Αν ρωτήσουμε έναν Αθηναίο να μας πει το όνομα ενός Αθηναίου της κλασικής εποχής ή να αναφέρει ένα κτίριο της εποχής του Περικλή, θα παίρναμε αρκετές σωστές απαντήσεις. Αν η ερώτηση αφορούσε ένα κτίριο της ρωμαϊκής εποχής, όλο και κάποιος θα σκεφτόταν την Πύλη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά ή και το Μνημείο του Φιλοπάππου. Αντίθετα, αν οι ερωτήσεις αφορούσαν την ελληνιστική Αθήνα, μόνο κάποιος απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής (και αν) ίσως σκεφτόταν το θέατρο του Διονύσου (έργο του Λυκούργου), τη Στοά του Αττάλου ή τον Μένανδρο, τον Ζήνωνα και τον Καρνεάδη (που είναι δρόμοι της Αθήνας). Πού οφείλεται αυτό;

 

O Άγγελος Χανιώτης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό και την υφηγεσία του στην Αρχαία Ιστορία. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, όπου χρημάτισε και Αντιπρύτανης. Διετέλεσε επίσης Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Princeton.

 

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών άρθρων, επιμελειών και μονογραφιών σχετικά με ζητήματα επιγραφικής, της ιστορίας του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ανατολικών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ και χρόνια είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετάει το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Καλαπόδι Φθιώτιδας και την Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος). Από το 1998 είναι εκδότης του Supplementum Epigraphicum Graecum. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.