Πούτιν: Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

Πούτιν: Τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη Facebook Twitter
0

Τρομοκρατική ενέργεια ήταν η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού χθες το απόγευμα σε ένα σουπερμάρκετ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με νέο απολογισμό, οι τραυματίες από την έκρηξη ανέρχονται σε 13.

«Ξέρετε ότι χθες στην Αγία Πετρούπολη διαπράχθηκε μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία που εκφώνησε σε τελετή απονομής βραβείων που διεξήχθη στο Κρεμλίνο για τα μέλη του ρωσικού στρατού που υπηρέτησαν στη Συρία. 

«Και πρόσφατα η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας απέτρεψε άλλη μία απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν σημείωσε εξάλλου ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη Ρωσία θα ήταν πολύ χειρότερη αν είχε επιτραπεί στους χιλιάδες Ρώσους πολίτες που πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ρωσία «έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ήττα των εγκληματικών δυνάμεων που αποτέλεσαν πρόκληση για όλον τον πολιτισμό, όπως και στην καταστροφή του στρατού των τρομοκρατών, μιας βάρβαρης δικτατορίας», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτή, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις ρωσικές αρχές, ενώ ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 10 τραυματίες. Έξι άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σήμερα, διευκρινίζει η δεύτερη στην ιεραρχία των αρχών της Αγίας Πετρούπολης Άνα Μιτιανίνα στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν αφήσει σε ένα ράφι των ντουλαπιών αποθήκευσης αντικειμένων των πελατών» στο σουπερμάρκετ αυτό της αλυσίδας Περεκριόστακ, ανακοίνωσε παράλληλα η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η ισχύς της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε ισοδυναμούσε με περίπου 200 γραμμάρια TNT.

Ο τοπικός ιστότοπος πληροφόρησης Fontanka.ru μετέδωσε σήμερα εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης του σουπερμάρκετ, στις οποίες φαίνεται ένας άνδρας με ένα πράσινο σακάκι με κουκούλα που κουβαλάει ένα μπεζ σακίδιο πλάτης, το οποίο δείχνει βαρύ, να βρίσκεται μέσα στο σουπερμάρκετ και στη συνέχεια να βγαίνει από αυτό χωρίς το σακίδιο.

Στην Αγία Πετρούπολη 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στις 3 Απριλίου από τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο μετρό της πόλης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια όχι πολύ γνωστή οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε και ο 22χρονος δράστης της, ο Ακμπάριον Ντιάλιλοφ από το Κιργιστάν.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει εξάλλου ότι εξάρθρωσαν έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, κυρίως στον πολυσύχναστο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνήσει τότε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για να τον ευχαριστήσει για τις πληροφορίες που έδωσε η CIA, οι οποίες επέτρεψαν την σύλληψη τρομοκρατών.

Η Ρωσία έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές από το Ισλαμικό Κράτος και από την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα μετά την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM