LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Bενεζουέλα: Κατηγορούν τον Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Bενεζουέλα: Κατηγορούν τον Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
0

Μια ομάδα θυμάτων και αντιπολιτευομένων προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο καθώς και υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, κατηγορώντας τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στη Μαδρίτη, ο αντιπολιτευόμενος Κάρλος Βέκιο επιβεβαίωσε στους παρευρισκομένους πως «καταθέσαμε επισήμως μια προσφυγή ώστε η εισαγγελία του δικαστηρίου να ανοίξει προκαταρκτική έρευνα με στόχο υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς, ιδιαίτερα εναντίον του Μαδούρο, επειδή εκτιμάμε πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επιβεβαιώνεται και από τη Χάγη η κατάθεση της συγκεκριμένης προσφυγής.

Ο Βέκιο επεσήμανε ότι η προσφυγή έχει στόχο οκτώ υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος. Ωστόσο  αρνήθηκε να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες «επειδή είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα» και για λόγους δικαστικής στρατηγικής.

Με τη σειρά του, ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκή Βούληση, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, τόνισε πως «είμαστε πεπεισμένοι πως πληρούνται τα κριτήρια του Καταστατικού της Ρώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πριν κάνει λόγο για «δολοφονίες, βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις, διώξεις και απάνθρωπη μεταχείριση».

Η προσφυγή αυτή γίνεται λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βενεζουέλα στις 6 Δεκεμβρίου και στις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του νυν προέδρου ενδέχεται να χάσει την εξουσία έπειτα από 16 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην έκθεση που παρουσιάσθηκε στο ΔΠΔ καταγγέλλονται περισσότεροι από 30 φόνοι, 3.700 φυλακίσεις που για την αντιπολίτευση θεωρούνται παράνομες, σχεδόν 400 περιπτώσεις βασανιστηρίων και 800 τραυματισμοί από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και σήμερα.

Το ΔΠΔ  θα κληθεί ν' αποφασίσει αν θα αρχίσει ή όχι προκαταρκτική έρευνα στη βάση αυτών των καταγγελιών. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως τρεις έως έξι μήνες, όμως ο Βέκιο έχει υπογραμμίσει πως το αίτημά του επείγει, την ώρα που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πρόκειται να εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα από τα 47 μέλη του οποίου είναι η Βενεζουέλα.

0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM