Kρατική διαφήμιση: Ο πόλεμος

Kρατική διαφήμιση: Ο πόλεμος Facebook Twitter
0

Ανέκαθενο Τύπος στην Ελλάδα ήταν ένα παραμάγαζοτων κυβερνήσεων. Άλλοτε με τα χαρισμέναδάνεια, τα απλήρωτα ταμεία, τα δοσμένακάτω από το τραπέζι δημόσια έργα καιτώρα με την κρατική διαφήμιση. Η διαφοράμε παλιά; Τώρα ο «χρηματισμός» τωνmediaγίνεται με ένα μανδύα νομιμότητας. Τονοποίο πολύ συχνά τα άγαρμπα και άπληστααγόρια σκίζουν. Πρόσφατο παράδειγμα:Οι λίστες με κρατική διαφήμιση πουδημοσίευσε η Zougla.grκαι στις οποίες κορυφαίες αναδεικύονταιεφημερίδες και mediaπου κινούνται μεταξυ Βουλής και υπονόμου.Συμπερασματικά, εμετός.

Ναμην αναφερθουμε στη LifO,η οποία με αναγνωσιμότητα 229.000 έχειλάβει 15.000 ευρώ, σχεδόν τελευταία στηλίστα -κάτω από έντυπα που τυπώνονταισε 300 αντίτυπα και δεν διανέμονται ποτέ.Για να γελάσετε, σας αναφέρω μερικούςτίτλους που έχουν πάρει έως και δεκαπλάσιακρατική διαφήμιση από ό,τι η LifO:«IedemaSandra»(η εφημερίδα με το πιο εξωτικόονοματεπώνυμο), «Agrenda»(αγροτικό;), «FinacialBox»(του Τράγκα, επίσημο δελτίο κυκλοφορίας:μεταξυ 400-500 φύλλων), «PressTime»(αυτή με τις τσόντες μέσα), «RedBelievers»,«ScorLive»(κι αυτή του Τράγκα, νομίζω), «ΤeleComos»(παναγνώστου!), «TrafficNews»(πάλι αυτού!), «Westnews»(ιδοφυής τίτλος - νομίζω κυκλοφόρησεμόνο μια φορά!!), «ΤravelTimes»,«WomanSymbol»(της κ. Κουντουρά, βουλευτού τότε τηςΝΔ), «Αιολικά Νέα» (μπαίνουμε τώρακαι σε σουρεαλιστικά πεδία), «ΕλληνικήΔιασπορά», «Μεσόγειος», «ΝέοςΑγών», «Νίκη» (κυκλοφορία: 150φύλλα, ούτε για τα σώματα των γραφείωνδεν φτάνουν!), «Ξυράφι» (!!!), «Οδός»(σκέτο), «Παρασκήνιο» (κι άλλεςτσόντες), «Παρασκευή και 13»,«Περιωδικό της πόλης», «Πόληκαι Πολιτική», «Highlights»,«Πολιτικός και Οικονομικός Καθρέπτης»,«Συνείδηση», «Τέχνης Φλόγα»,«Ποντίκι», «Παρόν», «ΦορολογικήΕπιθεωρηση», «Ως3». Και ούτωκαθεξής. Σύμφωνα λοιπόν με τη γνώμη τουκ. Ρουσόπουλου, το «Ξυράφι» και η«IedemaSandra»δικαιούνται περισσότερες κρατικέςδιαφημίσεις από τη LifO- έναν οδηγό πόλης στις κορυφές τωναναγνωσιμοτήτων. Ίσως επηρεάστηκε απότο χάσμα της ποιότητας...

Αυτήη τραγελαφική λίστα αρκεί για ναπιστέψουμε ότι η Κρατική Διαφήμισηπρέπει να καταργηθεί, διότι εξόφθαλμαείναι μοχλός πίεσης και χειραγώγησηςτων μέσων - άσε που είναι μια αξιογέλαστηελληνική ευρεσιτεχνία, σε τέτοια έκταση.Σπανιότατα μεταφέρει κάποιο χρήσιμομήνυμα και ακόμα σπανιότερα διανέμεταιαξιοκρατικά.

Προσοχήόμως. Εάν δεν καταργηθεί, τότε πρέπειεπειγόντως να βρεθεί τρόπος να μοιράζεταισωστά - για να κλείσει η φάμπρικα απόσαπάκια και λαμόγια που κατέκλυσαν τηνηδη διεφθαρμένη αγορά. Με 5 απλά βήματαπου θα ελαχιστοποιήσουν τις αρπαχτέςκαι τις αδικίες.
1. Ναμη δίνεται φράγκο σε όσους έχουνφορολογικές και εργασιακές εκκρεμότητες.
2. Ναμη δίνεται διαφήμιση σε νέα μέσα, εάνδεν περάσει ένα διάστημα (π.χ. 1 χρόνος)που να αποδεικνύει ότι πρόκειται γιαμια σοβαρή προσπάθεια κι όχι για χάρτινη,μιλημένη αρπαχτή.
3. Νασυσταθεί Γραφείο Πιστοποίησης Κυκλοφοριώνκατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θαελέγχει πόσα ακριβώς είναι τα τυπωμέναφύλλα των freepress.Kαιμέχρι να συμβεί αυτό, να λαμβάνονταιυπόψιν οι αναγνωσιμότητές τους - όπωςτις λαμβάνει ολόκληρη η εμπορική αγορά,παγκοσμίως.
4. Ναυπάρχει επιτροπή ελέγχου που θα ελέγχεικαι θα αποκαθιστά όσους θεωρούν ότιαδικούνται και θα ακυρώνει οτιδήποτεδόθηκε παράτυπα.

Αυτάτα πολύ απλά βήματα θα έβαζαν μια τάξηστο αποθρασυμένο χωράφι της ΚρατικήςΔιαφήμισης που τόσο επιπόλαια καιδιαβολικά έσπειρε με νέα ζιζάνια οΡουσόπουλος και οι καθ' ύλην αρμόδιοι.Και μιλάμε για πολλά λεφτά, που θαμπορούσαν να γεννήσουν κάτι πολύ πιοχρήσιμο και ωραίο από το «ΤέχνηςΦλόγα» και τους «RedBelievers».

Ντροπή!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ