Ενδείξεις της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD - Posttraumatic stress disorder) μπορούν να εντοπιστούν μέχρι και το 1.300 π.Χ., πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Όπως αναφέρει το BBC, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin ανέλυσε μεταφράσεις από το αρχαίο Ιράκ ή Μεσοποταμία και βρήκε περιπτώσεις στρατιωτών, τους οποίους «επισκέπτονταν τα φαντάσματα που αντιμετώπισαν στη μάχη». Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν ότι έπασχαν από τη διαταραχή. Το PTSD πιθανότατα είναι τόσο παλιό όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός, κατέληξαν οι επιστήμονες.

 

Ο καθηγητής Jamie Hacker Hughes ανέφερε ότι η πρώτη περιγραφή του μετατραυματικού στρες αποδιδόταν συχνά στον Ηρόδοτο. Αναφερόμενος στον πολεμιστή Επίζηλο κατά τη διάρκεια της μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός είχε γράψει ότι ο πολεμιστής ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο μάτια, αν και τίποτα δεν τον είχε αγγίξει.

 

Ωστόσο, η έρευνα του Hughes υποστηρίζει ότι υπάρχουν αναφορές για το PTSD στη δυναστεία των Ασσυρίων στη Μεσοποταμία, το διάστημα 1.300 π.Χ. - 609 π.Χ. Εκείνη την εποχή, οι άνδρες περνούσαν ένα έτος χτίζοντας δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές, ένα έτος στον πόλεμο και ένα χρόνο με την οικογένειά τους, μετά τον οποίο ξανάρχιζε ο τριετής κύκλος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr