Στο Μισισίπι επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους για θρησκευτικούς λόγους

Στο Μισισίπι επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μην εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους για θρησκευτικούς λόγους Facebook Twitter
1

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχαν καταθέσει ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων κατά ενός νόμου της Πολιτείας του Μισισίπι που επιτρέπει σε καταστηματάρχες και κυβερνητικούς υπαλλήλους να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Οι εννέα δικαστές δεν ακύρωσαν μια απόφαση υπέρ του νόμου που είχε εκδώσει τον Ιούνιο το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης κρίνοντας τότε ότι οι ενάγοντες δεν είχαν έννομο δικαίωμα να προσφύγουν. Ο νόμος αυτός, που έχει εγκριθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο και έχει επικυρωθεί από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Φίλιπ Μπράιαντ δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είπαν ότι αναμένεται να κατατεθούν και νέες προσφυγές.

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο Μισισίπι μέχρι να ανατρέψουμε αυτόν τον επιζήμιο νόμο, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία όπου οι βουλευτές θα περάσουν νόμους για να ανατρέψουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ", είπε η Μπεθ Λίτρελ της οργάνωσης Lambda Legal.

Εκείνοι στους οποίους τα καταστήματα και οι υπάλληλοι θα αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες αφού θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ότι έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν κατά του νόμου.

Ο νόμος στο Μισισίπι ψηφίστηκε το 2016, έναν χρόνο μετά την απόφαση-σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι προστατεύει τις ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ηθικές αξίες των προσώπων και των επιχειρήσεων. Οι αντίπαλοί του, από την άλλη, καταγγέλουν ότι επιτρέπει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΔ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Η χριστιανική, συντηρητική νομική ομάδα Alliance Defending Freedom βοηθά την Πολιτεία να υπερασπιστεί τον νόμο. "Καλοί νόμοι όπως αυτός του Μισισίπι προστατεύουν τις ελευθερίες και δεν βλάπτουν κανέναν", είπε ο Κέβιν Θίριοτ, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας.

Μεταξύ άλλων, το μέτρο επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αρνηθούν να παράσχουν γαμήλιες υπηρεσίες σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Δικαστές και ειρηνοδίκες μπορούν επίσης να αρνηθούν να τελέσουν γάμους ομοφυλοφίλων. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε το 2016 την εφαρμογή του νόμου με το σκεπτικό ότι προωθεί τις "αυθαίρετες διακρίσεις" σε βάρος των ΛΟΑΔ και των άγαμων προσώπων. Το 5ο Εφετείο όμως ανέτρεψε την απόφασή του.

Σε μια παρεμφερή υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί στα τέλη Ιουνίου αν ένας ζαχαροπλάστης από το Κολοράντο είχε το συνταγματικό δικαίωμα να αρνηθεί να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων επικαλούμενος τις συντηρητικές χριστιανικές πεποιθήσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια