BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί Facebook Twitter
0

Παρότι σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο οι χειρουργικές μάσκες όσο και οι υφασμάτινες μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, η χρήση τους δεν είναι απολύτως προστατευτική.

Εκεί, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι στο μέγιστο, το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται εξειδικευμένο προστατευτικό εξοπλισμό πολύ υψηλότερου επιπέδου, από εκείνο που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό, ικανό να το προστατεύει εντελώς από τον ιό.

Η απλούστερη μορφή κάλυψης προσώπου είναι η χειρουργική μάσκα, γενικά κατασκευασμένη από τρία στρώματα χαρτιού ή υφάσματος. Είναι ανθεκτική σε σταγονίδια όπως αυτά που προκαλούνται από βήχα ή φτέρνισμα, αλλά παρέχει μικρή προστασία από τα ιικά σωματίδια, που έχουν μέγεθος περίπου 100 νανόμετρα.

«Μια μάσκα, η οποία περνά πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, αλλά δεν ακουμπά σφιχτά στο πρόσωπό μας, λειτουργεί απλά σαν φράγμα για τυχόν σωματίδια που αποβάλλετε», εξηγεί ο Δρ Nikki McCullough, επικεφαλής ασφάλειας για την 3Μ, μία από τις μεγαλύτερες προμηθευτικές εταιρίες μασκών. «Η μάσκα δεν θα σας εμποδίσει να αναπνεύσετε πολύ μικρά σωματίδια» εξηγεί.

BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί Facebook Twitter

Οι μάσκες με ειδικούς αναπνευστήρες και φίλτρα, από την άλλη πλευρά, έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπο, έτσι ώστε ο αέρας να μην μπορεί να διαρρεύσει μέσα ή έξω, και απαιτεί αυστηρή διαδικασία τοποθέτησης. Όταν εισπνέετε, όλος ο αέρας περνά μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, λέει ο Δρ McCullough. Έτσι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εάν έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας, η αναπνευστική συσκευή μειώνει τον αριθμό των σωματιδίων που πρόκειται να εισπνεύσετε. 

Οι μάσκες τύπου FFP διατίθενται σε διάφορες μορφές. Ορισμένες έχουν σχεδιαστεί για να είναι μάσκες μιας χρήσης, ενώ άλλες μπορούν να απολυμανθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο οι μάσκες με βαλβίδα δεν συνιστώνται για το γενικό κοινό. 

BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί Facebook Twitter

Στις ΗΠΑ, οι μάσκες τύπου FFP ταξινομούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) ως προς το ποσοστό των σωματιδίων που φιλτράρουν. Έτσι, οι μάσκες N95 και N99 φιλτράρουν το 95% και το 99% των σωματιδίων αντίστοιχα, ενώ οι συσκευές N100 εξαλείφουν το 99,97% των σωματιδίων.

Στην Ευρώπη, αυτές οι μάσκες ταξινομούνται ως εξής: το φίλτρο FFP1 που καλύπτει το 80% σωματιδίων. Τα FFP2 αφαιρούν τουλάχιστον το 94% και οι FFP3 αντιστοιχούν στο N100 με φιλτράρισμα τουλάχιστον 99,97%.

Εν τω μεταξύ, παρόμοιες μάσκες με την FFP3 ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά σίγουρα όχι ως προς την εμφάνιση, είναι οι αναπνευστικές συσκευές καθαρισμού αέρα (PAPR) σε στυλ κράνους. «Εκεί έχετε μια πιο ολοκληρωμένη λύση. Υπάρχει μια ασπίδα προσώπου με κουκούλα και ένας σωλήνας που συνδέεται με μια συσκευή» εξηγεί ο Brian Hovey, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Honeywell. «Έχει ένα μηχανισμό που αντλεί αέρα μέσω ενός φίλτρου: είναι μέρος μιας λευκής στολής, οπότε είναι μια πιο ολοκληρωμένη προστατευτική λύση».

Στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, οι σπουδαστές έχουν φτιάξει μία μάσκα τύπου PAPR και την παρέχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαουθάμπτον, όπου ήδη χρησιμοποιούνται 1.000 τέτοιες μάσκες. Επί του παρόντος η μάσκα αυτού του τύπου υποβάλλεται στην επίσημη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, οπότε δεν χρησιμοποιείται ακόμη σε ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο, δύο εταιρείες ήδη τις κατασκευάζουν και έχουν παραγγελθεί 5.000 μάσκες για προσωπικό υψηλού κινδύνου.

Η διαδικασία δοκιμής πάντως περιελάμβανε τόσο μια δοκιμή μυρωδιάς για να διαπιστωθεί αν ο χρήστης μπορούσε να ανιχνεύσει εξωτερικές οσμές, καθώς και μια φυσική δοκιμή για το κατά πόσον τα μικροσκοπικά σωματίδια πράγματι φιλτράρονται.

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων αξιολογεί αυτήν τη στιγμή τη συσκευή έναντι των ευρωπαϊκών προτύπων και ελπίζει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ειδικών.

Όπως αναφέρει το BBC, η αύξηση στη ζήτηση είναι μεγάλη και οι εταιρείες που φτιάχνουν μάσκες έχουν ανεβάσει την παραγωγή, ενώ γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας των μασκών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ο Βίλντερς επωφελείται από ένα κύμα υποστήριξης στην Ολλανδία, όπου οι υποσχέσεις του για καταστολή της μετανάστευσης και περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου είχαν ήδη αποφέρει κέρδη
THE LIFO TEAM
Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM