Ασθενής συνήλθε όταν οι συγγενείς του αποφάσισαν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη

Ασθενής συνήλθε όταν οι συγγενείς του αποφάσισαν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη Facebook Twitter
0

Ένας άνδρας για τον οποίο οι γιατροί είχαν εκτιμήσει πως ήταν «θέμα χρόνου» να καταλήξει εγκεφαλικά νεκρός, συνήλθε λίγες ώρες αφότου η οικογένειά του αποφάσισε να διακόψει τη μηχανική υποστήριξη που τον κρατούσε στη ζωή. 

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών, Σκοτ Μαρ, είχε διαγνωστεί με εγκεφαλικό στις 12 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, οι δικοί του τον είχαν βρει στο κρεβάτι του, στο σπίτι τους στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, «να αναπνέει χωρίς να ανταποκρίνεται». 

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι γιατροί δεν είδαν καμία βελτίωση σε νευρολογικό επίπεδο, προβλέποντας πως σύντομα θα καταλήξει εγκεφαλικά νεκρός εξαιτίας του εγκεφαλικού οιδήματος. 

«Πάντα έλεγε "δεν θέλω να με δείτε ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή σε ένα γηροκομείο"», δήλωσε η κόρη του, Πρέστον Μαρ στους δημοσιογράφους μετά την ανάκαμψη του πατέρα της. 

«Μας είπαν ότι όδευε προς τον εγκεφαλικό θάνατο και έτσι τον αποχαιρετήσαμε πριν διακόψουμε την μηχανική υποστήριξη. Όλες οι οθόνες (σ.σ των μηχανημάτων) έκλεισαν και περιμέναμε στο πλευρό του». 

Ωστόσο ο Μαρ ο πρεσβύτερος δεν πέθανε εκείνη την ημέρα αλλά συνέχισε να αναπνέει. Την επόμενη μέρα μάλιστα η κατάστασή του ήταν καλύτερη και η οικογένειά του δεν πήγε ποτέ στο προγραμματισμένο ραντεβού με το γειτονικό γραφείο τελετών. 

«Του ζήτησα να κουνήσει τους αντίχειρές του και το έκανε αργά. Του ζήτησα να κουνήσει τα δάκτυλα των ποδιών του και το έκανε ελαφρώς», λέει η γυναίκα του. 

Περαιτέρω εξετάσεις κατέδειξαν ότι η αιτία για το εγκεφαλικό οίδημα που είχε οδηγήσει τους γιατρούς στις εσφαλμένες εκτιμήσεις τους, οφείλονταν σε ένα σύνδρομο εγκεφαλοπάθειας που συνήθως δεν προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. 

Τελικά ο κ. Μαρ άρχισε να αναρρώνει και σύντομα ήταν και πάλι σε θέση να μιλήσει με τους δικούς του.  «Δεν θέλω να μετατρέψω το θέμα σε κάτι θρησκευτικό αλλά θα σας πω κάτι: ήταν λίγο έως πολύ θαύμα», δήλωσε ο ίδιος. 

Η γιατρός που τον παρακολουθούσε, Δρ. Ρεμπέκα Ραντζ παραδέχθηκε πως η ιατρική ομάδα θεωρούσε την κατάστασή μη αναστρέψιμη αλλά, ευτυχώς για τον κ. Μαρ, βγήκε νικητής από αυτή την περιπέτεια υγείας και τώρα αναρρώνει κοντά στους δικούς του. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ