170.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015 στις ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο

170.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015 στις ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
0


Σχεδόν 170.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015 στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Στην τελευταία έκδοση του Armed Conflict Survey καταγράψαμε μεν μια μείωση του αριθμού των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά μια αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Φέτος διαπιστώνουμε ότι έχει ανακοπεί η αύξηση του τελευταίου στοιχείου. Από τις 180.000 το 2014 υποχώρησε πέρσι στις 167.000» δήλωσε στην Deutsche Welle η επικεφαλής της έρευνας Armed Conflict Survey Αναστέζια Βορονκόβα.

Σημαντικό όμως, σύμφωνα με την ίδια είναι το εξής: «Οι μισοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Ο εμφύλιος στη Συρία ευθύνεται για το 1/3 των θυμάτων. Αύξηση του αριθμού των θυμάτων διαπιστώνουμε στην Τουρκία, την Υεμένη και την Αίγυπτο. Στην Εγγύς Ανατολή διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι απέχουμε πολύ ακόμη από τον τερματισμό των συγκρούσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι προοπτικές έχουν χειροτερέψει».


Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, το ινστιτούτο διαπιστώνει μια μετατόπιση δυνάμεων. Όπως σημειώνει η Αναστέζια Βορονκόβα, μπορεί το ISIS να έχει χάσει εδάφη σε Ιράκ και Συρία, εντούτοις την ίδια ώρα έχει ενισχύσει και εδραιώσει την παρουσία του στη Λιβύη. «Ένδειξη της αποφασιστικότητας και σταθερότητας του Ισλαμικού Κράτους», σχολιάζει η ειδικός.


Στην περσινή της έκδοση η έρευνα του ινστιτούτου IISS κατέγραφε 42 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο ενώ φέτος 37. Έχει γίνει ο κόσμος πιο ειρηνικός; «Όχι ακριβώς, λέει η κ. Βορονκόβα. Στις συγκρούσεις σε βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε σχέση με το 2014. Η κατάσταση στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο αριθμός των θυμάτων εκεί έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2014. Αχτίδα φωτός αποτελεί η Κολομβία όπου υπάρχει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών της FARC. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην επίλυση συγκρούσεων».


Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα επόμενα χρόνια τις εστίες τους και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τι σημαίνει αυτό για τη διεθνή ασφάλεια; «Η εκδίωξη και ο εκτοπισμός ανθρώπων λόγω συγκρούσεων και κάθε λογής καταστροφών συνιστά μια πρόκληση παγκοσμίων διαστάσεων, απαντά η επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας ο αριθμός των προσφύγων και όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους το 2015 λόγω καταστροφών, ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυξήθηκε και συνεχίζεται να αυξάνει δραματικά».

Deutsche Welle/ Ματίας φον Χάιν / Κώστας Συμεωνίδης

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM