Πόσο σημαντική είναι τελικά η «ανακάλυψη» του μεγάλου κενού στην Πυραμίδα του Χέοπα

Πόσο σημαντική είναι τελικά η «ανακάλυψη» του μεγάλου κενού στην Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter
0

Μπορεί παγκοσμίως να υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός για τα νέα ευρήματα στην Αίγυπτο, αλλά ο αρχαιολόγος Ζαχί Χάουας που εποπτεύει το διεθνές πρόγραμμα της μελέτης του εσωτερικού των Πυραμίδων αμφισβητεί την σημασία της ανακοίνωσης.

Σήμερα μάλιστα επέκρινε σήμερα την ανακοίνωση που έγινε αυτήν την εβδομάδα για την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού στο εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «ανακάλυψη», διότι αυτό το κενό ήταν ήδη γνωστό.


Επιστήμονες του προγράμματος ScanPyramids αποκάλυψαν τη Πέμπτη σε μελέτη τους την παρουσία ενός κενού «μεγάλου όσο ένα αεροπλάνο 200 θέσεων στην καρδιά της Πυραμίδας του Χέοπα», γνωστής και ως Μεγάλης Πυραμίδας, ενός μνημείου ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων στην κοιλάδα της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου.


Ο αιγύπτιος αρχαιολόγος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συναντήθηκε εδώ και δύο μήνες στο Κάιρο με τους υπεύθυνους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τότε για τα συμπεράσματά τους. «Τους πληροφορήσαμε τότε ότι δεν πρόκειται για ανακάλυψη».


«Η Πυραμίδα είναι γεμάτη κενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα κενά φιλοξενούν μυστικά δωμάτια ή ότι πρόκειται για νέα ανακάλυψη», διαβεβαιώνει ο Ζαχί Χάουας , επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που εποπτεύει το πρόγραμμα ScanPyramids.


Κατά τη γνώμη δε του γενικού γραμματέα της κυβερνητικής επιτροπής αρχαιοτήτων Μούσταφα Ουαζίρι, «η επιστημονική επιτροπή δεν έπρεπε να βιαστεί ... χρησιμοποιώντας αβανταδόρικους χαρακτηρισμούς όπως "ανακάλυψη" ή "κενό μεγέθους αεροπλάνου"».


«Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί ακολουθώντας τα στάδια της επιστημονικής έρευνας και πρέπει να συζητείται πριν από κάθε δημοσίευση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.


Ο Κουνίχιρο Μορισίμα, του ιαπωνικού πανεπιστημίου της Ναγκόγια και εκ των συγγραφέων της μελέτης του ScanPyramids που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ανακοίνωσε ότι «το κενό δεν ήταν γνωστό σε κανέναν μέχρι σήμερα, από την κατασκευή της Πυραμίδας εδώ και 4.500 χρόνια».


Ονομάστηκε «το μεγάλο κενό» από ορισμένους ερευνητές, έχει μήκος 30 μέτρα και χαρακτηριστικά παρόμοια με τη μεγάλη γαλαρία, την μεγαλύτερη γνωστή αίθουσα της Πυραμίδας του Χέοπα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM