H παρουσιάστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο FOX μιλά για την κουλτούρα του βιασμού

H παρουσιάστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο FOX μιλά για την κουλτούρα του βιασμού Facebook Twitter
Η Carlson είχε φροντίσει να κρατήσει πλήρες αρχείο από τις συνομιλίες της με τον Ailes κι από κάθε φορά που τα πράγματα γίνονταν δύσκολα μαζί του και αυτό ήταν που έκανε σχετικά πιο εύκολη την περίπτωση της.
0

Η Gretchen Carlson είναι η παρουσιάστρια ειδήσεων, που με τις καταγγελίες της για σεξουαλική παρενόχληση, για την επιμονή και τομ θάρρος της να σπάσει το ταμπού της σιωπής, κατάφερε όχι μόνο να οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο και διευθύνοντας σύμβουλο του τηλεοπτικού δικτύου Roger Ailes, το καλοκαίρι που πέρασε και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε εντός του καναλιού και ενώ η δημοσιογράφος ήδη με μήνυση και αγωγή της αξιώνει ως αποζημίωση περί τα 20 εκ. δολάρια, η ίδια μίλησε σε γυναικείο φόρουμ, επιχειρώντας να μοιραστεί γνώση και εμπειρία για τον τρόπο που οι γυναίκες πρέπει να διαχειρίζονται τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ειδικά στο εργασιακό τους περιβάλλον και κυρίως όταν βρίσκονται σε ιεραρχικά ανώτερα πόστα.  

Κοροϊδεύουμε τον ίδιο μας τον πολιτισμό, αν νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει σ' εκείνο το σημείο που μπορούμε να λέμε τα πάντα και να καταγγέλλουμε ανοιχτά αυτό που μας συνέβη. Νομίζουμε ότι δεν συμβαίνει πια, επειδή καμιά δεν μιλάει. Όχι επειδή δεν συμβαίνει στ' αλήθεια

Όπως είπε, μιλώντας στο πλαίσιο του "Women in the World Summit", το βασικό είναι να μπορεί μια γυναίκα να κρατά κάτι σαν αρχείο των όσων συμβαίνουν στο εργασιακό της περιβάλλον, ένα θλιβερό, ωστόσο πολύτιμο «ημερολόγιο παρενόχλησης», στο οποίο θα καταγράφονται από την πρώτη στιγμή τα όσα αλλάζουν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από κάποιον ή κάποιους συναδέλφους της. Αυτό, όπως εξήγησε, σε δεύτερο επίπεδο πια βοηθά στην καταγραφή της κλιμάκωσης των περιστατικών που σημειώνονται στον εργασιακό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησε, ακόμη και η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση του δράστη βοηθά σημαντικά, ειδικά αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο. 

H παρουσιάστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο FOX μιλά για την κουλτούρα του βιασμού Facebook Twitter
Roger Ailes

«Η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων είναι το πιο κρίσιμο, αν καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε μία τέτοια κατάσταση, διότι, δυστυχώς, ακόμη ζούμε στο πλαίσιο μίας κουλτούρας που λαμβάνει υπ' όψιν τα όσα θα πει "εκείνος", μία κουλτούρα που είναι ο λόγος της γυναίκας απέναντι σ' εκείνον του άντρα και γιατί πολύ απλά δεν πιστέψουν με την πρώτη τα όσα έχετε να καταγγείλετε», είπε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια. Η ίδια εξήγησε ότι είναι σημαντικό να έχει ελέγξει κανείς τη νομοθεσία που ισχύει σε κάθε αμερικανική πολιτεία, καθώς σε αρκετές, συμπεριλαμβανομένης και της Καλιφόρνια, η μαγνητοσκόπηση (και η ηχογράφηση) αποτελούν ποινικό αδίκημα και το θύμα μπορεί να βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση απ' ό,τι ήδη είναι.

Η Carlson είχε φροντίσει να κρατήσει πλήρες αρχείο από τις συνομιλίες της με τον Ailes κι από κάθε φορά που τα πράγματα γίνονταν δύσκολα μαζί του και αυτό ήταν που έκανε σχετικά πιο εύκολη την περίπτωση της. Η αγωγή της εναντίον του συντάχθηκε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και όταν κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο πια, ο διευθύνων σύμβουλος του Fox βρισκόταν ήδη σε τροχιά παραίτησης και φυσικά στη δίνη του σκανδάλου. Η ιστορία της Carlson όμως έμελε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το άλλοτε επιτελικό στέλεχος του τηλεοπτικού δικτύου: μετά τη δική της θαρραλέα πράξη ακόμη μια ντουζίνα εργαζόμενες κινήθηκαν εναντίον του Ailes, μεταξύ αυτών και η πρώην σούπερ σταρ παρουσιάστρια του καναλιού, Megyn Kelly.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων που υπογράφει μία εργαζόμενη με μία επιχείρηση. Είναι όροι και ρήτρες που πρακτικά αποτρέπουν τις γυναίκες από το να μιλήσουν ανοιχτά γι' αυτό που τους συμβαίνει, πόσω μάλλον να καταφέρουν να φτάσουν σε δίκη, επιτρέποντας ακόμη και σε κάτι που μπορεί να αποτραπεί να κλιμακωθεί και τελικώς να γίνει σεξουαλική βία», εξήγησε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε: «Κοροϊδεύουμε τον ίδιο μας τον πολιτισμό, αν νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει σ' εκείνο το σημείο που μπορούμε να λέμε τα πάντα και να καταγγέλλουμε ανοιχτά αυτό που μας συνέβη. Νομίζουμε ότι δεν συμβαίνει πια, επειδή καμιά δεν μιλάει. Όχι επειδή δεν συμβαίνει στ' αλήθεια».

H παρουσιάστρια που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση στο FOX μιλά για την κουλτούρα του βιασμού Facebook Twitter
Η παρουσιάστρια με τη δικηγορική ομάδα που τη βοήθησε να φέρει στο δικαστήριο τη μεγαλύτερη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που συνέβη σε τηλεοπτικό δίκτυο τα τελευταία χρόνια

Το βιβλίο της για το πώς αντιμετωπίζεται η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, το οποίο περιλαμβάνει και πραγματικές μαρτυρίες γυναικών έρχεται μαζί με τις εμφανίσεις της τον τελευταίο καιρό που στόχο έχουν να πιέσουν το Κογκρέσο να προχωρήσει στην έγκριση νόμων που θα κάνουν πιο εύκολη την καταγγελία, την εκδίκαση και την τιμωρία τέτοιων υποθέσεων. «Όταν κάποιος σε παρενοχλεί δεν σε ρωτάει προηγουμένως αν είσαι Ρεπουμπλικανή ή Δημοκρατική ή Ανεξάρτητη. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων». 

Με στοιχεία από το Bussiness Insider

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

TV & Media / H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

Ποια είναι η γυναίκα με την τρομερή φωνή που μες στη χαρά ανακοινώνει τον όλεθρο; Ιδού ο βίος και η πολιτεία του θηλυκού βορειοκορεάτη "Χαϊλάντερ" - τη γυναίκα στην οποία πρόσφατα ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε ένα διαμέρισμα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

45 χρόνια από τον θάνατό του / Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

Η πολυκύμαντη πορεία του ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου: Μιλούν στη LiFO, κάνοντας μια αποτίμηση του έργου του, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος και ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Φωτογραφία / Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Από τα ιδρύματα στην πανκ σκηνή, από τα Εξάρχεια στην πρέζα και στη φωτογραφία: Ο Μιχάλης Ηλιού έζησε όλα του τα πάθη στα άκρα και κατάφερε να κάνει το βίωμά του τέχνη. Μας είχε διηγηθεί χωρίς περιστροφές τη συγκλονιστική του ιστορία επιβίωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ
Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Διεθνή / Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Την απαστράπτουσα εικόνα του Μπέζος, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Amazon, αναλαμβάνοντας πλέον τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, αμαυρώνουν οι απανωτές καταγγελίες για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στην εταιρεία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ