Paul G. Allen, έχει δωρίσει εκατομμύρια σε δράσεις για την παγκόσμια υγεία, συμπεριλαμβανομένων 4,56 εκ στην Seattle BioMed, 3,64 εκ. στην Global FinPrint μια οργάνωση που φροντίζει για την προστασία των καρχαριών παγκοσμίως και 6,38 εκ. σε υποτροφίες για έρευνα για την νόσο Alzheimer.

11. Michael Bloomberg

Συνολικές δωρεές: 2,73 δις. ευρώ

Περιουσία: 37.34 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 8%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Michael Bloomberg

Ο Michael Bloomberg είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας Bloomberg και του Ιδρύματος Bloomberg που προσφέρει σε εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς σκοπούς και για την υγεία. Δέκτες των δωρεών του είναι το Πανεπιστήμιο John Hopkins, το Παγκόσμιο Ίδρυμα για τους Πνεύμονες, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ίδρυμα Sierra Club και η Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins Bloomberg. Πρόσφατα ο Bloomberg εγκαινίασε την πρωτοβουλία "What Works Cities" αξίας 38,27 εκ. που στοχεύει στο να βοηθήσει 100 πόλεις μεσαίου μεγέθους για την καλύτερη χρήση δεδομένων και στοιχείων μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού του Bloomberg Philanthropies.

10. George Kaiser

Συνολικές δωρεές: 3 δις. ευρώ

Περιουσία: 8.47 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 35%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
George Kaiser

Ο George Kaiser, πρόεδρος της BOK Financial Corporation ίδρυσε και το Ίδρυμα Οικογενείας George Kaiser για να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς σκοπούς, στην υγεία και στην ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων, στα Tulsa Community College Foundation, Oklahoma City Educare, στο Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής Ενέργειας, στο Tulsa Community Foundation και το Πανεπιστήμιο της Tulsa. Το 2010 ο Kaiser συντάχθηκε με την Δέσμευση Προσφοράς, δεσμευόμενος να δωρίσει το ήμισυ της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

9. Eli Broad

Συνολικές δωρεές: 3 δις. ευρώ

Περιουσία: 6,65 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 45%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Eli Broad

Μέσω του The Broad Foundation, ο συνιδρυτής της KB Home και τέως διευθύνων σύμβουλος της SunAmerica, Eli Broad επενδύει στην δημόσια εκπαίδευση, τις επιστήμες και την τέχνη. Η οργάνωση λειτουργεί ως δύο οντότητες, το Eli and Edythe Broad Foundation και το Broad Art Foundation, των οποίων ο σκοπός είναι να βελτιώσουν τις κοινότητες και να προωθήσουν την επιχειρηματικότητα. Κάτοικος της Καλιφόρνια, έχει κάνει δωρεές στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες και το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες.

8. Carlos Slim Helu

Συνολικές δωρεές: 3,63 δις. ευρώ

Περιουσία: 24,87 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 15%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Carlos Slim Helú

Είναι ένας από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο και οι κύριες φιλανθρωπικές δραστηριότητες του πραγματοποιούνται μέσω του Fundación Carlos Slim Helú. Το ίδρυμα έχει επενδύσει 91 εκ. για να στηρίξει τις προσπάθειες της WWF για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Μεξικού και το 2012 προσέφερε 2,73 εκ. ευρώ για την παροχή ίντερνετ σε οικογένειες ισπανοφώνων που ζούνε στις ΗΠΑ. Ο Helú είναι επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Telmex που εργάζεται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πατρίδα του, το Μεξικό.

7. Gordon Moore

Συνολικές δωρεές: 4,56 δις. ευρώ

Περιουσία: 5,92 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 77%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Gordon Moore

Ο Gordon Moore υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Intel το 1968 αλλά πλέον είναι επικεντρωμένος στην φιλανθρωπική δράση. Συνταξιοδοτήθηκε από τις εταιρικές του θέσεις το 2006 και διαχειρίζεται το Gordon and Betty Moore Foundation με την σύζυγο του. Το ίδρυμα στοχεύει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, την φροντίδα των ασθενών, την επιστήμη και την κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και στηρίζει προγράμματα διαφορετικών ειδών όπως το Marine Conservation Initiative και το Thirty Meter Telescope.

6. Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi

Συνολικές δωρεές: 5,7 δις. ευρώ

Περιουσία: 538 εκ. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 966%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Sulaiman bin Abdul Aziz al Rajhi

Το 1957 ο Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi μαζί με τους τρεις αδελφούς του ίδρυσε την τράπεζα Al Rajhi η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες ισλαμικές τράπεζες και του απέφερε μια δεκαψήφια περιουσία. Το 2013 όμως στράφηκε στην φιλανθρωπία και διέθεσε τα κέρδη του από την τράπεζα στην Εταιρεία Επιχορηγήσεων Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi η οποία στηρίζει εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς σκοπούς και δράσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Ινστιτούτου για τα Αραβικά και το Τζαμί του Σεϊχη Sulaiman bin Abdul Aziz Al Rajhi στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

5. Charles Francis Feeney

Συνολικές δωρεές: 5,74 δις. ευρώ

Περιουσία: 1,37 εκ. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 420.000%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Chuck Feeney

Γνωστός ως ο "Τζέϊμς Μπόντ της φιλανθρωπίας", ο μεγιστάνας του λιανεμπορίου Chuck Feeney έχει ως αποστολή να χαρίσει όλη την περιουσία του και με την τρέχουσα καθαρή θέση του να είναι στα 1,37 εκ. ευρώ φαίνεται να τα έχει καταφέρει. Η Atlantic Philanthropies, το ίδρυμα του Feeney στηρίζει την εκπαίδευση, την υγεία, την επιστήμη και τα ατομικά δικαιώματα σε χώρες όπως τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και την Βερμούδα.

4. Azim Premji

Συνολικές δωρεές: 7,29 δις. ευρώ

Περιουσία: 14,49 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 50%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Azim Premji

Πέρα από πρόεδρος της Ινδικής εταιρείας συμβούλων και τεχνολογίας πληροφοριών Wipro, ο Azim Premji είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος Azim Premji, το οποίο δραστηριοποιείται για την μεταρρύθμιση του σχολικού συστήματος της Ινδίας. Η οργάνωση λειτουργεί χρηματοδοτούμενη από το μερίδιο του Premji στην Wipro και έχει εισάγει πρωτοβουλίες όπως η Υπολογιστικά Υποβοηθούμενη Εκμάθηση που παρέχει εκπαίδευση στους υπολογιστές σε 18 γλώσσες και το Πανεπιστήμιο Azim Premji, ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο που προσφέρει πτυχία παιδαγωγικής.

3. George Soros

Συνολικές δωρεές: 7,29 δις. ευρώ

Περιουσία: 22,23 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 33%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
George Soros

Ο George Soros, ο συνταξιοδοτημένος ιδρυτής του Soros Fund Management υπηρετεί ως πρόεδρος του δικτύου Open Society Foundations, το οποίο ίδρυσε το 1979, που στηρίζει διεθνείς σκοπούς, την τοπική ανάπτυξη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την υγεία και την εκπαίδευση. Το Open Society είναι κυρίως γνωστό για την εστίασή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρώτη πράξη του ήταν η παροχή υποτροφιών σε μαύρους Νοτιοαφρικανούς επί καθεστώτος Απαρτχάιντ.

2. Warren Buffett

Συνολικές δωρεές: 19,59 δις. ευρώ

Περιουσία: 55,58 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 35%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Warren Buffett

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, δεν είναι μόνο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου αλλά και ένας από τους πλέον φιλάνθρωπους. Το 2006 Buffett ορκίστηκε να δωρίσει 85% της περιουσίας του στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, καθώς και άλλα ιδρύματα που έχουν ιδρύσει μέλη της οικογένειας του. Το 2011 η Oracle of Omaha συνεργάστηκε με τον Gates για την Δέσμευση Προσφοράς, ένα πρόγραμμα που δεσμεύει πλούσιους να δωρίσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

1. Bill Gates

Συνολικές δωρεές: 24,6 δις. ευρώ

Περιουσία: 76,72 δις. ευρώ

Δείκτης γενναιοδωρίας: 32%

Οι 20 πιο γενναιόδωροι άνθρωποι του 2015 Facebook Twitter
Bill Gates

Παρότι είναι πιο γνωστός ως ένας εκ των ιδρυτών της Microsoft, ο Bill Gates πλέον ασχολείται πιο πολύ με το φιλανθρωπικό του έργο, διοικώντας το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates μαζί με την σύζυγο του. Το ίδρυμα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες και προγράμματα σε όλο τον πλανήτη για την γεωργική ανάπτυξη, βιβλιοθήκες, κατά της αστικής πενίας, την υγεία και την εκπαίδευση. Από την ίδρυση του το ίδρυμα έχει δωρίσει εκατομμύρια σε οργανισμούς όπως η Συμμαχία GAVI, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Ροταριανός Όμιλος, το Παγκόσμιο Ταμείο Κατά του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας και την UNICEF.

Πρόσωπα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

TV & Media / H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

Ποια είναι η γυναίκα με την τρομερή φωνή που μες στη χαρά ανακοινώνει τον όλεθρο; Ιδού ο βίος και η πολιτεία του θηλυκού βορειοκορεάτη "Χαϊλάντερ" - τη γυναίκα στην οποία πρόσφατα ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε ένα διαμέρισμα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

45 χρόνια από τον θάνατό του / Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

Η πολυκύμαντη πορεία του ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου: Μιλούν στη LiFO, κάνοντας μια αποτίμηση του έργου του, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος και ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Φωτογραφία / Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Από τα ιδρύματα στην πανκ σκηνή, από τα Εξάρχεια στην πρέζα και στη φωτογραφία: Ο Μιχάλης Ηλιού έζησε όλα του τα πάθη στα άκρα και κατάφερε να κάνει το βίωμά του τέχνη. Μας είχε διηγηθεί χωρίς περιστροφές τη συγκλονιστική του ιστορία επιβίωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ
Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Διεθνή / Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Την απαστράπτουσα εικόνα του Μπέζος, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Amazon, αναλαμβάνοντας πλέον τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, αμαυρώνουν οι απανωτές καταγγελίες για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στην εταιρεία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ